Marian Iancu, condamnat la 12 ani cu executare în dosarul „RAFO”

Marian Iancu, condamnat la 12 ani cu executare în dosarul
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Marian Iancu (49 de ani), fostul patron al lui Poli Timișoara, a fost condamnat astăzi la 12 ani de închisoare cu executare, anunță Digi24. Decizia este definitivă, dar revocabilă. Instanța a decis și recuperarea prejudiciului: 35 de milioane de euro. În spatele gratiilor ajung și fratele său, Octavian Iancu, dar și fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte zece ani de închisoare

Iancu fusese condamnat la 10 ani de închisoare de către Tribunalul București în „Dosarul RAFO” pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Acuzat de DNA că a prejudiciat statul prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde de lei vechi și prin TVA dedus nelegal de 550,3 miliarde de lei vechi, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei vechi. Marian Iancu a făcut apel. Astăzi, Curtea de Apel București a dat verdictul final, condamnându-l pe fostul om de fotbal la 12 ani de închisoare cu executare.

Dosarul „RAFO” și necazurile penale ale lui Marian Iancu datează din 2005, când a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală. A fost arestat preventiv de trei ori de la declanșarea anchetei, reușind însă să iasă și să dea impresia că și-a rezolvat problemele.

Prima perioadă petrecută în arest de Marian Iancu a fost și cea mai lungă. A stat în detenție aproximativ patru luni, în perioada februarie – iunie 2005, pentru activități comerciale ilicite și un prejudiciu estimat inițial la 110 milioane de lei vechi. În martie 2006 avea să fie din nou arestat, de data aceasta sub acuzația de constituire și apartenență la grup infracțional organizat.

De la milioane, la miliarde

În baza unor vicii de procedură a fost eliberat în scurt timp, dar, după 32 de zile, a ajuns din nou în celulele de la IGP, ca urmare a unui mandat de 19 zile. În acel moment, paguba produsă bugetului statului de Balkan Petroleum, companie controlată de Iancu, a fost apreciată la 2.700 de miliarde de lei vechi.

100 de milioane de dolari a încasat Balkan Petroleum în 2005, prin vinderea pachetului majoritar de acțiuni deținut la RAFO companiei olandeze Calder-A International, afacere anchetată de procurori la acea vreme

Iancu se considera nevinovat

Decizia Tribunalului București din 2011 îl privea atât pe Marian Iancu, dar și pe fratele acestuia, Octavian Iancu, care la rândul lui era condamnat la nouă ani de închisoare. În dosar apărea și numele lui Constantin Mărgărit, care urma să stea după gratii opt ani. Pe atunci patron la Poli Timișoara, Marian Iancu a susținut că este o eroare judiciară, care va fi îndreptată de Curtea de Apel. Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului de pe Bega, Iancu încerca să lămurească situația:

1. Nu este vorba de niciun dosar RAFO. Personal, nu sunt implicat in niciun dosar legat de acea rafinarie! Nu am creat niciun prejudiciu statului roman atata timp cat am condus RAFO. Ba din contra, am recuperat peste 260 de milioane de euro, bani pe care-i datorau predecesorii mei statului roman. La data prezenta, RAFO nu mai are nicio datorie bugetara si asta in urma programului de reorganizare pe care l-am condus.

2. Este vorba de un dosar care priveste mai multe firme, printre care si una din grupul VGB, careia nu i-a fost retinuta in aceasta hotarare niciun prejudiciu cauzat statului. In dreptul celorlalte firme, s-au stabilit prejudicii, dar in mod eronat, pe langa proprietarii acelor firme m-au acuzat pe mine si fratele meu ca fiind actionari. Lucru cu totul si cu totul neadevarat. Firmele la care am facut referire nu sunt de tip-fantoma, iar actionarii exista si sunt cetateni romani, parte in dosar. Aceasta este eroarea judiciara pe care o vor indrepta Curtea de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

3. Acest dosar nu are legatura cu fotbalul, cu acte de coruptie si cuprinde evenimente din perioada 2000-2001.

4. Grupul de firme BkP nu este implicat in acest dosar. Clubul Politehnica Timisoara nu are nimic de suferit de pe urma acestei decizii. Toate sustinerile de mai sus se gasesc in decizia Tribunalului, aflata pe site-ul institutiei in cauza.

5. Actionarii persoanei juridice FC Politehnica Timisoara SA nu sunt implicati in acest dosar.

2 locuri doi în Liga 1 a obținut Poli Timișoara, cât timp Marian Iancu s-a aflat în board-ul clubului (2008-2009 și 2010-2011)

Patronii din fotbal condamnați sau cercetați de DNA

Cristi Borcea (Dinamo). Execută 6 ani și 4 luni de închisoare în urma condamnărilor din „Dosarul Transferurilor”. A primit 2 ani și 6 luni pentru înșelăciune în formă continuată, 2 ani pentru evaziune fiscală în formă continuată și două pedepse de câte 3 ani pentru spălare de bani în formă continuată. Curtea de Apel i-a aplicat cea mai grea pedepsă, 3 ani de închisoare, la care i-a fost adăugat un spor de 3 ani și 6 luni.



Gigi Becali și-a clădit notorietatea pe spinarea echipei Steaua. Acum, când afacerile imobiliare merg prost, clubul îi asigură și veniturile

Gigi Becali (Steaua). Execută 3 ani și 6 luni de închisoare după ce a primit patru condamnări: una pentru schimbul ilegal de terenuri cu MApN (3 ani și șase luni), două pentru dare de mită în „Dosarul Valiza” (fiecare, de câte 3 ani) și una pentru fals în înscrisuri (1 an). Pedepsele s-au contopit.

George Copos (Rapid) . Execută 3 ani și 8 luni de închisoare pentru condamnarea din „Dosarul Transferurilor”. A primit 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în cazul transferului lui Cristian Dulca și 3 ani pentru evaziune fiscală în cazul transferului lui Florin Bratu. A primit pedeapsa cea mai grea, 3 ani, la care a fost adăugat un spor de 8 luni.

Gheorghe Ștefan (Ceahlăul). Acuzat de DNA în iunie 2014 că a administrat o firmă care a primit contracte finanțate din bani publici în comune din județul Neamț și că și-a folosit funcția din partid pentru a influența funcționari.

Ioan Niculae (Astra). Urmărit penal, în iunie 2014, de procurorii DIICOT pentru sustragere de sub sechestru și spălare de bani. În martie 2014 a mai fost chemat la DIICOT pentru a i se aduce la cunoștință faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul în care Adriean Videanu este acuzat pentru faptul că l-a ajutat pe Niculae să cumpere gaze ieftine pentru combinatele sale, deși magnatul avea datorii la stat. A fost trimis în judecată de DNA, în 2012, în dosarul „mită la PSD”, dar a fost achitat în noiembrie 2013.



Cornel Penescu a reușit să pună cruce unuia dintre cele mai importante cluburi de fotbal din România

Cornel Penescu (FC Argeș). Condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că l-a plătit pe arbitrul Ionică Serea să ajute FC Argeș într-un meci cu Steaua. Penescu a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru dare de mită în dosarul în care Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a primit o condamnare pentru luare de mită și fals intelectual.

Jean Pădureanu (Gloria Bistrița). Execută 3 ani și 4 luni de închisoare în urma condamnării din „Dosarul Transferurilor”. A primit două pedepse de câte 3 ani pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, 2 ani pentru spălare de bani și 1 an și 6 luni pentru evaziune fiscală. Execută pedeapsa cea mai grea.



Dan Adamescu ar fi volatilizat 7 milioane de euro din conturile Oțelului, apoi a băgat clubul în insolvență

Dan Adamescu (Oțelul). Arestat preventiv în dosarul în care este suspectat că le-ar fi dat 20.000 de euro mită judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența pentru ca aceștia să dispună soluții favorabile în dosare de insolvență ale unor firme la care Adamescu era acționar. Printre firmele băgate de Adamescu în insolvență este și Oțelul.



Dinel Staicu, fost subofițer de Miliție, a condus Universitatea Craiova doi ani, interval în care a fost protagonistul unei bătăi antologice cu suporterii

Dinel Staicu (Universitatea Craiova). Condamnat la 11 ani de închisoare pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaș cu peste 11 milioane de euro. În mai 2014 a primit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni pentru dare de mită în cazul în care i-a oferit bani judecătoarei Veronica Cârstoiu pentru a anula condamnarea la 7 ani cu executare primită în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor. 

Marin Condescu (Pandurii Tg. Jiu). A fost reținut pentru 24 de ore în noiembrie 2013 în urma suspiciunilor de spălare de bani, fals și uz de fals la clubul Pandurii Tg. Jiu. În mai 2014 a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind acuzat de delapidare și spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Este acuzat că „prin folosirea unor contracte de împrumut fictive acordate în calitate de persoană fizică către Pandurii Tg. Jiu și-a însușit personal în mod necuvenit suma de 1.551.156 lei, la care se adaugă suma transferată sistematic către o firmă din Tg. Jiu de 1.080.000 lei, prejudiciind astfel interesele clubului sportiv”.



Gigi Nețoiu, fost ofițer de Securitate, patron la Craiova și Rocar și acționar la Dinamo, a rămas celebru pentru felul în care a devalizat Universitatea când a plecat din Bănie

Gigi Nețoiu (Universitatea Craiova). Execută o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare în urma sentinței din „Dosarul Transferurilor”. A fost acuzat și condamnat pentru tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Sorin Țerbea (FCM Tg. Mureș). Acuzat că i-a dat mită 19.000 de euro lui Vasile Avram, fost șef CCA, pentru a delega arbitri „prietenoși” cu FCM Tg. Mureș în sezonul 2011/2012. A decedat în iulie 2013, după ce elicopterul cu care călătorea s-a prăbușit.

Anton Doboș („U” Cluj). A fost audiat de DNA Cluj în „Dosarul Valiza” și acuzat de procurori că a acceptat banii lui Gigi Becali.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru amănunte

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen