#20pentru20 | Daniela Haralambie zboară spre recorduri naţionale: "Am avut tupeu, încredere în mine, iar antrenorii au ştiut foarte bine cum să mă înveţe să alunec bine, cum să sar bine şi cum să fiu în siguranţă"

17 iul 2017 1451 afişări Comentează şi tu România e ProSport
#20pentru20 | Daniela Haralambie zboară spre recorduri naţionale: "Am avut tupeu, încredere în mine, iar antrenorii au ştiut foarte bine cum să mă înveţe să alunec bine, cum să sar bine şi cum să fiu în siguranţă" Daniela Haralambie ar putea reprezenta România şi generaţia 1997 la Jocurile Olimpice de iarnă din PyeongChang, 2018. Foto: Katja Diegler via Facebook @Haralambie Daniela 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/34666/16588320/1/dana.jpg
  • #20pentru20 e campania ProSport demarată odată cu aniversarea a două decenii de viaţă a brandului lansat pe 2 iulie 1997. Sub umbrela #20pentru20 vor intra poveştile de viaţă a 20 de sportivi români cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, născuţi exact în anul apariţiei ProSport. De ce au ales disciplina pe care au urmat-o, ce obstacole li s-au ivit în carieră, momente haioase, oameni esenţiali şi întâmplări ciudate... toate la #20pentru20.
  • De 20 de ani ProSport mişcă România zi de zi, cu cele mai tari reportaje, experienţe, momente şi faze... De povestit nepoţilor nepoţilor noştri...  Două decenii de victorii şi emoţii... 20 de ani de căderi şi reveniri... 20 de poveşti despre sport şi viaţă.

Unii ar spune că doar super-eroii zboară.

"Neah, cine vrea, poate zbura. Oricine poate zbura", spune cu multă hotărâre, dar şi pe un ton jucăuş, Haralambie. Pe 14 august 1997 începe povestea lui Haralambie. La o lună şi 12 zile după startul PROveştii ProSport. Nu este o poveste cu un haiduc, ca în "Hanul Ancuţei", ci povestea unei puştoaice născute în Braşov, plecată la Săcele. După două săptămâni în care a aşteptat un telefon ce nu a mai venit, şi-a luat zborul de pe trambulină. Numele ei: Daniela Haralambie.

Protagonista noastră a adunat şapte victorii în FIS Cup (o serie anuală de competiţii de rang trei în lumea săriturilor cu schiurile, organizată de Federaţia Internaţională de Schi - 5 succese în România, 1 în Elveţia şi 1 în Polonia), o victorie în FIS Race (cea mai veche serie anuală de competiţii, organizată de Federaţia Internaţională de Schi în lumea săriturilor cu schiurile, considerată întrecere de rang patru), alte 11 prezenţe pe podium în concursurile internaţionale şi trei clasări în Top 20 în etapă de Cupa Mondială la sărituri cu schiurile (toate înregistrate în 2016). Personal best-ul: un loc 18 la etapa de World Cup de la Nizhny Tagil (Rusia - 11 decembrie 2016).

"Voiam să fiu pilot de curse"

Pentru Daniela, săriturile cu schiurile la 20 de ani sunt exact "la fel ca şi atunci când eram mult mai mică: aceeaşi senzaţie, aceleaşi trăiri, aceeaşi plăcere". Povestea de dragoste cu sportul lui Ahonen, Morgenstern sau Schlierenzauer a început simplu. "Eram la şcoală, într-a patra,  şi un coleg de clasă, care mi-a devenit şi prieten între timp, tot pleca. Spunea că face sport. Pe antrenor îl cunoşteam, pentru că am făcut şi înot cu el şi am zis să încerc şi eu schi-sărituri. Cum eram mai nebună, îmi plăcea. Era cel mai frumos – zburai", începe incursiunea în trecut Daniela Haralambie. 

Ai făcut, deci, şi înot de performanţă?
Nu. Ar fi trebuit să fac, dar nu a mai sunat…Profesorul ne spusese că ne anunţă când se face concursul pentru lot sau ceva de genul ăsta, ca să începem să facem de performanţă. Am aşteptat două săptămâni acel telefon, însă nu a mai venit. Aşa că m-am apucat de schi.

Ce răspundeai în copilărie la celebra întrebare – 'tu ce vrei să te faci când o să fii mare'?
Voiam să fiu pilot de curse (n.r.- râde). Dar acum am schimbat şi aş vrea să fiu poliţist după ce termin cu sportul acesta.

Ai încercat să mergi la karturi?
Da! Cine nu încearcă?

Născută la poalele muntelui, Daniela Haralambie parcă a avut destinul croit special. "Pe vremea aceea, era pârtie chiar la Săcele, unde locuiesc eu. Cred că doi sau trei ani am prins trambulina, nu mai mulţi. Acum, ne-am mutat cu antrenamentele la Râşnov. Pârtia de la noi, din Săcele, nu s-a reconstruit, nu este îngrijită şi a cam rămas o epavă, cum ar veni. Dar, avem trambulină la Râşnov".

"Şi la fete e la fel de greu ca la băieţi"

Pentru un copil care vrea să se apuce de sărituri cu schiurile, care sunt paşii de urmat? Care sunt etapele înainte de a-l trimite antrenorul pe zona de elan?
Depinde. Începi prin a face coborâri şi depinde cât de bine stai pe schiuri. Ai avantaj dacă ştii să mergi pe schiurile de alpin, pentru că ai un alt echilibru şi deja ştii cum alunecă schiurile. Dar nu îţi ia foarte mult să înveţi nici asta.

Tu ştiai să schiezi?
Nu! (n.r. - râde) Dar am avut în schimb tupeu, aveam încredere în mine, iar antrenorii au ştiut foarte bine cum să mă înveţe să alunec bine, cum să sar bine şi cum să fiu în siguranţă.


O imagine de colecţie cu lotul naţional de schi sărituri 2008, cu Mitrofan Sorin, Kozma Szilveszter, Balazs Andrei, Spulber Mihnea, Haralambie Daniela, Baila Ovidiu, Grigore Robert, Henrietta Laura, Alexandru Mocanita, Andrei Feldorean şi Tatu Robert. Foto via Facebook @Haralambie Daniela

În sportul tău este o diferenţă foarte mare între competiţia feminină şi cea masculină – de la notorietate, la istorie, la vechimea ca şi probă olimpică. Cum percepi chestia asta?
Mie mi se pare în regulă că totuşi există şi pentru fete. Suntem mai puţine, iar acesta este principalul motiv pentru care fetele nu au mers la Jocurile Olimpice până în 2014. Dar diferenţa între băieţi şi fete nu mi se pare aşa mare. Şi la fete e la fel de greu ca la băieţi. Este adevărat, concursurile băieţilor sunt mult mai mediatizate, pentru că ei sunt mult înaintea noastră.

"Te lupţi cu aerul: ba te bate el pe tine, ba îl baţi tu pe el"

Antrenamentul unui săritor cu schiurile presupune "pregătire fizică şi pregătire pe schiuri - cea specifică", explică Daniela, sportiva care a adus României cea mai bună clasare într-o etapă de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile. "Un săritor cu schiurile are nevoie de forţă, viteză, rezistenţă şi gimnastică acrobatică – să ştie unde se află în aer. Toate vin combinate. Avem specific de forţă pe viteză, forţă maximal şi şedinţe pentru dezvoltarea masei musculare", continuă expunerea braşoveanca. Pentru a fi în formă la concursuri, un săritor aleargă şi pe bandă, lucrează şi cu greutăţi în sala de forţă. "Alergăm şi în pădure pentru teren mai greu, pentru succesiunea deal-vale, pentru schimburi", pune punct subiectului Daniela Haralambie.

Cum e senzaţia în zbor?
E super! Deci: zbori fără nicio susţinere. Ai schiurile sub tine şi tu doar pe aer eşti. Te lupţi cu aerul: ba te bate el pe tine, ba îl baţi tu pe el.

Îl consideri un sport periculos?
Nu, nu! Cred că este chiar mai sigur decât fotbalul. Nu ştiu, la fotbal mi se pare că te poţi accidenta mai repede. Aici, înainte să te apuci să sari, înveţi cum ar trebui să sari, dar mai ales cum ar trebui să cazi în condiţii de siguranţă, ca să nu ai accidente.

Ai căzut vreodată?
Am căzut, dar din fericire nu am avut accidentări grave. Am căzut uşor. O vânătaie şi atât. Mai mult, nu.

În momentul în care sari după o căzătură, prima încercare este mai grea? Simţi un pic de frică?
Să ştii că la mine săritura după o căzătură este mai bună! Pentru că ţin să sar în condiţii de siguranţă, ca nu cumva să cad din nou şi atunci tehnica este mai bună. Nu mai încerci tu să faci cine ştie ce, ci faci ce ai deja în sânge. Şi atunci este o săritură mai bună.

Unde câştigi acea jumătate de metru atât de importantă în acest sport?
La desprindere, în special. Dacă desprinderea nu este bună, degeaba eşti bine pe zbor. Pentru că schiul poate urca pe tine. Însă, diferenţa la note se face la stil. Acolo se face cea mai mare diferenţă.

Părinţii şi un strop de iubire adăugată pentru un mix perfect

Daniela Haralambie a avut şi un moment de cumpănă în carieră. "Am avut, dar am trecut peste. Orice om are, nu?", se încurajează adolescenta. A lăsat în urma ei senzaţia de gol în stomac şi a ferecat gândurile negre într-o cutiuţă a ei şi numai a ei. Însă îi place să spună că a moştenit calităţile fizice de la mama ei. "Ea a făcut dansuri populare de performanţă. A fost în trupe şi fizicul sportiv cred că de la ea îl am".

Părinţii o însoţesc doar uneori la concursuri. "Când sunt în ţară, merg întotdeauna cu mine. În afara ţării nu au posibilitatea, pentru că sunt şi cu munca..." Iar alături de Daniela, punct de sprijin, de trei ani este şi iubitul sportivei. "Da, chiar e timp şi de puţină viaţă personală. Dacă vrei, se poate rezolva tot. Am şi noroc, pentru că el este înţelegător. Nu are nicio problemă că sunt majoritatea timpului plecată. Şi cred că este mai bine aşa. Să nu fim non-stop împreună", spune Daniela, cea care postează destule fotografii alături de prietenul ei.

Circuitul echipamentului

În sportul anului 2017, este obligatoriu să vorbeşti despre bani, bugete şi resurse. Asta dincolo de infrastructură şi dotări. Într-o disciplină în care sportivii pot fi chiar şi descalificaţi în cazul în care echipamentul nu este conform, Daniela Haralambie vorbeşte şi despre cel mai incomod subiect.

Este un sport foarte scump acesta?
Este scump, dar noi avem noroc că am avut ca sponsor OMV PETROM-ul până acum. Iar pe mai departe ne ajută COSR-ul şi Federaţia.

Care este bugetul tău pentru un sezon?
Nu am buget personal, este unul făcut pe echipă. Antrenorii sunt cei care ştiu toate detaliile. Dar nu sunt puţini bani. Echipamente, cantonamente – toate au fost asigurate de OMV de la început. Aşa că eu nici nu am acasă primul costum. A trebuit să îl dau înapoi, ca să îl ia altă persoană. Făceam un schimb: ceea ce nu îmi mai venea mie, de exemplu, lua altcineva care purta măsura respectivă sau ceva asemănător. Tot aşa mai departe se duceau costumele. Este aceeaşi situaţie şi la schiuri, bocanci, cască, ochelari – tot, tot, tot.3 kg cântăreşte echipamentul unui săritor, fără schiuri

Ai un model în acest sport?
Da. Pe Daniela Iraschko o iau ca model. A fost cineva în acest sport şi încă este. (N.r. - sportivă din Austria, de 33 de ani, prima săritoare care a depăşit 200 de metri în zbor)

Daniela Haralambie, ca şi colegii ei de lot, folosesc tehnica austriacă de sărituri cu schiurile, dintre cele trei mari şcoli existente: niponă, autriaco-germană şi nordică, Cea mai frumoasă amintire a ei pe trambulină rămâne cea de la "primul concurs, la un an şi jumătate după ce m-am apucat de schi sărituri. Eram micuţă. Şi a fost wow!". Visul ei merge mai departe.

Daniela, ai bătut deja recordul pentru cea mai bună clasare a României într-o etapă de Cupă Mondială. Ai multe recorduri. Cu care te mândreşti cel mai tare?
Cu Top 20-ul! Dar aş vrea să îl modificăm în Top 10. Sper să reuşesc asta în sezonul de iarnă ce vine.

Şi care este visul tău cel mare?
Un rezultat cât mai bun la Jocurile Olimpice. Acela mi se pare cel mai important concurs, chiar este – şi aceasta ar fi dorinţa mea: un rezultat cât mai bun la JO.

Şi Daniela Haralambie şi-ar mai dori ceva, ca povestea să fie completă. Peste cinci ani, să aibă deja şi a doua participare olimpică în CV. Până atunci, zboară în continuare. Cu gândul la visul cel mare, dar şi la propriu, lansându-se tot cu tupeu şi tot cu încredere pe zona de elan şi pregătind săritura perfectă.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.