Spectacol pe teren în Polivalenta din Bănie, dar cu tribunele goale! UEFAntasticii Stelei au pierdut cu Dinamo și Craiova. „Știința” a câștigat „titlul” după 26 de ani

Redactor:
Cosmin Staicu
Spectacol pe teren în Polivalenta din Bănie, dar cu tribunele goale! UEFAntasticii Stelei au pierdut cu Dinamo și Craiova.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un spectacol pe măsura celui demonstrat de cele opt echipe de old-boys invitate la Cupa Campionilor României merita o Polivalentă arhiplină în Bănie, nu doar 200 de spectatori. Cele mai importante branduri din fotbalul românesc au jucat practic în anonimat. Pe cât de inspirată a fost ideea competiției de „veterani”, pe atât de prost a fost promovată. Nici măcar o conferință de presă n-au putut să pună la cale cei care s-au ocupat de acest turneu, cu atât mai puțin să anunțe pe alte căi prezența la Craiova a unor echipe și a unor fotbaliști de legendă.

Au participat: Universitatea Craiova, nu CSU sau FCU, Steaua București, nu CSA sau FCSB, Dinamo București, nu FCD sau CSD, FC Argeș, nu SCM sau „1953″, Poli Timișoara, nu ACS, ASU sau AEK Bragadiru, Rapid București, nu AFC, Academia Rapid, Mișcarea Feroviară și altele care au mai apărut. Au mai participat și Jiul Petroșani și Naționala Artiștilor.

  • Într-un fotbal românesc bântuit de „clone”, „echipe de familie”, „echipe ale suporterilor”, „echipe ale primăriei” sau echipe comunale, în Polivalenta craioveană s-au reunit echipe a căror identitate nu poate fi contestată de nimeni.

Turneul a început cu „șocul” Steaua – Dinamo, iar Giani Kiriță a marcat golul decisiv pentru victoria „câinilor”. Steaua UEFAntastică a părut cea mai închegată, cea mai bună echipă. Au reușit faze spectaculoase, combinații de efect, dar, surprinzător, a pierdut atât cu Dinamo, în grupă, cât și contra Craiovei, în semifinale. Semifinaliștii Cupei UEFA 2006 au constituit și cea mai tânără echipă a competiției, cu cei mai supli componenți, mulți dintre cei prezenți opinând că Rădoi, Boștină și compania ar fi și acum în play-off, dar s-ar juca meciuri de 45 de minute în Liga 1.

Pe de altă parte, Dinamo a fost echipa cu cel mai redus efectiv. Au absentat Bratu, Ciubotariu sau Selymeș, iar pentru a participa „câinii” au mai „transferat” jucători de la alte echipe, dar care aveau și trecut alb-roșu, precum Cristi Pușcaș de la Jiul sau piteșteanul Marius Priseceanu, cel care a devenit și golgheterul turneului, cu 5 goluri.

N-au lipsit tachinările, glumele după execuțiile mai puțin reușite sau pe seama surplusului de kilograme al unora, totul într-o atmosferă destinsă, dar în același timp nimeni nu a cedat un centimetru de teren, orgoliul fiind mai presus de orice miză, chiar dacă învingătorii au primit cadou un sejur în Germania, care va conține și un meci demonstrativ cu o formație similară.

Știința a mai adus încă un „titlu”, după 26 de ani

Craiova s-a încălzit mai greu. Fără componenții Craiovei Maxima, care aveau cel puțin două decenii în plus față de, spre exemplu, UEFAntasticii Stelei, Știința s-a format pe scheletul echipei care aducea eventul în Bănie în 1991. Tot cu Sorin Cârțu pe bancă, ultima generație de campioni a Craiovei a mai adus încă un titlu, după 26 de ani.

Chiar dacă acum este vorba de un turneu demonstrativ și de un trofeu simbolic, s-a relevat încă o dată că spiritul oltenesc a fost principala calitate a echipei care a realizat Revoluția mai întâi în fotbal, învingând toate echipe sistemului. Jucători născuți în Craiova, care au luptat pentru culorile alb-albastre, nici măcar la un turneu de veterani n-au plecat capul în fața rivalelor Steaua și Dinamo. Badea, Cristescu, Papură, Fane Stoica, dar și Marius Sava, singurul jucător care a refuzat să se alăture cohortei de olteni mutată de Gigi Nețoiu din Bănie în Ștefan cel Mare, în 2000.

„Nu regret că nu am plecat atunci la Dinamo, regret alte lucruri pe care nu le-am făcut pentru a avea o carieră pe măsura potențialului pe care l-am avut”, spune „Savarină”, care vrea să se apuce de antrenorat.

Și dacă Alex Mitriță a ratat un penalty în ultimul minut la Mediaș, unchiul său, Dorin, fost jucător la Heerenveen, a transformat două lovituri de departajare decisive, în semifinala cu Steaua și în finala cu Dinamo. „Unele echipe joacă periodic la sală împreună, noi abia acum ne-am adunat” a explicat Pavel Badea începutul mai greoi al juveților, cu două egaluri.

Și cum majoritatea componenților i-au fost elevi lui Sorin Cârțu de-a lungul timpului, Universitatea n-a primit gol în primele patru meciuri, marcând unul singur, prin Silvian Cristescu, însă suficient pentru a trece de grupe. Meciurile din grupe s-au desfășurat într-o singură repriză de 12 minute, în timp ce semifinalele și finalele în două reprize de 8 minute.

Semifinală cu scântei între Craiova și Steaua

Determinarea oltenilor în semifinală a fost însă incredibilă, deși media de vârstă era mult mai mare decât a lui Rădoi și compania. Ambiția alb-albaștrilor de a nu pierde în fața marilor rivale a fost teribilă și au ieșit scântei. Dică a izbucnit și a degajat o minge în tribune, fiind huiduit de public, fanii recomandându-i să-l cheme pe Gigi Becali pentru a-i da indicații. Și mai vehement a fost Silvian Cristescu, care a și fost eliminat. S-a terminat 0-0, iar la loviturile de la 7 metri a ratat doar Boștină (bară), transformând: Șoavă, Naicu și Mitriță, respectiv Rădoi. Chiar dacă steliștii l-au înlocuit pe Martin Tudor cu un portar aflat în activitate, Cezar Lungu, titular la Dunărea Călărași, craiovenii au executat impecabil.

Cealaltă semifinală a fost decisă tot la lovituri de departajare, Giani Kiriță transformând penalty-ul decisiv cu o „panenka”, atunci când toată lumea, inclusiv portarul naționalei artiștilor, se aștepta ca să „rupă poarta”.

Finala mică, a Stelei! Finala mare, a Științei!

În finala mică, Steaua s-a distrat cu artiștii, tot doi olteni fiind cei mai buni de pe teren Mirel Rădoi și Gabi Boștină, care au avut niște execuții formidabile, deși nici „lateralii” Ogăraru și Petre Marin nu s-au lăsat mai prejos.

Finala mare a respectat tradiția derby-urilor dintre Știința și Dinamo. Fără Giani Kiriță, care „s-a retras” după penalty-ul transformat în semifinală, alb-roșii au deschis scorul prin Cristi Pușcaș. După pauză, oltenii au revenit prin Mitriță și Vrăjitoarea, dar tot Pușcaș a egalat și trofeul s-a decis tot de la 7 metri. Deși Naicu a ratat primul, doi dinamoviști l-au imitat, iar Dorin Mitriță l-a învins pe Florin Prunea la lovitura decisivă pentru trofeu.

GRUPA A

Dinamo – Steaua 2-1
FC Argeș – Poli Timișoara 2-0
Steaua – FC Argeș 2-0
Dinamo – Poli Timișoara 5-1
Steaua – Poli Timișoara 1-0
Dinamo – FC Argeș 1-2

Clasament: 1. Dinamo 6 p (8-4), 2. Steaua 6 p (4-2), 3. FC Argeș 6 p (4-3), 4. Poli Timișoara 0 p (1-8)

GRUPA B

Universitatea Craiova – Rapid 0-0
Naționala Artiștilor – Jiul Petroșani 0-0
Universitatea Craiova – Naționala Artiștilor 0-0
Jiul Petroșani – Rapid 2-1
Rapid – Naționala Artiștilor 0-1
Universitatea Craiova – Jiul Petroșani 1-0

Clasament: 1. Universitatea Craiova 5 p (1-0), 2. Naționala Artiștilor 5 p (1-0), 3. Jiul Petroșani 4 p (2-2), 4. Rapid 1 p (1-3)

Semifinale: Universitatea Craiova – Steaua 3-1, după lovituri de la 7 metri (0-0), Dinamo – Naționala Artiștilor 3-1, după lovituri de departajare.  
Finala mică: Steaua – Naționala Artiștilor 4-0.
Finala mare: Universitatea Craiova – Dinamo 4-3, după lovituri de la 7 metri (2-2).


Loturile echipelor participante:

Universitatea Craiova: Cătălin Rizan – Florin Șoavă, Emil Săndoi, Corneliu Papură, Silvian Cristescu, Dorin Mitriță, Robert Vancea, Cătălin Beldeanu, Pavel Badea, Bogdan Vrăjitoarea, Victor Naicu, Marius Sava, Ștefan Stoica.

Steaua: Martin Tudor, Cezar Lungu – Sorin Ghionea, George Ogăraru, Petre Marin, Mirel Rădoi, Gabi Boștină, Adrian Neaga, Daniel Oprița, Nicolae Dică, Sorin Paraschiv, Vali Badea.

Dinamo: Florin Prunea – Giani Kiriță, Valentin Năstase, Ionel Dănciulescu, Cristi Pușcaș, Iulian Tameș, Marius Priseceanu.

Rapid: Leontin Toader, Bebe Cioran – Ștefan Nanu, Florin Motroc, Marian Grigore, Adrian Matei, Mugur Bolohan, Vali Bădoi, Constantin Schumacher, Fănel Țîră, Cristi Dulca, Mihai Iosif, Cezar Zanfir, Adrian Iencsi

FC Argeș: Bogdan Vintilă, Dani Coman – Vasile Popa, Marian Jilăveanu, Nicolae Diță, Marius Prisăceanu, Cristian Bălașa, Paul Ciobanu, Constantin Barbu, Ionuț Stancu, Alin Chița, Vasile Bîrdeș.

Poli Timișoara: Petru Țurcaș, Iosif Rotariu, Marcel Băban, Florin Bătrânu, Mugur Gușatu, Ilie Stoican, Marius Mureșan, Tavi Roșca, Doru Mircea

Jiul: Sorin Ghițan, Florin Călugărița, Mircea Cristescu, Bogdan Vîjîială, Vasile Matincă, Bogdan Năstase, Cristian Albeanu, Florin Răducu, George Șerban

Naționala Artiștilor: Aurelian Temișan, Ionuț Andraș, Rareș Varniote, Paul Gheorghe, Adrian Enache, Daniel Chiriță, Cristian Dumitrache, Cristi Ciobanu, Ionică Moroșanu, Florin Moise, Alex, Kamara.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen