Noul Cod Fiscal, mană cerească mai ales pentru echipele care plătesc salarii mari. Acestea vor scăpa de o parte din taxe şi impozite. Federaţia şi-a primit şi ea partea. Ce a scris Szabo

4 ian 2016 10674 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Noul Cod Fiscal, mană cerească mai ales pentru echipele care plătesc salarii mari. Acestea vor scăpa de o parte din taxe şi impozite. Federaţia şi-a primit şi ea partea. Ce a scris Szabo
Noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, este un bulă de oxigen pentru cluburile din România. Echipele vor plăti taxe mai mici şi plafonul de sponsorizare pentru firme a fost ridicat de la 0,3% la 0,5%. O noutate  este şi că FRF nu va mai plăti impozite.
 
Noul Cod Fiscal va uşura misiunea cluburilor de a ţine pasul cu cheltuielile. Echipele care plătesc salarii mari vor scăpa de o parte din impozite, în timp ce firmele au posibilitatea să direcţioneze mai mulţi bani pentru sponsorizarea cluburilor sportive. O altă modificare interesantă este că primele pentru performanţe internaţionale nu vor mai fi impozitate.
 
Iată modificările din Codul Fiscal care vizează fotbalul, conform FRF.ro.
 
Articol modificat: Art. 25 (4) lit. i)
Implicaţii: Plafonul sponsorizărilor se ridică de la 0.3% la 0.5%, acestea putându-se reporta pe o perioadă de 7 ani. Propunerea iniţială a FRF a fost ridicarea plafonului la 1%. Practic, din 2016, societăţile comerciale au posibilitatea să direcţioneze mai mulţi bani, prin sponsorizări, către fotbal. Această modificare reprezintă o provocare pentru cluburi, care îşi pot atrage astfel surse de finanţare consistente şi transparente prin dezvoltarea zonelor de marketing, comercial şi comunicare.
 
Articol modificat: Art. 62 lit. w)
Implicaţii: Cluburile care aspiră la participarea în competiţii continentale, precum şi cele care obţin participarea în aceste competiţii, vor avea de acum posibilitatea de a oferi prime neimpozabile, pentru calificare şi pentru participare. Astfel, pe de o parte, se încurajează performanţa sportivă, atât la nivelul competiţiilor interne, cât şi în parcursul european al cluburilor româneşti, în acelaşi timp asigurându-se un cadru de impozitare în beneficiul cluburilor. 
 
Articole modificate: Art. 139 (2), Art. 140, Art. 146 - (6)
Implicaţii: Cluburile aveau obligaţia de a plăti 5 categorii de contribuţii sociale. În urma acestei modificări normative, în situaţia în care un club acordă salarii mai mari decât cuantumul «5 X salariul mediu brut», va plăti doar 3 dintre aceste categorii de contribuţii sociale pentru aceste salarii (asigurarea socială plătită individual, asigurarea socială plătită de angajator şi asigurarea de sănătate plătită individual). Propunerea iniţială a FRF a vizat aplicarea acestui plafon pentru toate cele 5 categorii de contribuţii sociale. Se asigură astfel o relaxare fiscală pentru cluburile de fotbal din România şi, totodată, un beneficiu fiscal pentru cluburile care îşi respectă obligaţiile de plată contractuale faţă de jucări şi staff.
 
Articol modificat: Art. 291 (3)
Implicaţii: Scăderea cotei TVA de la 24% la 5% pentru accesul la evenimente sportive vine atât în beneficiul cluburilor, care, în calitate de organizatori ai evenimentelor fotbalistice vor putea obţine surse de finanţare sporite, cât şi în avantajul iubitorilor de fotbal, care vor putea beneficia de preţuri mai mici pentru biletele la partidele de fotbal. 
 
Articol modificat: Art. 456  (1)

Implicaţii: Prin includerea în categoria listelor de imobile neimpozitabile şi a celor deţinute de federaţiile sportive, Federaţia Română de Fotbal îşi va consolida bugetul şi va putea direcţiona aceste sume, care constituiau impozite, către proiectele dedicate dezvoltării fotbalului românesc.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Gabriela Szabo, fosta titulară a postului de ministru al Tineretului şi Sportului, subliniază faptul că, o dată cu intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noului Cod Fiscal, sportul beneficiază de importante facilităţi de natură fiscală pentru cluburi, printre care mărirea plafonului pentru sponsorizări la 0,5%, de la 0,3%, scutirea de plata impozitelor pentru primele acordate la performanţele internaţionale, precum şi scăderea TVA la biletele de intrare la manifestările sportive de la 24% la doar 5%. "Încă o reuşită din timpul mandatului meu de ministru: modificările din noul Cod fiscal. Un succes în procesul de reformare fiscală a sportului", scrie Gabriela Szabo, care mulţumeşte echipei de la firma care a ajutat-o să ducă la bun sfârşit aceste modificări.

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/noul-cod-fiscal-mana-cereasca-mai-ales-pentru-echipele-care-platesc-salarii-mari-acestea-vor-scapa-de-o-parte-din-taxe-si-impozite-federatia-si-a-primit-si-ea-partea-ce-a-scris-szabo-14954457
14954457
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Situaţie ULUITOARE la Guvern. Şi-a anunţat DEMISIA pe Facebook. Reacţia imediată a lui Cioloş