INTERVIU | HOBAN: „Acum simt că pot muta și munții din loc”. Cum descrie golul marcat cu Finlanda, presiunea de dinaintea meciului cu Feroe, ce le-a transmis Iordănescu și starul francez care l-a inspirat

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | HOBAN:
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru Nenciu

De unii e perceput drept un truditor la mijlocul terenului. Sau omul care sare să ajute compartimentul defensiv în situațiile critice. Poate deveni un pitbull dresat să-și uzeze adversarul direct sau poate pune umărul la construcție. Ovidiu Hoban (32 de ani / Hapoel Beer Sheva) și-a cizelat tehnica, la juniorat, în Germania. A urcat fiecare treaptă a performanței, pas cu pas, în Liga 1, și a acceptat. A acceptat mereu să joace un rol nou. Rolul cerut de Pustai, de Contra și alți antrenori. Antrenori care i-au reperat calitățile. Consideră că prin muncă a atins tot ce are acum și pare un tip care-și poate păstra echilibrul în orice situație. Iar cu Finlanda și-a valorificat stăpânirea de sine. Plusul și minusul naționalei, Petrolul și israelienii… toate în discuția de mai jos.

Credeai la începutul campaniei și pe parcurs, când Grecia nu dădea semne de viață, că va fi atât de dificilă calificarea la Campionatul European, în contextul în care grupa României a fost una ușoară…
Eu nu mă gândeam la o grupă ușoară și cred că nimeni dintre noi nu a privit-o din această perspectivă, pentru că fotbalul nu mai este ce era odată. Uite ce s-a întâmplat cu naționala Olandei (n.r. – nu a prins nici barajul). Echipe mici nu mai există, poate că au rămas doar foarte puține, pentru că mai toate dau dovadă de o bună organizare la toate nivelurile. Echipele din grupa noastră s-au autodepășit, s-a văzut calitatea unor formații, dar noi ne-am calificat și asta este cel mai important.

Pentru tine, personal, ce înseamnă această calificare?
Încă nu am cuvinte să descriu sentimentul care mă cuprinde. Cu siguranță, un astfel de succes reprezintă o încununare a muncii. Ca să fiu sincer, atunci când m-am apucat de fotbal, nu mi-am imaginat că mă voi califica vreodată cu echipa națională a României la un turneu final de Campionat European. Dacă ar fi să-ți descriu în câteva cuvinte ce am simțit în momentul în care s-a terminat toată campania, aș spune că am simțit că am puterea să mut și munții din loc.

La finele campaniei ai reușit să identifici un punct forte și unul slab al naționalei, în această campanie?
Așa… ca să-ți spun rapid… un mare plus este faptul că am devenit reprezentativa cu cea mai solidă defensivă din preliminarii. Iar un minus e faptul că ne-au lipsit golurile, deși jocul a fost foarte bun în general și am avut o posesie superioară. Doar că nu am reușit să și marcăm.

Apare o oarecare neîncredere sau teamă de nereușită în momentul în care joci trei meciuri consecutive și nu reușești să marchezi?
Probabil, dar să știi că toată lumea și-a dorit să înscrie. Am tot sperat! Toți!

Și până la urmă ai marcat tu. Golul tău egalizator, unul foarte important în meciul cu Finlanda, încheiat 1-1, a părut simplu la prima vedere. A apărut în acea fracțiune de secundă, de dinaintea împingerii mingii în poartă, o doză de emoție?
Există întotdeauna la un meci important emoții. Emoții pozitive, emoții constructive care te fac să te capacitezi la maximum, să gestionezi cât mai bine momentele cheie ale unei dispute. Și acela a fost un moment cheie, dar acolo nu a mai intervenit emoția. Poate e o presiune, dar probabil că am uitat și de presiune și nici nu mi-a străfulgerat prin minte faptul că aș putea să ratez.

„După golul primit cu Finlanda, s-a căzut puțin din punct de vedere mental”

Cum au fost momentele dintre cele două partide: cea cu Finlanda – de la București și meciul cu Feroe – din deplasare. Ai simțit o stare suplimentară de tensiune?
Da. Pentru că am avut un meci greu cu Finlanda. S-a simțit presiunea și în timpul meciului de la București, pentru că după golul primit s-a căzut puțin din punct de vedere mental. Dar ei au ratat, noi am marcat. Și până la urmă ne-am ridicat nivelul de energie. Mă întrebai despre tensiunea ivită între cele două partide… După meciul cu Finlanda, a urmat imediat un drum foarte lung până în Feroe, iar presiunea generată de faptul că urmau 90 de minute cât o calificare am simțit-o categoric. Dar ne-am spus că trebuie să ne calificăm și totul a ieșit bine până la urmă.

Aș vrea să te întreb dacă ți-a fost greu să joci fără un mijlocaș central lângă tine în meciul cu Finlanda (scor final 1-1), la București?
E o întrebare la care nu aș vrea să răspund.

Dar totuși, în repriza secundă Finlanda a părut că domină mijlocul terenului în multe momente ale partidei…
Per total, ne-am calificat, e treaba antrenorului ce tactică adoptă, pe cine trimite în echipă. Eu joc.

Apropo de mijlocul terenului. Pe ce post nu ai jucat în carieră?
Portar. În rest, am evoluat în toate pozițiile.

15 selecții a adunat Hoban la națională. Mijlocașul a înscris un gol pentru prima reprezentativă

1.000.000 de euro este cota de piață a fotbalistului născut în Baia Mare, potrivit TransferMarkt

Ai simțit care sunt intențiile lui Anghel Iordănescu? Anticipezi că va continua și la turneul final, v-a transmis ceva?
Ne-a transmis felicitări, nicidecum nu ne-a transmis că va renunța. Eu consider că ar trebui să conducă echipa la Campionatul European, a preluat foarte bine munca selecționerului de dinaintea sa (n.r. – Victor Pițurcă a părăsit prima reprezentativă după întâlnirea din deplasare cu Finlanda).

Am vorbit despre golul tău din meciul cu Finlanda. Se poate spune că apari mai des la finalizare și la națională după ce ai ajuns să marchezi des în campionatul Israelului, pentru echipa ta, Hapoel Beer Sheva?
La echipa mea de club joc într-un sistem 4-3-3, iar în acest modul eu sunt mijlocașul mai ofensiv, de aceea ajung mai des la finalizare. Mă simt foarte bine la Hapoel și am găsit niște oameni extraordinari acolo.

„Apogeul l-am atins la Petrolul. Campionatul din Israel e peste cel din România”

E vârful carierei tale?
Nu, apogeul l-am atins la Petrolul Ploiești. Am simțit cum e să câștigi un trofeu (n.r. – Cupa României) și am fost selecționat la prima reprezentativă a României.

Cum e campionatul din Israel în comparație cu Liga 1?
Cred că, în momentul de față, campionatul din Israel este peste.  Din păcate, campionatul din România e în scădere mai ales din cauza faptului că nu mai suntem reprezentați în Europa. Sper ca în viitorul apropiat să ne mândrim din nou cu formații angrenate pe plan european. E un aspect care contează enorm și dă greutate unui campionat.

Ai 32 de ani. Te-ai mai întoarce să joci în România?
Niciodată nu spun niciodată.

Presupun că urmărești campionatul din România. Ce jucători crezi că pot face repede saltul spre echipa națională?
Eu cred că România are în continuare jucători foarte talentați, dar depinde doar de ei dacă vor confirma. Și ca să-ți dau un exemplu: uită-te la echipa Viitorul și vei vedea că Hagi are în lot o serie de fotbaliști cărora le poți identifica rapid calitățile.

7 meciuri a jucat în campionat, în acest sezon, pentru Hapoel. Hoban a reușit un gol

25 de meciuri a jucat Hoban sezonul trecut în campionatul Israelului

„Pe mine mă definește munca și nu m-am dat niciodată la o parte”

Una dintre calitățile tale este modul în care te pregătești, precum și forța fizică. La un moment dat, pe când evoluai la Gaz Metan, între 2009 și 2011, ai ajuns la 93 de meciuri jucate din cele 100 pe care le avusese trupa din Mediaș până la momentul respectiv. Care era și care este secretul continuității tale?
Dumnezeu m-a ținut în palmă și am reușit să am continuitate. Pe mine mă definește munca și nu m-am dat niciodată la o parte. Dacă  te antrenezi, rezultatele vor apărea mereu.

„Ovidiu merită tot ce i se întâmplă, merită să trăiască o asemenea bucurie pentru că a muncit enorm să ajungă aici. Când a marcat cu Finlanda, am fost atât de emoționată, încât nu-mi găseam cuvintele. Copiilor le-am spus abia a doua zi, dimineața, despre ce a făcut tatăl lor, pentru că dormeau la ora meciului”

Alina HOBAN, soția lui Ovidiu

Aș vrea să te mai întreb ceva. Pe când jucai la Petrolul, obișnuiai să ieși din stadion cu băiețelul tău în brațe. Cât de mult te ajută faptul că familia ta se află în tribune. Te întreb asta pentru că la partida cu Finlanda, când ai înscris un gol esențial, soția ta, Alina, și cei doi copii, Bogdan și Anisa, se aflau în Israel…
Da, așa este. Familia este totul pentru mine, mi-aș fi dorit să se afle în tribune și la meciul cu Finlanda, dar a ieșit bine până la urmă. Famila îmi dă energia de a mă pregăti, mă alimentează cu ambiție și îmi dă putere. Mă mândresc enorm cu familia mea.

Poate vor fi în tribune în Franța, la Campionatul European…
Să ajung până acolo și vom vedea.

Chiar, pe cine ți-ai dori în grupă?
Mie mi-e indiferent, toate echipele sunt puternice la un asemenea nivel, nu am nicio preferință.

„Am avut un singur model în carieră: Zinedine Zidane”

O ultimă întrebare. Tu ai jucat pe toate posturile în carieră. Au fost mai mulți jucători care te-au inspirat, de la care ai învățat ceva, pe care i-ai urmărit la televizor?
Am avut un singur model în carieră.

Spune-mi...
Zinedine Zidane.

Zidane?
Da, pentru mine este cel mai bun dintre toți jucătorii mari ai lumii. A fost un fotbalist unic.

Îți mulțumesc și mult succes la Hapoel și cu echipa națională!
Mulțumesc și eu.


Hoban a avut un rol important în ultimele meciuri ale naționalei. Prin felul în care gestionează situația la mijlocul terenului și prin diponibilitatea sa la efort, acoperă foarte bine toate zonele și apare când nu te aștepți la finalizare. Hoban ajută foarte mult echipa, indiferent de postul pe care evoluează

Cosmin CONTRA


CLASAMENT GRUPA F preliminarii EURO 2016

  GRUPA F – EURO 2016  
Loc Tară Pct.
1 Irlanda de Nord 21
2 România 20
3 Ungaria 16
4 Finlanda 12
5 Insulele Feroe 6
6 Grecia 6

 

  Calificare Euro 2016
  Baraj Euro 2016

Rezultatele României în preliminariile Euro 2016, Grupa F:

  •     Grecia – România 0-1 (C. Marica ’10)
  •     România – Ungaria 1-1 (Rusescu ’45 / Dzsudzsak ’82)
  •     Finlanda – România 0-2 (B. Stancu ’54, ’83)
  •     România – Irlanda de Nord 2-0 (Papp ’74, ’79)
  •     România – Insulele Feroe 1-0 (Keșeru ’21)
  •     Irlanda de Nord – România 0-0
  •     Ungaria – România 0-0
  •     România – Grecia 0-0
  •     România – Finlanda 1-1 (Hoban ’90+1 / Pohjanpalo ’67)
  •     Insulele Feroe – România 0-3 (Budescu ‘4, ’45, Maxim ’83)


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani