O poveste despre condiţia marilor campioni în România. Diana Mocanu, fata de aur de la Sydney, pungile de fasole şi vânzătoarea din piaţă: "Diana a fost condamnată la uitare nu numai de statul român ci şi de propriul oraş"

20 aug 2016 25557 afişări Comentează şi tu Special
O poveste despre condiţia marilor campioni în România. Diana Mocanu, fata de aur de la Sydney, pungile de fasole şi vânzătoarea din piaţă: "Diana a fost condamnată la uitare nu numai de statul român ci şi de propriul oraş"

Bloggerul Bogdan Tache a povestit, pe site-ul personal, un episod care a avut-o în centrul atenţiei pe Diana Mocanu, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, la probele de 100 şi 200 de metri spate.

Povestea Dianei, fata care la doar 16 ani bucura o naţiune întreagă prin performanţele extraordinare obţinute la Jocurile Olimpice de la Sydney, nu este, din păcate, singulară şi vorbeşte de la sine despre condiţia marilor campioni într-o ţară care nu a ştiut şi nu ştie încă să-şi promoveze şi să-şi respecte adevăratele valori.

"Am copilărit în acelaşi cartier în care părinţii mei stăteau la două blocuri de părinţii ei. Nu am mai văzut-o de mult, dar azi ne-am reîntâlnit în piaţă.

S-a aşezat liniştită la rând, în spatele meu, căutând din ochi produsele de pe tarabă. Eu mi-am luat porţia zilnică de roşii proaspete iar ea şi-a luat două pungi de fasole. Am mai bântuit puţin prin piaţă după o legătură de mărar, iar la întoarcere am trecut iarăşi prin faţa tarabei unde ne-am întâlnit şi i-am spus vânzătoarei:

– Astăzi aţi avut o zi norocoasă.

– Da?! De ce? mă întreabă nedumerită.

– Mai ţineţi minte fata care a luat în urma mea două pungi de fasole?

– Da, îmi spune.

– Fata aia este Diana Mocanu.

Nedumerită, vânzatoarea se uită întrebător la mine parcă spunându-mi:

– Cine naibii e Diana Mocanu?

– Fata asta a luat două medalii de aur la înot la Olimpiada de la Sydney, îi spun.

– Da?! Ce păcat că nu am ştiut! M-aş fi uitat şi eu mai bine la ea să o cunosc.

Trăim într-o ţară complet defectă. O ţară care îşi uită valorile şi puţinii campioni care îi duc numele cu cinste peste hotare. Diana e “nimeni” acum. O ştiu câţiva prieteni, vecini şi oameni din sport. Diana a fost condamnată la uitare nu numai de statul român ci şi de propriul său oraş. M-am întristat teribil", e un pasaj din postarea lui Bogdan Tache de pe blogul personal.

Diana Mocanu, născută în 1984 la Brăila, a luat prin surprindere tot mapamondul când, la doar 16 ani, a cucerit aurul la 100 şi 200 de metri spate la Jocurile Olimpice de la Sydney, prima medalie venind ”la pachet” şi cu un nou record olimpic.

Deşi era numită ”Nadia a înotului”, Diana Mocanu s-a retras prematur, la doar 18 ani, din cauza epuizării fizice şi psihice. Ea locuieşte în continuare în Brăila.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.