SPECIAL | Cele mai importante structuri sportive, trimise în judecată! Motivul pentru care Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti a trimis în instanţă FRF, FCSB sau Dinamo. Lista datornicilor care au prejudiciat sportul cu 1 milion de lei

18 mar 2017 7279 afişări Comentează şi tu Liga 1
SPECIAL | Cele mai importante structuri sportive, trimise în judecată! Motivul pentru care Direcţia pentru Sport şi Tineret a Municipiului Bucureşti a trimis în instanţă FRF, FCSB sau Dinamo. Lista datornicilor care au prejudiciat sportul cu 1 milion de lei

Cele mai importante organisme sportive din România au ales să fenteze ani la rând legea educaţiei fizice şi sportului privind redirecţionarea unei cote din taxa de 2% destinată Direcţiilor de Impozite şi Taxe Locale, ignorând astfel o hotărâre de Guvern. Federaţii, Ligi, cluburi şi alte organisme nu ar fi scos niciun ban în plus din buzunar, ci ar fi asigurat că o sumă mică din banii încasaţi de pe urma biletelor va merge către un sector neexploatat la nivel maxim în România, cel juvenil. Sector juvenil despre care auzim în ultimii ani de la conducătorii sportului românesc că trebuie revigorat, dar nimeni nu a făcut ceva concret, deşi aveau chiar în curtea lor parte din mijloacele posibile, încă din anul 2001 !

Direcţia pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti a acţionat în Instanţă, în urma deciziei Curţii de Conturi, organismele sportive care nu şi-au îndeplinit îndatoririle în baza legii educaţiei fizice şi sportului şi hotărârii de Guvern 884/2000. Discuţiile sunt de lungă durată, încă din 2001, în momentul în care a fost aprobată Legea 69/2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului şi care prevede că Direcţiile de Sport şi Tineret Judeţe, respectiv a municipiului Bucureşti, îşi aigură veniturile proprii din cota de 15% din bazele sportive dezafectate, ceea ce nu a prea fost cazul, şi cota de 30% din taxa de 2% din spectacole sportive: de pe urma biletelor vândute. 

O bună majoritate a structurilor sportive din ţară a evitat plata cotei de 30% astfel că Direcţia pentru Sport şi Tineret a chemat în Instanţă unele dintre cele mai importante organizaţii de pe raza municipiului Bucureşti.

  • Cele 6 structuri sportive date în judecată: FRF, LPF, CSM, CSA Steaua, CS Dinamo - FC Dinamo şi FCSB

Pentru a lămuri anumite aspecte, ProSport a luat legătura cu directorul executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti, Ştefan Săndulache, iar oficialul ne-a oferit amănunte în ceea ce priveşte sumele plătite sau neplătite, suma de bani estimată care ar urma să intre în conturile instituţiei în cazul unui câştig de cauză în Instanţă, dar şi principalul interes al instituţiei pe care o conduce: “Structurile sportive nu au virat această cotă sau au virat cum au vrut, cum n-au vrut. Din anul 2001, din datele deţinute de noi, FRF nu a virat niciodată, LPF niciodată, FC Steaua, fosta şi apoi a lui Becali, FCSB-ul nu a virat, Dinamo şi aşa mai departe. Nimic. Singurii care au virat a fost cei de la Clubul Sportiv al Armatei (CSA Steaua), dar care au virat lună de lună nişte sume în conturile noastre, deşi dânşii au mai multe secţii (rugby, baschet, handbal) şi atunci noi nu ştim exact la care sunt... pentru că nu se specifică de multe ori care au fost evenimentele".

"Nouă nu ni se transmite un calendar al activităţilor sportive organizate de structurile sportive pe Municipiul Bucureşti astfel încât să putem identifica. Aşa că noi am luat şi am acţionat în Instanţă structurile sportive de la care se cunoaşte din spatial public că au organizat activităţi sportive unde s-au comercializat şi bilete ca urmare a deciziei Curţii de Conturi, care decide din 2015. Noi, timp de un an de zile, am purtat discuţii, am notificat aceste structuri, toate federaţiile, inclusiv pe cea de şah. Noi nu puteam să mergem doar împotriva unei singure federaţii, fiindcă ne dorim corectitudine în demersurile noastre. Sunt şi federaţii care contactate au spus că nu au organizat spectacole sportive în care au pus în vânzare bilete şi atunci nu ne-am băgat”, a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a municipiului Bucureşti, Ştefan Săndulache.

Astfel că sectorul juvenil, şi aşa fără un orizont sau sprijin financiar notabil din partea federaţiilor, ligilor sau cluburilor - mamă, nu este ajutat momentan nici măcar de legea educaţiei fizice şi sportului prin care organizaţiile sportive s-au înfiinţat şi trebuiau să o respecte întocmai. În schimb, proiecte pe hârtie avem. Comitetul Executiv al FRF a aprobat modificările Regulamentului Naţional de Licenţiere a Cluburilor, care includ şi verificarea reinvestiţiei a 10% din veniturile obţinute din vânzarea de jucători în centrele de copii şi juniori, începând cu sezonul 2018-2019. Totuşi, banii care ar fi trebuit trimişi spre Direcţia pentru Tineret şi Sport a Municipiului Bucureşti au fost omişi, astfel că FRF se va apăra în Instanţă.

În aceeaşi barcă intră Liga Profesionistă de Fotbal, CSA Steaua, care a virat o parte din banii cuveniţi în mod legal, dar nu suma întreagă strânsă de pe toate secţiile pe care le deţine, CS Dinamo - FC Dinamo şi clubul finanţat de Gigi Becali, de pe urma căruia ar urma să vină cea mai importantă sumă de bani. 

Suma estimată: aproximativ 1 milion RON anual (220.000 de euro)

“Această cotă de 30% este pentru activităţi sportive. Imaginaţi-vă ce s-ar putea face dacă aceste finanţe ar veni către instituţia noastră. Am putea sprijini evenimentele sportive de pe raza Municipiului Bucureşti. Nu e o estimare exactă a sumei care ar urma să intre în conturi, pentru că sunt multe evenimente care s-au desfăşurat despre care nu ştim sau care nu au făcut demersurile de virare a sumelor conform legii. Dar de pe tot Bucureştiul ar urma să ne intre aproximativ 1 milion de lei anual în conturi. Asta e realitatea, e pentru activităţi sportive. E pentru copii. Adulţii au alte finanţări şi se descurcă, dar noi sprijinim oragnizaţiile care se ocupă de sport de masă în general",  a declarat pentru ProSport Ştefan Săndulache. 

Odată acţionate în Instanţă, câteva organizaţii sportive au devenit cooperante în încercarea de a regla lucrurile: "FRF şi FC Steaua, imediat ce i-am acţionat în Instanţă au fost mult mai deschişi, au fost cooperanţi, încearcă să rezolve situaţia, dar în acea decizie de Guvern intră şi penalizări. Până acum nu au fost întrevederi în Instanţă, urmează, pentru că procedurile au început în decembrie. Procesul poate dura un an sau 20 de ani, doar Instanţa ştie". 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.