Asaltul pentru play-off, pasul 1: Astra a învins ASA, scor 1-0, și a ajuns pe locul 6. Budescu, pasă decisivă pentru Seto și multe ratări în primul meci al anului

Asaltul pentru play-off, pasul 1: Astra a învins ASA, scor 1-0, și a ajuns pe locul 6. Budescu, pasă decisivă pentru Seto și multe ratări în primul meci al anului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Astra Giurgiu a învins ASA Târgu Mureș, scor 1-0, în al doilea meci din etapa a 22-a a Ligii 1, după golul marcat de Takayuki Seto, în minutul 28, din pasa lui Constantin Budescu, iar campioana României revine pe loc de play-off.

Pe un stadion cu tribunele aproape goale, dar cu un gazon nesperat de bun, Astra și ASA au oferit un meci spectaculos în prima parte, fară momente de joc moarte. Modul în care mureșenii au ales să abordeze partida a fost o surpriză, jucătorii antrenați de Ilie Stan nu s-au baricadat în apărare și au oferit cursivitate jocului.

În prima repriză s-a atacat de la o poartă la alta, iar momentele statice cu care suntem obișnuiti în Liga 1, când se așteaptă greșeala adversarului nu au existat. Astra a deschis scorul în minutul 28 prin Takayuki Seto, iar reușită japonezului a ramăs singura din prima parte a meciului, în ciuda ocazilor mari de la poarta lui Pap. Budescu a fost „dirijorul” partidei, mijlocașul a alergat surprinzător de mult, a pasat decisiv la gol și a construit majoritatea acțiunilor ofensive ale Astrei. Daniel Niculae, Alexandru Ioniță sau Felipe Teixeira au ratat marile ocazii ale primelor 45 de minute și l-au făcut mare pe portarul de 22 de ani al mureșenilor, Eduard Pap. ASA a făcut un pressing bun, în special prin Banel Nicoliță care i-a pus probleme lui Junior Morais în câteva momente. Fotbaliștii ASA-ului au stat sus, au arătat determinare și nu au refuzat jocul ofensiv, în ciuda tuturor problemelor din cadrul clubului.

Schimbările masive din iarnă, la nivelul lotului și al băncii tehnice au adus un suflu nou în vestiar. Jucătorii cu restanțe financiare și sătui de promisiunile oficialilor ardeleni au parăsit lotul, iar nou veniți par motivați să lupte pentru a păstra echipa din Târgu Mureș în prima ligă.

Ritm mai scăzut în repriza a doua

În partea secundă a partidei, Astra a scăzut nivelul de joc în comparația cu prima repriză. ASA a încercat să forțeze egalarea, dar ardelenii nu au reușit să găsească drumul spre gol. Presiunea pusă de băieții lui Ilie Stan nu a dat roade, iar contraatacul Astrei nu a funcționat. Sergiu Buș, atacantul adus după modelul Alibec, tânăr și întors în România după ce nu a reușit în fotbalul extern, a debutat în tricoul giurgiuvenilor. Fostul golgheter din Bulgaria a întrat în locul lui Daniel Niculae în minutul 72 și s-a făcut remarcat doar prin ratările din minutule 79 și 90+1. Giurgiuvenii au continuat și în repriza a doua să rateze ocazii mari la poarta mureșenilor, iar Budescu, Ioniță și Buș au fost jucătorii cei mai periculoși pentru Astra.

Astra a început cu dreptul seria de 5 partide prin care forțează accederea în play-off. Jocul echipei antrenate de Marius Șumudică nu a fost convingător, dar giurgiuvenii au urcat pe locul 6, ultimul care îi păstrează în lupta la titlu. Astra va râmâne acolo cel puțin până duminică, când CFR-ul, în cazul unei victorii cu FCSB, și-ar putea recăpăta poziția ocupată înaintea startului etapei.

Astra Giurgiu a acumulat 32 de puncte după 22 de etape și se află la 10 puncte în spatele liderului, FC Viitorul.

ASA Tg. Mureș se află pe penultimul loc în clasament, cu doar 9 din cele 18 obținute pe teren. Ardelenii sunt penalizați cu 9 puncte de către Comisia de Apel a Sistemului Național de Licențiere,


Astra – ASA Tg. Mureș 1-0 (Seto 28′)

  • Astra: Lung jr – Stan, Săpunaru, Fabricio, Jr. Morais – Fl. Lovin, Seto – Al. Ioniță, Budescu, Teixeira – Niculae
  • Rezervele: Boșneag, Balaure, Buș, Nicoară, Boubacar, Geraldo, Pițian
  • ASA: Ed. Pap – Velayos, Mureșan, Rougalas, Mendy – Balgiu, Candrea, Petriș, Nicoliță – Bâtfoi, Ciolacu
  • Rezerve: Moga, Szasz, Bucur, Păcurar, Schieb, Rus

Min. 28: Takayuki Seto deschide scorul. Mijlocașul japonez a primit o pasă bună de la Budescu și a finalizat cu un șut plasat pe lângă Pap.


Astăzi, fotbalul din Liga 1 se întorce  după 46 de zile de pauză, iar de la ora 20:00, live text pe www.prosport.ro, se vor întâlni Astra Giurgiu și ASA Tg.Mureș.

Campioana în exercițiu, Astra Giurgiu are la dispoziție cinci meciuri pentru a evita intrarea în play-out și implicit, să lupte în continuare pentru a își apăra titlul cucerit în sezonul anterior. Prima „finală” pentru giurgiuveni se joacă acasă și îi vor avea în față pe ardelenii de la ASA Tg. Mures. Meciul programat pe stadionul Marin Anastasovici va fi arbitrat de Cătalin Popa și pornește cu Astra ca mare favorită.

Situația de la Giurgiu s-a înbunătățit considerabil în ultima perioadă și pare să fie momentul cel mai aproape de normalitate și stabilitate din ultimele luni. Salariile jucătoritor și angajaților clubului au fost plătite, cu o singură excepție, antrenorul Marius Șumudică. Razboiul rece, de la distanță dintre patron și antrenor continuă și rămâne de văzut dacă va afecta jocul echipei. Însă este puțin probabil, echipa a reușit cele mai importante performanțe în momente mai dificile, iar încununarea efortului a venit în decembrie prin calificare istorică în primăvara europeană.

În această iarnă la capitolul plecări pentru giurgiuveni a fost înregistrat doar transferul lui Alibec la FCSB, tranzacție ce a adus în conturile clubului în jur de 2 milioane de euro. Deși au existat zvonuri care anunțau plecarea unor jucător de bază precum Săpunaru, Junior Morais sau Silviu Lung, niciunul dintre transferuri nu s-a concretizat și piesele importanate din primul „11” au fost păstrate. Cel mai mare câștig este fără niciun dubiu Constanin Budescu, mijlocașul a fost convins să semneze un nou contract din postura de jucător liber, lucru ce l-a făcut pe Marius Șumudică să spună „Chiar sunt fericit!” .

La nivelul venirilor, Astra a fost cea mai activă echipă din prima jumătate, șase transferuri. Toți cei șase fotbaliști, Robert Boboc, Andrei Pițian, Claudiu Belu, Sergiu Buș, Constantin Budescu și Plamen Iliev au venit liberi de contract.

La ASA Tg.Mureș pauza competiționala a adus schimbări masive, atât la nivelul băncii tehnice, cât și în lotul echipei. Ilie Stan l-a înlocuit pe Dan Alexa, plecat la Concordia Chiajna, iar oficialii ardelenilor au înregistrat 12 noi jucători la LPF. La nivelul plecărilor, 14 jucători au parăsit echipa și doar 12 fotbaliști dintre cei care au luat startul sezonului mai fac parte din echipa înainte de începerea etapei cu numărul 22.Pentru ASA este un nou început luând în considerare modificarile recente, iar obiectivul în ultimele cini etape ale sezonului este obținerea a cât mai multor puncte.

Echipe probabile:

Astra Giurgiu: Lung – Stan, Săpunaru, Geraldo, Fabricio, J.Morais – Seto, Lovin – Teixeira, Budescu, Buș. Antrenor: Marius Șumudică.

ASA Tg.Mureș: Pap – Velayos, M.Constatin, Rougalas, Mendy – Balgiu, Mureșan – Petriș, Nicoliță, Ciolacu – Bâtfoi. Antrenor: Ilie Stan.


articol scris de Cosmin Buricel

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen