INTERVIU | Ely Fernandes, fotbalistul din Insulele Capului Verde care dă culoare Ligii 1: „Platini și Varela m-au convins să vin în România”. Cum a reacționat când a aflat că Pustai e profesor de matematică, pariul pentru Cupa Mondială și buletinul meteo

INTERVIU | Ely Fernandes, fotbalistul din Insulele Capului Verde care dă culoare Ligii 1:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ely Fernandes, fotbalistul din Insulele Capului Verde care visa să ajungă profesionist, se află la un pas de finala Cupei României cu Gaz Metan.

Gaz Metan și-a alcătuit fără doar și poate cel mai cosmopolit lot din Liga 1 Betano în pauza de iarnă. După un început de sezon mai puțin inspirat pentru băieții profesorului Pustai, au fost aduși la echipă fotbaliști din Venezuela, Luxemburg sau Insulele Capului Verde. Jucătorii nou veniți la Mediaș s-au dovedit a fi eficienți pentru formația din orașul de pe Târnava Mare, iar Gazul este aproape de salvarea de la retrogradare și s-a calificat în semifinalele Cupei României.

Fotbalistul cu cel mai vizibil impact este Ely Fernandes, pe numele său complet Ely Ernesto Lopes Fernandes. E născut în anul 1990, în Tarrafal (Insulele Capului Verde), și spune că în ciuda faptului că a ajuns în Portugalia pentru studii, a rămas mereu concentrat și pe fotbal pentru a-și putea îndeplini visul de a ajunge la un nivel profesionist. „Am venit din Insulele Capului Verde pentru a studia în Portugalia, dar și pentru a-mi îmbunătăți condițile de trai însă întotdeauna am fost cu gândul și la fotbal. În timp ce studiam, am ales să-mi încerc norocul la Spor Lisabona și Marinha, care în acel moment  jucau în diviziile inferioare din Portugalia. Întotdeaua mi-am dorit să ajung fotbalist profesionist”.
 
„Mama mea este o adevărată luptătoare”

Ely spune că în ciuda condiților precare de trai, a avut o copilărie fericită și mai presus de toate a primit o educație foarte bună de la membrii familie, dar mai ales de la mama lui, pe care o consideră o adevărată luptătoare. „Am avut o copilărie fericită, în ciuda faptului că provin dintr-o familie mai săracă, cu unele dificultăți, dar sunt oameni buni și care mi-au dat o educație foarte bună mai presus de toate este mama mea, care este un o adevărată luptătoare”.

ProSport: Cum ai ajuns la Gaz Metan Mediaș?
Ely Fernandes: Am fost adus la Gaz Metan de agentul meu. Rui Gomes are multă experiență și o mulțime de cunoștințe pentru a lucra cu jucători din străinătate. Am reușit să-mi fac deja o idee despre fotbalul din România după ce am mers la naționala Capului Verde. Am discutat acolo cu Platini și Fernando Varela. Cei doi au vorbit foarte frumos despre campionatul din România. După aceste discuții am fost mai motivat, am vorbit cu familia mea și am luat decizia de a accepta o nouă oportunitate într-o țară diferită.

Cum ai descrie în câteva cuvinte orașul Mediaș?
Orașul este mic și liniștit, iar aceste lucruri îmi plac foarte mult. Am însă probleme atunci când este foarte frig, dar încerc să mă obișnuiesc. În rest, totul este perfect, iar la club avem condiții foarte bune.

Cum te-ai descurcat cu temepraturile din România?
Sincer la început nu a fost foarte ușor. Vremea aici este mai rece decât în Portugalia sau decât în Franța pentru că este un frig cumprinzător și a fost multă ninsoare. Chiar și atunci când am avut vacanță a fost la fel. Încet încet am reușit să mă obișnuiesc cu temperaturile de aici. Dar asta cu mult efort.

  • Ely povestește că se simte bine la Mediaș și încearcă să învețe limba. Integrarea nu a fost foarte dificilă pentru că limba portugheză „este la putere” în vestiarul formației care cu ani în urmă era la un pas de grupele Europa League. Diogo Rosado, Edinho Junior, Mario Rondon, Joao Diogo sau David Caiado sunt și ei vorbitori de portugheză.
  • Returul cu Hermannstadt din Cupa României este tot mai aproapoe, iar în ciuda înfrângerii cu 1-0 de la Sibiu, Ely este convins că Gazul poate întoarce rezultatul la Mediaș și echipa fondată în 1945 să joace a 2-a finală din istorie. În anul 1951, Gaz Metan (care pe atunci se numea Flacăra Mediaș) a pierdut cu 3-1 în finala Cupei Românei, în fața CCA București. Pe parcurs, divizionara secundă elimina formații de tradiție precum Știința Cluj sau Flamura Roșie Arad.
  • Cât despre lupta de supraviețuire în prima ligă, după cele două victorii consecutivedin campionat cu Juventus București și FC Botoșani, fotbalistul din Insulele Capului Verde spune că Gazul e la mâna ei și lucrurile se îndreaptă în direcția potrivită, iar grupul aflat acum la Mediaș, cât și suporterii, merită ca această formație să evolueze și în sezonul următor în Liga 1.

Cine crezi că o să câștige campionatul în România?
În ceea ce privește lupta pentru titlu, cred că va fi o luptă extraordinară între FCSB și FCR Cluj. Nu o să fie ușor pentru niciuna dintre cele două echipe tocmai pentru că în această luptă aflată pe final, cele mai mici detalii au o importanță foarte mare. Sunt de părere că formația care o să greșească mai puțin o să ridice trofeul.

„Sper ca Brazilia să câștige Cupa Mondială”

Ely vorbește la superlativ despre omul care l-a adus la Mediaș și spune că profesorul Pustai este un adevărat exemplu pentru întregul grup de jucători.
„Am aflat de la colegi că antrenorul nostru este și profesor de matematică. Consider că acest lucru este foarte bun. Oricine trebuie să aibă o soluție de rezervă. În cazul în care lucrurile nu merg foarte bine în antrenorat se poate întoarce oricând la catedră. Domnul Pustai este un exemplu pentru noi jucătorii atât atunci când vine vorba despre fotbal cât și în viața de zi cu zi.”

  • Ely Fernandes este primul jucător de la Gaz Metan care înscrie de 3 ori într-o partidă în sezonul acesta. Ba mai mult, Ely este al doilea golgheter al formației din Mediaș după ce a înscris și cu FC Voluntari. Este depășit în top de un alt nou venit, Mario Rondon care are 5 goluri marcate.

Ai înscris de trei ori cu Juventus București, dar n-ai celebrat foarte mult golurile marcate. De ce?
Când am înscris cele trei goluri cu Juventus București am preferat să mă bucur mai moderat alături de colegii mei. Pentru mine este mult mai important ceea ce simt pe interior, iar în acel moment am fost foarte bucuros nu numai pentru goluri, dar și pentru jocul bun și pentru victoria foarte importantă pe care am reușit să o obținem.

Cum te-ai descurcat cu temepraturile din România?
Sincer la început nu a fost foarte ușor. Vremea aici este mai rece decât în Portugalia sau decât în Franța pentru că este un frig cumprinzător și a fost multă ninsoare. Chiar și atunci când am avut vacanță a fost la fel. Încet încet am reușit să mă obișnuiesc cu temperaturile de aici. Dar asta cu mult efort.

Cine crezi că o să câștige Campionatul Mondial din Rusia?
Sper ca Brazilia să câștige Cupa Mondială nu doar pentru că au jucători de mare calitate, dar și pentru că aceștia au lucrat bine împreună până acum înainte de începerea competiției și au făcut o treabă excelentă.

Ely Fernandes este cotat în acest moment la 150.000 Euro de către site-ul de specialitate Transfermarkt.com, dar este foarte probabil ca după evoluțiile bune din ultima perioadă cota acestuia să crească. Fotbalistul care în trecut a mai jucat la echipe precum Marinhense, Infesta, Fatima, UD Oliveirense, Santa Clara, Gil Vicente, Vilafranquense și Pinhalnovense spunecă în timpul liber prefer să stea cu familia și prietenii și să meargă la cinema. Să facă în general lucruri care nu au neapărată legătură cu fotbalul pentru a se putea relaxa.

Cu șase etape rămase de jucat, Gaz Metan se află pe locul 5 în play-out având 21 de puncte. Gazul are șanse mari să se salveze de la retrogradare și pentru că au un program mai „ușor”. Gaziștii primesc vizita celor de la Sepsi OSK, Juventus București, dar și a formației antrenate de Adrian Mutu, FC Voluntari.
Gaz Metan este cunoscută pentru faptul că aduce fotbaliști necunoscuți pentru ca mai apoi să-I vândă pe sume destul de bune. Iar exemplele sunt grăitoare. Eric, Breveld sau Llullaku sunt doar câteva dintre numele devenite cunoscute în fotbalul din România după ce s-au remarcat la Mediaș. Să fie Ely Fernandes următorul produs de export al Gazului Metan?

Interviu realizat de CASIAN SONERIU
 

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani