ProSport 20 | România în 1997. Anul de coșmar pentru Steaua, ce urmăreau românii la TV, cum arătau banii din urmă cu 20 de ani. INCREDIBIL | Câte echipe din Liga 1 au supraviețuit până astăzi

ProSport 20 | România în 1997. Anul de coșmar pentru Steaua, ce urmăreau românii la TV, cum arătau banii din urmă cu 20 de ani. INCREDIBIL | Câte echipe din Liga 1 au supraviețuit până astăzi
  • Publicat:
  • Actualizat:

În urmă cu 20 de ani, lumea și România arătau foarte diferit de acum. Nu existau Facebook, Twitter sau Youtube și a fost anul în care în România a apărut telefonia mobilă. „Generația de Aur” era la apogeu, în timp ce Liga 1 aveau în componență echipe importante precum FCSB, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, Progresul, FC Argeș, Sportul, Poli Timișoara sau Petrolul. ProSport a adus în acest context un suflu nou în presa și societatea din România. A fost primul ziar full-color și dat startul modernizării presei de la noi.

  • Noi vă propunem o călătorie în timp, tocmai în 1997, pentru a vă face o idee despre cum arăta lumea în anul în care s-a născut ProSport.

1. Preliminariile CM 1998. Naționala României a terminat pe primul loc în grupa a 8-a din preliminariile pentru CM Franța 1998. „Tricolorii” au fost în grupă cu Irlanda, Lituania, Macedonia, Islanda și Liechtenstein. România n-a pierdut niciun meci în grupă, a făcut un singur egal, a avut cel mai bun golaveraj (37 de goluri marcate, 4 primite) și a terminat la 10 puncte distanță de locul secund. Golgheter a fost, surprinzător, Gică Popescu, cu 7 goluri. A fost urmat de Viorel Moldovan, cu 6 reușite.

2. Singurele echipe din 1997 care au supraviețuit sunt Steaua și Dinamo. În rest, destinul fotbalului românesc a fost dramatic. Cele mai multe au dispărut complet, în timp ce altele au fost reînființate. Campioană a fost Steaua, în timp ce Progresul a terminat pe locul 2.

3. Anul legendarului Steaua – PSG. În 1997, fotbalul mondial avea să cunoască una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de scor. Din păcate, victimă a fost o echipă românească. Steaua și PSG s-au întâlnit în preliminariile Ligii Campionilor, în turul II. „Militarii” s-au impus în tur cu 3-2, dar norocul avea să le surâdă în primă fază. Francezii l-au folosit pe Laurent Fournier, care era suspendat, astfel că Steaua a câștigat cu 3-0 la masa verde și calificarea părea decisă. Însă, în retur, PSG s-a impus cu 5-0 și a mers mai departe. A fost unul dintre meciurile de coșmar în istoria fotbalului românesc.

4. Bătaia luată de steliști de la Bastia. După ce au fost eliminați de PSG din preliminariile Ligii Campionilor, Steaua a mers în Cupa UEFA și avea să revină în Franța. De această dată, adversară i-a fost Bastia. În tur, steliștii au învins cu 1-0. Însă returul a fost infernal. Steaua a condus 2-0 și de acolo s-a declanșat nebunia. Suporterii au început să arunce cu monede, brichete și tot ce le pica în mână. Pe teren, jucătorii Bastiei au avut intrări extrem de dure și au lovit de fiecare dată când au avut ocazia. La pauză, jucătorii Bastiei i-au așteptat pe steliști pe tunelul care ducea la vestiare. I-au întâmpinat cu lovituri cu pumnii, picioarele și chiar cu ghetele cu crampoane. Scenariul a contat și în repriza secundă, sub indulgența arbitrilor. Emil Grădinescu, comentatorul meciului, a fost amenințat de suporteri că i se taie gâtul. Fanii i-au tăiat urechea unui bodyguard care proteja familiile jucătorilor Stelei care au venit la meci. Până la urmă, Bastia a întors scorul și s-a impus cu 3-2, dar Steaua s-a calificat datorită golurilor înscrise în deplasare.

5. Cel mai bun fotbalist român din 1997 a fost Gică Hagi. „Regele” era legitimat atunci la Galasataray și era în vârf de formă.

6. Dacia, autoturismul care domina peisajul auto. În 1997, Dacia 1310 era în continuare cea mai populară mașină. Dotările erau departe de ceea ce ofereau automobilele străine, dar se bucura în continuare de o popularitate foarte ridicată în România. Uzinele Dacia încă nu intraseră pe mâinile celor de la Renault, astfel că Dacia din 1997 nu erau foarte diferită ca dotări față de modelul din perioada comunistă.

7. Banii din urmă cu 20 de ani. Încă nu apăruse EURO și principala monedă străină era dolarul american. Era perioada în care românii își numărau banii în zeci de mii, sute de mii și milioane de lei. Singurele modele care au rezistat în timp și sunt și acum prezent sunt bancnotele de un leu (fostă de 10.000 de lei), 5 lei (fostă de 50.000 de lei) și de 10 lei.

8. Cu ce mijloace de transport circulau bucureștenii. În 1997, deja cea mai mare parte a parcului auto era modernizată. Bucureștenii călătoreau în autobuze marca DAF, Rocar sau Ikarus. Tramvaiele nu s-au schimbat însă prea mult față de perioada comunistă.

9. România a fost respinsă din primul val de aderare la NATO. România era în plin proces de transformare și bătea la ușa structurilor internaționale importante. Însă pașii au fost greoi, motiv pentru care țara noastră n-a fost invitată în 1997 să adere în primul val NATO. Țările primite atunci au fost Polonia, Cehia și Ungaria, în timp ce România și Slovenia au fost nominalizate drept principalele candidate pentru al doilea val de extindere, din 1999.

10. La ce se uitau românii. Rețelele de cablu TV erau deja o obișnuință în România. Cele mai căutate posturi erau Pro TV, TVR și Antena 1. Românii se uitau la seriale sau emisiuni precum Salvați de Clopoțel, Baywatch, M.A.S.H, Tânăr și Neliniștit, Familia Bundy, Chestiunea Zilei, A treia planetă de la soare sau Știi și câștigi.

11. Românii au început să vorbească la telefonul mobil. A fost anul în care în România a apărut telefonia mobilă. Mai întâi a fost lansat brandul Connex (actualul Vodafone), în aprilie 1997. Apoi, două luni mai târziu, a fost lansat Dialog (actualul Orange). În acea perioadă, telefonia mobilă era însă accesibilă doar celor care aveau un venit mediu de peste 1.000 de dolari pe lunp, în condițiile în care românii câștigau în medie 100 de dolari pe lună. Telefoanele arătau mai degrabă ca niște stații de emisie-recepție, iar mărcile cale mai căutate erau Siemens, Bosch sau Alcatel. Un minut de convorbire era taxat cu 0,45 cenți.

12. Actualele staruri din fotbal erau doar niște copii. Neymar avea doar 5 ani, Ronaldo – 12, Messi – 10, Ibrahimovic – 15. Mpabbe avea să se nască abia peste 2 ani. Atunci erau la modă jucători precum precum Gabriel Batistuta, Zinedine Zidane, Luis Figo, Ronaldo Nazario, David Beckham, Fabrizio Ravanelli, Roberto Baggio, Lothar Matthaus sau Nedved. Hagi avea 32 de ani, în vreme ce Maradona își anunța retragerea.

13. Computerul. În 1997, calculatoarele începeau să-și facă din ce în ce mai mult loc în viața românilor, însă rămâneau în continuare un produs accesibil celor cu venituri peste medie. Cel mai răspândit sistem de operare era Windows 1995. Pentru a rula, avea nevoie de minimum 4 MB de memorie RAM și un hard disk de 50-55 MB. La modă erau și celebrele dischete, care aveau o capacitate de stocare de 1,44 MB. Apăruse și laptopul, însă era o tehnică mult prea avansată și extrem de greu de accesibilă pentru români.

14. Mihai Leu câștigă titlul mondial. Acesta l-a învins la puncte pe Santiaho Samaniego, la categoria semi-mijlocei, versiunea WBO, într-un meci disputat în Hamburg. Mihai Leu a fost primul pugilist român care a cucerit o centură cu diamante în boxul profesionist.

15. Marele Garry Kasparov, învins de un computer. Pentru prima dată în istorie, un campion mondial la șah a fost învins de un computer. Se întâmpla pe 11 mai 1997, când legendarul Garry Kasparov avea să se recunoască învins de computerul IBM Deep Blue.

16. Mike Tyson și urechea lui Evander Holyfield. Boxul a oferit în acel an o imagine ce avea să intre în istorie. Se întâmpla pe 9 iulie 1997, la Las Vegas. Tyson l-a mușcat atunci de ureche pe Evander Holyfield, multiplu campion mondial al categoria grea. Meciul a fost întrerupt, Tyson a fost suspendat din box și amendat cu 3 milioane de dolari.

17. Bill Clinton a vizitat România. Clinton a fost primul președinte SUA care a vizitat România după Revoluție și al doilea din istorie care vine la București, după Richard Nixon.

18. A murit prințesa Diana. Pe 31 august 1997, Prințesa de Wales a fost implicată într-un accident auto, în tunelul Pont de l’Alma, din Paris. Prințesa Diana a suferit răni foarte grave și, la ora 04:00 dimineața, medicii au declarat decesul. A fost o tragedie la nivel mondial.

19. Scandalul Irina Spîrlea – Venus Williams. A fost unul dintre cele mai urâte momente din istoria tenisului. S-a întâmplat în semifinala US Open. După 6-7, 6-4 în primele două seturi, sportiva noastră conducea în setul 3 și a avut două mingi de meci. În momentul în care s-a făcut schimbul de terenuri, Irina și Venus Williams s-au ciocnit. Românca a acuzat-o atunci că este arogantă și nu s-a dat la o parte. În scandal a intervenit și tatăl lui Venus Williams, care a avut o replică scandaloasă. Acesta a făcut o remarcă rasistă și a numit-o pe Irina „un curcan urât și alb”. Tatăl luis surorilor Williams nu și-a cerut niciodată scuze pentru acea remarcă și n-a fost vreodată pedepsit pentru asta.

20. Steve Jobs a revenit la Apple Computer. A fost o mișcare istorică. Steve Jobs a fost principalul actor din spatele succesului pe care urma să-l aibă Apple. Sub sloganul „Gândește diferit”, compania americană a început să se impună pe piață cum produse precum iMAC, iTunes, iPod, iPhone sau iPad. A fost cea mai de succes perioadă din istoria Apple. Steve Jobs s-a stins din viață în octombrie 2011, după ce s-a luptat mai mulți ani cu o tumoră pancreatică.


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată…
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani de la moartea celebrei actrițe
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…