Campioanele de la canotaj fac scut în jurul Elisabetei Lipă: ”Noi o cunoaştem cel mai bine, pentru că am fost şi suntem o echipă”

25 ian 2016 2947 afişări Comentează şi tu Highlight
Campioanele de la canotaj fac scut în jurul Elisabetei Lipă: ”Noi o cunoaştem cel mai bine, pentru că am fost şi suntem o echipă”

Elisabeta Lipă a trecut peste două săptămâni grele, marcate de controversa iscată pe marginea intonării imnului naţional la competiţiile sportive interne. Ministrul tineretului şi sportului n-a fost cruţat, dar au fost şi voci puternice care au susţinut-o. După campionii mondiali la handbal Cristian Gaţu şi Gheorghe Goran, încă trei nume mari ale sportului românesc au făcut scut în jurul cvintuplei laureate olimpice. Deloc întâmplător, cele trei campioane provin din canotaj, sportul în care a excelat şi Elisabeta Lipă. Este vorba despre Georgeta Andrunache, Doina Ignat şi Viorica Susanu.

”Noi o cunoaştem cel mai bine, pentru că am fost şi am rămas o echipă. De aceea o şi susţinem necondiţionat. Ştim cum gândeşte şi cât de mult vrea să redea sportului ceea ce sportul i-a oferit ei. Sunt lucruri care trebuie păstrate, unele îmbunătăţite, altele schimbate complet, dar eu sunt convinsă că intenţiile ei au fost şi vor fi bune. Şi-a asumat o misiune importantă la minister şi vrea să readucă sportul românesc acolo unde îi este locul”, spune Georgeta Andrunache. Geta are la rându-i în palmares cinci medalii olimpice de aur.

Colega ei din barca de dublu rame şi de 8+1, Viorica Susanu, cvadruplă laureată olimpică, o completează: ”Noi, românii, avem un dar teribil în a sta pe margine şi a contesta. Şi eu am simţit-o pe pielea mea în 2004, atunci când a fost nevoie să intervină Ion Ţiriac pentru a calma armata de voci ce se ridicase împotriva mea. În străinătate, dacă un mare campion are o opinie este în cel mai rău caz combătut cu argumente decente, se dezbate, se analizează. La noi, se face totul pentru a-l discredita pe cel care a ridicat capul. Noi la canotaj suntem o echipă şi o susţinem pe Elisabeta”.

”Mi-a plăcut ce a declarat Cristian Gaţu”

Doina Ignat, cvadruplă campioană olimpică, canotoarea considerată cel mai valoros stroc mondial al generaţiei sale: ”Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a spus Cristian Gaţu (nr - "La sport e o singură prevedere privind intonarea imnului naţional: la competiţiile oficiale internaţionale, unde joacă naţionalele României. Dacă se doreşte intonarea imnului prin campionatele naţionale de baschet, volei, handbal etc, trebuie să se schimbe legea. Pe mine mă surprinde că COSR vrea să ia poziţie în această direcţie, pentru că vine Olimpiada şi atunci poate se aşteaptă că nu luăm nicio medalie de aur şi nu se va auzi imnul României acolo”, a declarat Gaţu pentru Ziua News). Sunt mulţi care comentează, dar nu au habar de ceea ce înseamnă reprezentarea naţională. Noi ştim cel mai bine cum gândeşte Elisabeta Lipă”.

Un semnal a venit şi de la lotul naţional de juniori de la Orşova, din partea antrenorului Cristi Maliş: ”Nu suntem de acord cu ce s-a vehiculat prin presă. Cum să o acuzi pe Elisabeta Lipă de lipsă de patriotism? Noi ştim foarte bine cât de mult respectă simbolurile naţionale, cum trepidează când aude imnul. Pentru ea, familia şi simbolurile naţionale sunt cele mai importante”.
 
 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.