Una dintre cele mai bune echipe din Liga 1 este ameninţată cu dispariţia. Situaţia îngrijorătoare în care a ajuns. Sportul românesc ar putea primi o nouă lovitură

20 feb 2016 20143 afişări Comentează şi tu Liga 1
Una dintre cele mai bune echipe din Liga 1 este ameninţată cu dispariţia. Situaţia îngrijorătoare în care a ajuns. Sportul românesc ar putea primi o nouă lovitură 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/15081376/2/oltchim.jpg

Perioada de glorie a clubului Pandurii ar putea apune, după ce Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a anunţat că se vor tăia sponsorizările asigurate de Complexul Energetic Oltenia. Este o veste care ar putea echivala cu prăbuşirea clubului gorjean.

Anual, Complexul Energetic Oltenia a contribuit la bugetul Pandurilor cu aproximativ două milioane de euro. A fost cea mai importantă sursă de venit, alături de banii din drepturile TV. Acest contract de asociere a tranformat Pandurii dintr-o echipă care se bătea la retrogradarea, la una care atacă primele poziţii din clasament.


"În urma rezultatelor financiare care prevăd o potenţială pierdere record, consider de la sine înţeles ca programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepţie de la această regulă", Victor Grigorescu, ministrul Economiei


Un nou caz Oltchim?

Pentru sezonul în curs, oficialii lui Pandurii au anunţat un buget de aproximativ 4,5 milioane de euro. Din această sumă, două milioane de euro sunt asigurate de Complexul Energetic Oltenia şi alte aproximativ două milioane, din drepturile TV. Diferenţa vine de la autorităţile locale şi sponsori. Fără susţinerea CEO, Pandurii ar ajunge însă într-o situaţie dificilă.

Strict calculat la veniturile de acum, retragerea sprijinului CEO ar însemna pentru sezonul viitor un buget nu mai mare de trei milioane de euro. Este o sumă cu care un club poate supravieţui în Liga 1, însă fără să emită pretenţii la partea superioară a clasamentului. Asta ar însemna să renunţe la contractele mari, ceea ce ar echivala cu renunţarea la cei mai importanţi jucători ai echipei.


Oltchim a dispărut din peisajul handbalului românesc, după ce combinatul chimic şi-a retras sprijinul financiar

În cel mai negru scenariu, Pandurii ar putea avea soarta echipei de handbal Oltchim, un alt club finanţat cu bani mulţi de o companie care mergea pe pierdere. Imediat după ce combinatul chimic şi-a retras sprijinul, cea mai de succes echipă de handbal feminin din ultimii 20 de ani a dispărut pur şi simplu. Este un risc la care sunt supuşi şi cei de la Pandurii. Pentru clubul din Târgu Jiu există totuşi o şansă mai mare de supravieţuire, datorită banilor proveniţi din drepturile TV.


”Eu sper să nu asistăm iar la dispariţia unei alte echipe sau să nu avem şansa să continuăm la acelaşi nivel”, Narcis Răducan, preşedinte executiv Pandurii


Gorjenii exersează mersul pe sârmă

O cale de ieşire pentru Pandurii este prezenţa constantă cel puţin în grupele Europa League. Asta ar aduce în bugetul clubului cel puţin trei-patru milioane de euro, doar din bonusurile garantate de UEFA. Însă situaţia în care este pus clubul după anunţul făcut de Victor Grigorescu este extrem de delicată.

Fără sprijinul Complexului Energetic, clubul trebuie în vară să-şi ajusteze bugetul în sezonul următor. Asta s-ar traduce prin renunţarea la cei mai importanţi jucători, care au şi cele mai mari salarii. Contractele lui Săpunaru, Răduţ, Antal, Nicoară şi Wellington - cinci dintre cei mai importanţi jucători - expiră în vară şi va fi imposibil de ţinut, fără banii de la CEO.

Asta ar putea duce la compromiterea parcursului european, adică s-ar închide drumul la una dintre sursele de finanţare. În acest moment, Pandurii se află pe locul 5 în Liga 1, ultimul care duce în Europa League, având în vedere că Dinamo nu are drept de participare.  

Ce se întâmplă cu noul stadion?


Pandurii

Autorităţile locale din Târgu Jiu au reuşit să obţină finanţare pentru ridicarea unui stadion. Lucrările deja au început şi costul total va fi în jur de 20 de milioane de euro. În cazul în care Pandurii nu vor reuşi să ţină pasul cu rigorile din Liga 1, s-ar ajunge din nou în situaţia în care o investiţie nu este exploatată la adevărata sa valoare. Ca o curiozitate, dintre cele trei stadioane construite până acum în Liga 1, doar unul singur se află la dispoziţia unei echipe din Liga 1: cel al Petrolului. În rest, Cluj Arena este folosit de o echipă din liga secundă, în timp ce Arena Naţională este închisă, deoarece nu are autorizaţie ISU.


 

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/una-dintre-cele-mai-bune-echipe-din-liga-1-este-amenintata-cu-disparitia-situatia-ingrijoratoare-in-care-a-ajuns-sportul-romanesc-ar-putea-primi-o-noua-lovitura-15081376
15081376
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Răsturnare totală de situaţie. Liviu Dragnea îi transmite un MESAJ SURPRIZĂ lui Klaus Iohannis. „Încă discutăm. Vom lua o decizie în Coaliţie”