Culisele conflictului din interiorul FRF. Belodedici, Prodan și Kassai au fost înlocuiți în Comisiile UEFA: „Cine ne-a scos? Un președinte nevalidat care nici nu a avut aprobarea Comitetului Executiv”. Anomaliile ședinței de ieri și ce s-ar putea întâmpla la Federație

Culisele conflictului din interiorul FRF. Belodedici, Prodan și Kassai au fost înlocuiți în Comisiile UEFA:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Datele pe care la am la ora actuală nu sunt foarte favorabile unei coabitări. Sunt două tabere în Federație: angajații de pe vremea mea și cei de acum”, spunea Mircea Sandu în urmă cu o săptămână, la DigiSport. Din discurs, fostul președinte dorea să se plaseze undeva deasupra frământărilor de la „Casa Fotbalului”, deși propunerea lui Gino Iorgulescu de joi – Mircea Sandu să fie invitat permanent al ședințelor CEx – indică altceva. 

În momentul de față, Federația este disputată, așa cum spunea și Sandu, de două tabere. Dovada clară a acestui lucru a fost ședința de joi a Comitetului Executiv. După aproape patru ore și jumătate de discuții aprinse, cei 14 membri au ieșit din sală fără să fi rezolvat niciun punct de pe ordinea de zi. ProSport a discutat cu mai mulți oameni din Federație și a alcătuit tabloul complet al întâmplărilor de joi, 16 aprilie, dar și pe cel al situației de la „Casa Fotbalului”

PROBLEMA ORGANIGRAMEI NU POATE FI REMEDIATĂ‚ PÂNĂ‚ JOIA VIITOARE

Așa cum ProSport a anunțat încă de miercuri seara, aprobarea noii organigrame a FRF a fost momentul în care spiritele s-au încins în ședința Comitetului Executiv. Senzația unora dintre cei aflați în sală ar fi fost că, indiferent de argumente, noua schemă de organizare nu ar fost votată: „Anumiți oameni păreau să aibă lecția deja învățată”. În ciuda unei evidente opoziții, pe care Burleanu o și anticipa, organigrama nu ar fi putut fi votată întrucât nu au fost respectate cerințele minime ale regulamentului: „Ea trebuia trimisă membrilor CEx cu cel puțin trei zile înainte, ca ei să aibă timp să o prezinte și celor care i-au mandatat să îi reprezinte, ori oamenii au primit-o în dimineața ședinței”, spun sursele federale. Acestea sunt lucrurile elementare. Apoi, câțiva dintre membrii Comitetului Executiv, conduși de Gino Iorgulescu, au cerut lămuriri în privința modului în care Burleanu a făcut angajările în perioada scursă de la alegeri. „Gino, pe un ton aparent prietenesc, i-a spus ceva de genul . Burleanu i-a confirmat și imediat au început discuțiile legat de faptul că, pentru a angaja, Răzvan Burleanu ar fi avut nevoie de aprobarea Comitetului Executiv”, detaliază sursele de la „Casa Fotbalului”.

În Statutului FRF, la articolul 35, acolo unde sunt prevăzute atribuțiile Comitetului Executiv sunt specificate următoarele:

  • l) Comitetul Executiv aprobă organigrama FRF, nivelul de salarizare al funcțiilor, normele financiare privind deplasarea persoanelor delegate în țară și în străinătate
  • m) aprobă salariul președintelui

Explică un membru al Comitetului Executiv sub protecția anonimatului: „Noi, practic, am fost puși în fața faptului împlinit pentru că acei oameni au fost deja angajați și și-au primit și salariile. Comitetul Executiv nu poate să voteze retroactiv”. Juriștii prezenți în ședința Comitetului Executiv s-au contrazis în teoriile exprimate pe marginea subiectului, susțin sursele federale: „Unii spuneau că organigrama este în regulă, alții spuneau că nu poate fi votată”. În consecință, votul a fost amânat pentru joia viitoare, atunci când a fost reprogramată ședința CEx, însă mai mulți federali susțin că problema nu poate fi rezolvată până atunci: „Ce se poate schimba într-o săptămână? Oamenii tot angajați rămân și banii tot au ieșit din Federație. Nu știm ce se va întâmpla”

BELODEDICI, PRODAN ȘI KASSAI, SCHIMBAȚI DIN COMISIILE UEFA. URMEAZĂ‚ PLÂNGERILE PENALE?

Un alt moment sensibil al ședinței de ieri, în care este invocată o nouă încălcare a Statutului, este cel legat de punctul 8 de pe ordinea de zi: „Aprobarea reprezentanților FRF în comisiile UEFA”. Conform regulamentului, la articolul 35, litera k), Comitetul Executiv „aprobă propunerile nominale de reprezentare a FRF în organismele FIFA și UEFA”. Noua conducere a operat deja trei modificări în rândul reprezentanților în structurile europene, dar oamenii din CEx susțin că, din nou, au fost puși în fața faptului împlinit: „În mod normal, trebuiau supuși la vot cei nominalizați, dar lista cu schimbările a fost trimisă deja către UEFa, pentru că termenul limită a fost înainte de această ședință. Practic, astăzi am fost doar informați de modificările făcute”. 

MODIFICĂ‚RILE FĂ‚CUTE DE BURLEANU LA UEFA SUNT:

  • Comisia HatTrick: Daniel Prodan a fost înlocuit cu Marian Vișan, managerul FRF din echipa lui Răzvan Burleanu
  • Comisia de Dezvoltare și Asistență Tehnică: Miodrag Belodedici a fost înlocuit cu Aurel Țicleanu, recent numit șef al departamentului de scouting al FRF
  • Comisia Asociațiilor Naționale: Adalbert Kassai a fost înlocuit cu Răzvan Burleanu

ProSport i-a contactat pe cei scoși de pe lista UEFA de către actuala conducere a FRF. Dacă eliminările lui Adalabert Kassai și Daniel Prodan erau ușor de anticipat, dat fiind conflictul deschis dintre aceștia și Răzvan Burleanu, scoaterea lui Miodrag Belodedici din structurile UEFA a reprezentat o surpriză. În dialogul cu reporterii ProSport, dublul câștigător al Cupei Campionilor și un tip recunoscut pentru calmul său și-a ieșit din fire atunci când a fost deschis subiectul comisiilor UEFA: „De unde știți asta? Cine v-a spus? Pe mine nu m-a anunțat nimeni că am fost înlocuit. Nici nu știu de cine am fost înlocuit. Nu am mai trecut pe acolo de un an și jumătate. M-au chemat de vreo trei ori și nu am avut timp să mă duc. Dar cine v-a spus? Dacă nu vreți să îmi spuneți, aici se termină conversația”.

Daniel Prodan, fostul internațional aflat în conflict public cu Răzvan Burleanu, a fost mult mai vehement: „Eu nu am un război cu Vișan sau cu Chivorchian, eu am un război cu Burleanu, pentru că el este cel care m-a calomniat și m-a amenințat cu acea plângere de viol. După această luptă, unul dintre noi va ieși din fotbal! E o vorbă în Ardeal: când taurii se luptă, vițeii stau și se uită. Nu pot să stau deoparte și să văd că se încalcă grav Statutul. Cine m-a scos pe mine din Comisia UEFA? Un președinte nevalidat care nici măcar nu a avut aprobarea Comitetului Executiv pentru a face acest lucru?”. Adalbert Kassai nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere. 

Oamenii din Federație susțin că, în urma întâmplărilor petrecute joi, până la următoarea ședință a Comitetului Executiv va fi făcută o plângere pentru abuz în serviciu: „Nu cred că trebuie să ne întrebăm când, ci, mai degrabă, cine va face acea plângere. E foarte probabil să apară în următoarele zile, să nu fim surprinși atunci când se va întâmpla”. 

Ședința de ieri, una dominată de incertitudine, s-a încheiat cu o propunere-șoc a lui Gino Iorgulescu, unul dintre prietenii lui Mircea Sandu. Președintele LPF a propus ca „Nașul” să fie invitat permanent la întâlnirile Comitetului Executiv. Aflat oricum într-un mediu ostil – Burleanu nu pare să-i aibă de partea sa pe cei mai mulți dintre membrii din CEx, aceștia fiind asociați cu vechea conducere – șeful FRF a refuzat categoric: „Decizia de a-l invita pe domnul Mircea Sandu la aceste ședințe îmi aparține în exclusivitate”. Până joia viitoare, atunci când a fost programată o nouă ședință a CEx, Răzvan Burleanu trebuie să găsească o rezolvare pentru problemele din cauza cărora este acum contestat. 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a văzut părinții
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…