Lucescu: „Porto m-a vrut”. Mit sau realitate? Cum a fost „dorit” românul de Real, PSG și Barcelona și de ce e bănuit că-și inventează oferte

Redactor:
Emanuel Ivan
Lucescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Cunosc clubul FC Porto destul de bine, iar pe președintele Pinto da Costa îl știu de 30 de ani. În 1990-1991 am fost aproape de a deveni antrenorul lui Porto, dar până la urmă înțelegerea nu s-a materializat”, a declarat Mircea Lucescu în conferința de presă de dinaintea partidei Șahtior Donețk – Porto din Liga Campionilor. În 1990, Lucescu o antrena pe Dinamo cu care câștigase titlul în România și disputase semifinala Cupei Cupelor, pierdută în fața lui Anderlecht. Antrenorul român care avea pe atunci 45 de ani a semnat în acea vară cu Pisa.

  • Șahtior Donețk – FC Porto va avea loc marți de la 21:45. Meciul este transmis în direct pe Digi Sport 3.
  • Real Madrid, Barcelona, Marseille sau Fenerbahce sunt doar câteva din cluburile care au aspirat la semnătura lui Mircea Lucescu.

Cunoștința lui Lucescu, Jorge Nuno Pinto da Costa, este președintele lui Porto din anul 1982. Cu el, echipa a câștigat 20 titluri în Portugalia, o dată Cupa Campionilor și o dată Liga Campionilor , iar Porto a vândut jucători în valoare de sute de milioane de euro. Metodele prin care Pinto da Costa a reușit aceste performanțe sunt însă puse sub semnul întrebării.

În 2004, el a fost principalul suspect în cazul Apito Douardo (n.trad. – Fluierul de Aur), un scandal de corupție al arbitrilor din campionatul Portugaliei. Doi ani mai târziu, Carolina Salgado, fosta parteneră a lui Pinto da Costa care lucrase în anii ’90 într-un bordel, a publicat cartea „Eu, Carolina”. În această biografie a făcut publice informații despre cazuri de corupție, asalt, evaziune fiscală și obstrucție a justiției la care președintele clubului FC Porto a luat parte.

În mai 2008, au fost comunicate pedepsele. Deși găsit vinovat, Pinto da Costa nu a fost condamnat la închisoare, singura sancțiune primită de acesta fiind o suspendare de doi ani din poziția pe care o ocupa la Porto. Clubul a primit o penalizare de șase puncte pentru încercare de dare de mită. În pofida penalizării, Porto a rămas cu titlul de campioană a Portugaliei în sezonul 2007-08.

Dorit de granzi ai Europei

Clubul condus de Pinto da Costa nu este singurul care a fost legat de numele lui Mircea Lucescu, un antrenor recunoscut pentru ușurința cu care își atribuie merite în formarea unor fotbaliști. De-a lungul timpului, mass media a scris despre sumedenia de oferte primite de Lucescu din partea unor cluburi importante. Într-o încercare de a contoriza aceste oferte și de a stabili veridicitatea lor, ProSport a utilizat motorul de căutare Google pentru a identifica toate cluburile despre care s-a scris că l-au dorit pe Mircea Lucescu de-a lungul carierei sale de antrenor.

Real Madrid și Fenerbahce

Da, e adevărat, dacă ne luăm după Google, Lucescu a fost la un pas de a semna cu Real Madrid. În luna iunie a anului 2013, presa din Turcia a susținut că Fenerbahce l-a ofertat pe Mircea Lucescu. Aparent, antrenorul român a amânat raspunsul deoarece se afla pe lista lui Real Madrid. „Este unul dintre candidatii pentru postul de antrenor al lui Real Madrid”, a scris în acea perioadă publicația turcă Fotomac. În schimb, presa spaniolă și-a păstrat luciditatea și a informat că noul antrenor al lui Real Madrid va deveni italianul Carlo Ancelotti, fapt confirmat câteva zile mai târziu.

Nu pot vorbi despre Napoli, dar o fac

Presa din Italia a scris în luna martie 2013 despre faptul că Mircea Lucescu era văzut ca o variantă pentru poziția de antrenor a lui Napoli. „Nu pot vorbi despre Napoli deoarece nu am fost contactat de nimeni de acolo (…) Nu numai Napoli a observat lucrurile bune pe care le-am făcut la Șahtior”, a comentat imediat „Il Luce”, care se afla în ultimele luni ale contractului său cu Șahtior.

Însă, în ciuda faptului că inițial a declarat că nu se poate exprima în legătură cu echipa italiană, tehnicianul român a continuat: „Napoli ar fi putut face mai mult in Liga Europa, dar a tratat cu superficialitate aceasta competitie. Din punctul meu de vedere a gresit, deoarece ii lipseste prestigiul si popularitatea in Europa”.

France Football: Lucescu, o prioritate pentru Bordeaux

Perioada 2008-10 a fost excelentă pentru Bordeaux. Echipa câștigase campionatul și ajunsese până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, toate aceste realizări venind sub comanda antrenorului Laurent Blanc, care urma să devină selecționerul Franței. Inevitabil, printre potențialii înlocuitori ai lui Blanc s-a numărat și Mircea Lucescu.

„Laurent Blanc va pleca de la Bordeaux la finalul sezonului, pentru a-l înlocui pe Raymond Domenech la conducerea naționalei Franței. Potrivit informațiilor pe care le deținem, oficialii din Bordeaux l-ar fi contactat pe Mircea Lucescu, actualul antrenor de la Șahtior Donețk. Românul ar fi devenit o prioritate pentru club”, a scris publicația France Football la acea vreme.

Pro TV l-a propus pe „Il Luce” la Barcelona… și la Dinamo

În mai 2013, numele lui Mircea Lucescu se afla printre cele vehiculate pentru poziția de tehnician al Barcelonei. Cel putin asta susțineau cei de la ProTV, care au anunțat în acea perioadă că „Il Luce”, alături de Allegri, Benitez sau Spaletti, reprezenta o opțiune pentru postul de antrenor al catalanilor. 

„Să ajungi la Barcelona sau la Real Madrid este ca și cum ai ajunge la Hollywood… sau ca un savant român să ia un premiu Nobel. E o mândrie, nu numai pentru mine”, a declarat Lucescu la acea vreme. Totusi, așa cum ne-a obișnuit, Lucescu a răspuns imediat la ofertă, dovedind pentru încă o dată loialitatea față de înțelegerile pe care le semnează. „Dacă ei se gândesc la mine, eu nu mă gândesc la ei. Am semnat un contract, mă gândesc la echipa mea”, a spus Lucescu la acea vreme, asigurând conducerea de la Șahtior că nici măcar Barcelona nu-l poate covinge să plece din Ucraina.


Lucescu într-o conferință de presă pe Camp Nou, cu ocazia partidei Barcelona – Șahtior din cadrul sferturilor Ligii Campionilor (aprilie 2011)

Tot Pro TV anunța în martie 2014 că Mircea Lucescu a fost contactat de Ionuț Negoiță, care i-a propus sa vină în funcția de director tehnic al lui Dinamo. Sursa citată susținea că Dinamo îl dorea si pe Razvan Lucescu, in functia de antrenor principal.

Legătura dintre fotbalul francez și Lucescu

Președintele lui Olympique Marseille, Vincent Labrune, a declarat în luna martie a anului 2013 că știe cine va pregăti echipa în sezonul 2013-2014. Acesta nu a dezvăluit niciun nume, astfel că în Franța au apărut speculații despre viitorul antrenor al lui OM. Printre numele evocate s-a regăsit, conform agerpres.ro, și cel al lui Mircea Lucescu.

Contactat în Ucraina de portalul Le Phoceen, Lucescu a declarat:„Nu știu nimic. Nu pot vorbi despre asta cu un ziarist! Există un președinte pentru asta. Deocamdată n-am avut contacte. E bine dacă se vorbește de mine. E mai rău când nu te pomenește nimeni. Nu pot vorbi despre asta. Știți însă că sunt puternic legat de fotbalul francez”.

În 2001, presa din România scria că Olympique Marseille era la fel de interesată de Lucescu.

Inter Milano. De două ori

Lucescu a antrenat-o pe Inter în sezonul 1998-1999, însă zvonurile că Massimo Moratti, fostul proprietar al clubului italian, l-a dorit pe român au continuat și în următorii 15 ani. În 2013, antrenorul lui Șahtior Donețk a negat că ar fi fost contactat de Moratti pentru a prelua funcția de antrenor principal al echipei italiene.

„Nu este adevărat că Moratti m-a contactat. Am semnat prelungirea contractului cu Șahtior și nu văd de ce aș vrea să plec de aici. (…) Mie îmi place să-mi respect contractul. Vreau să-mi respect președintele.”

A refuzat PSG: „Am un campionat și o cupă de câștigat la Donețk”

În 2011, din senin, presa din Italia a scris că Lucescu a refuzat-o Paris Saint Germain, club care tocmai fusese preluat de Qatar Sports Investments, pentru a-și continua proiectul la Donețk. Presa din România a mers chiar mai departe și a anunțat că Lucescu s-a înțeles cu șeicii și că urma să preia clubul din vară pentru un salariu de 5 milioane de euro. Lucescu a negat: „Credeți că am un interes să plec de la Șahtior, o echipă pe care am construit și care e cea mai tânără din Champions League? Poate să plece și Mourinho de la Real, poate să plece și Ferguson de la Manchester. Am un campionat și o cupă de câștigat în Ucraina”. Vara a trecut, iar românul a continuat în estul Ucrainei pe un salariu mai mic decât ar fi primit la Paris, 3,5 milioane de euro.

PSG a revenit anul trecut. Din nou presa din Italia scria că șeicii i-au propus lui Lucescu un contract de 6 milioane, mai mare decât cel din 2011 și din nou Lucescu a rămas să lucreze cu Ahmetov.

Acuzație

Cu trei trofee europene, Cupa Anglo-italiană cu Brescia, Supercupa Europei cu Galatasaray și Cupa UEFA cu Șahtior, Lucescu este un antrenor cu o anumită cotă în fotbalul internațional. Totuși, un cunoscut agent FIFA din Ucraina, Dimitri Seluk, susține că majoritatea ofertelor pentru Lucescu despre care presa scrie sunt inventate chiar de antrenorul român.

„Nu-mi place ce aud în ultima vreme”, a declarat controversatul agent de origine rusă. „PSG, Inter, Anji… Toate aceste mari cluburi au început dintr-o dată să-l vrea antrenor pe Lucescu. Corect, are rezultate bune, dar, în același timp, mai are și 67 de ani! Cine să-l mai ia la vârsta asta? Totul este un joc. Dacă nu-i așa, în mod oficial sunt un idiot! Și am s-o recunosc public toată viața! Sunt sigur că, dacă nu își prelungește în curând contractul cu Șahtior, urmatoarea echipă care îl va dori pe Mircea Lucescu va fi Manchester United. Să fim serioși, la vârsta la care a ajuns, Lucescu are doua variante. Fie continuă la Șahtior, fie se lasă. Poate că e obosit, însă eu cred că vrea să rămână. Și totul depinde numai de Rinat Ahmetov: dacă îi oferă prelungirea, va semna pe loc”.

Rămâne discutabil dacă este adevărat sau nu ceea ce a susținut Seluk. Cert este că, după toate aceste așa-zise „interese”, Mircea Lucescu se află în continuare pe banca lui Șahtior, club pe care îl antrenează din anul 2004.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup