ProSport a descoperit fondul de investiţii, mascat într-o reţea offshore din Malta, prin care Becali vrea să-l vândă pe Stanciu în Anglia. EXCLUSIV | Precedent periculos în Belgia

23 aug 2016 35877 afişări Comentează şi tu Special
ProSport a descoperit fondul de investiţii, mascat într-o reţea offshore din Malta, prin care Becali vrea să-l vândă pe Stanciu în Anglia. EXCLUSIV | Precedent periculos în Belgia

Marţi dimineaţă, vorbind despre negocierile purtate pentru vânzarea lui Nicolae Stanciu, George Becali a declarat în direct la Sport.ro că aşteaptă o ofertă de 10 milioane de lire sterline. Citiţi cu atenţie de la cine:

”Clubul din Anglia nu e club, e fond de investiţii. Fondul ştie cu cine colaborează şi cui dă jucătorul. Fondul dă drepturile clubului, dar investesc împreună în jucător. Eu nu ştiu clubul care este interesat de Stanciu, doar fondul îl ştie, negociază cu cluburile cu care are legătură. Un impresar a venit la mine. Mâine e posibil să se dea OK pentru achiziţionarea lui Stanciu”

Potrivit legilor FIFA intrate în vigoare în 2015 şi adoptate inclusiv de Federaţia Română de Fotbal, un club nu poate implica într-un transfer o „terţă parte” care să participe şi să beneficieze de pe urma respectivei tranzacţii.

Practic, George Becali a dezvăluit o posibilă încălcare a regulamentelor, dar lucrurile nu se opresc aici.

Din lumea impresarilor români care activează în străinătate, ProSport a aflat şi numele fondului de investiţii căruia Becali i-a încredinţat destinul lui Stanciu. Este vorba despre controversatul fond de investiţii Doyen Group, prin braţul său folosit în lumea fotbalului, Doyen Sports Investments (DSI).

Condus de impresarul portughez Nelio Freire Lucas, Doyen Sports a fost implicat deja într-un caz în care clubul belgian FC Seraing a fost pedepsit de FIFA. Belgienii din liga a doua au încheiat un contract de împrumut cu Doyen prin care, în schimbul injectării sumei de 300.000 de euro, fondul beneficia de 30% din drepturile economice ale unor fotbalişti de la Seraing. În septembrie 2015, clubul a fost sancţionat de FIFA cu o amendă de 150.000 de fraci elveţieni şi cu interzicerea dreptului de a mai transfera jucători pentru două sezoane.

Noţiunea de Third Party Ownership (implicarea unei terţe părţi în transferuri) merge practic mână în mână cu istoricul Doyen Sports, o companie înfiinţată în 2011 care face parte dintr-o reţea de firme offshore înregistrate în Malta. De altfel, Doyen a acţionat în judecată FIFA în încercarea de a scoate din regulament sancţiunile privind implicarea „terţelor părţi”, însă în martie 2016 a pierdut procesul la Curtea de Apel din Bruxelles.

Mai jos găsiţi schema complicată care îi leagă pe oamenii implicaţi în reţeaua Doyen.

Afacerile celor de la Doyen au ieşit la suprafaţă odată cu apariţia unui site numit Football Leaks care a început să publice diferite informaţii confidenţiale şi sute de contracte ale unor jucători celebri printre care James Rodriguez sau Radamel Falcao.

Din puzderia de informaţii a reieşit că Doyen lucrează cu anumite cluburi, printre care Atletico Madrid, FC Porto sau Sporting Lisabona, cluburi pe care le împrumuta cu bani în schimbul unor procente din drepturile economice ale jucătorilor. Ulterior, Doyen punea presiune pe cluburi să vândă acei jucători, încălcând astfel regulamentele FIFA.

Practic, Doyen acţiona în acelaşi timp în calitate de investitor şi de impresar, prin Nelio Lucas, aflându-se şi într-un evident conflict de interese.

Şeful Doyen Sports, Nelio Lucas, este un impresar care şi-a făcut ucenicia cu superagentul Pinhas „Pini” Zahavi. Prin firme offshore, israelianul Zahavi controlează cluburile Apollon Limassol şi Mouscron, un lucru care contravine legilor FIFA.

Zahavi şi omul său de încredere, controversatul impresar Abdilgafar Ramadani, l-au transferat pe Cristi Manea de la Viitorul la Apollon şi l-au împrumutat ulterior la Mouscron. Cazul bizar al fotbalistului român care nu a ajuns niciodată la Chelsea a fost investigat de ProSport în februarie 2016.

Citeşte mai jos continuarea articolului.

George Becali spune că nu ştie cluburile cu care va negocia Doyen. Pe site-ul companiei sunt trecuţi, însă, fotbaliştii impresariaţi de Nelio Lucas. Printre ei sunt şi jucători transferaţi sau împrumutaţi la cluburi din Premier League: Alvaro Negredo (Middlesbrough), Steve Defour (Burnley), Dusan Tadic (Southampton), Mangala (Manchester City), Rojo (Manchester United).

De asemenea, jurnalistul italian Pippo Russo a scris că familia Pozzo, care controlează cluburile Granada, Udinese şi Watford, se află în relaţii de afaceri excelente cu grupul Doyen.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.