INTERVIU | „Killerul” din Danemarca. „Nu sunt de acord cu asta!”. Adrian Petre explică scurt cum poți reuși în străinătate. În ce campionat vrea să ajungă, dublu cu Man, concurența cu Pușcaș, șansele României U21 la EURO și duelul cu Gâlcă

Redactor:
Dan Mirea
INTERVIU |
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Alexandru STĂ‚NILĂ‚

Adrian Petre (21 de ani), unul dintre cei mai eficienți stranieri ai României, are parte de o ascensiune remarcabilă în Danemarca, iar la vară, atacantul va face parte din lotul lui Mirel Rădoi pentru Campionatul European U21. Într-un interviu acordat ProSport, Adi a vorbit despre planurile sale de viitor, șansele României la acest turneu final, dar și despre concureța de pe post cu George Pușcaș.

După un sezon extraordinar în tricoul celor de la UTA Arad, când a reușit 28 de goluri în 29 de partide, Petre a atras atenția celor de la Esbjerg, iar în vara anului 2017, atacantul român a ajuns în Danemarca pentru o sumă impresionantă, 500.000 de euro, ținând cont că evoluase doar în eșalonul secund al României.

Adi Petre, în tricoul arădenilor

Deși a recunoscut că nu îi place termenul de „adaptare”, arădeanul este un exemplu tot mai rar de fotbalist care confirmă după ce ajunge în străinătate, joacă, și rămâne la un nivel constant. Petre a pus umărul serios la promovarea lui Esbjerg în prima ligă daneză, reușind 13 goluri și două pase decisive.

În ciuda faptului că Esbjerg nu a făcut investiții masive, trupa condusă de olandezul John Lammers are un parcurs mult peste așteptări și în acest sezon, grație și aportului ofensiv al golgheterului Petre, care și-a trecut în cont 10 goluri până în prezent, șapte în campionat și trei în Cupă. Cu o etapă înaintea încheierii sezonului regular, Esbjerg ocupă locul cinci, cu 35 de puncte, iar pentru a fi sigură de accederea în play-off, trebuie să o învingă pe Vejle în ultima rundă, echipa lui Costel Gâlcă.
Adi Petre, celebrând un gol la Esbjerg
 
Prestațiile bune ale atacantului l-au propulsat și la echipa U21 a României, care a realizat o campanie de calificare impresionantă și va da piept, în Italia și San Marino, cu trei forțe la acest nivel de vârstă. În preliminarii, Petre a fost mai mult varianta de rezervă a lui George Pușcaș, însă când a fost folosit, acesta nu a dezamăgit.
Adi Petre, în România U21 - Liechtenstein U21 4-0, meciul care a adus oficial calificarea la EURO 2021
 

Adi, ești titular de drept la una dintre echipele importante ale Danemarcei din acest sezon și te-ai calificat cu România U21 la Campionatul European. Simți că, din punct de vedere al realizărilor, cariera ta este în grafic?
Da, eu cred că sunt în grafic cu ce mi-am propus. În fiecare an am reușit să aduc ceva în plus carierei mele. Acesta e și țelul meu în carieră, să mă autodepășesc de la an la an.

Adrian Petre se visează în campionatele puternice ale Europei: „Îmi doresc să ajung în Spania sau Germania”

Recent, agentul tău, Cătălin Sărmășan, spunea că e timpul să faci pasul spre nivelul următor. Ești gata pentru un transfer important? Dacă da, în ce campionat ți-a dori să evoluezi?
Eu mă simt pregătit în orice moment. Statisticile sunt de partea mea, la fel și încrederea pe care o am acum în mine. Acestea mă pot ajuta să fac pasul într-un campionat puternic. Eu îmi doresc Spania. Și Germania sună interesant, dar vreau să alegem corect, conform nivelului meu următor, astfel încât să-mi asigur continuitatea în a juca meci de meci.

După plecarea de la UTA, ai avut un prim sezon excelent la Esbjerg, contribuind decisiv la promovare. Performanța o repeți și în stagiunea actuală. Cum ai reușit să te adaptezi atât de repede la campionatul danez?
Nu sunt de acord cu expresia de a te adapta. Am mai răspuns la întrebarea asta de foarte multe ori și cred că totul ține, de fapt, de munca pe care o depui în fiecare zi, la fiecare antrenament și la fiecare meci. Eu îmi doresc mult să ajung cât mai sus posibil și nu vreau să pierd prea mult timp cu detalii legate de adaptare.

Sunteți foarte aproape de play-off, dar Esbjerg a părut o echipă destul de inconstantă, câștigând contra echipelor fruntașe și pierzând contra codașelor. Din ce motiv crezi că se întâmplă asta?
Așa este. Motivul exact nu știu care e, probabil ne motivăm mai bine cu echipele cotate cu prima șansă împotriva noastră. Dacă ne vom califica în play-off, respectând tradiția, putem spune că avem șanse să câștigăm fiecare meci.

Recent, un alt român a sosit în Danemarca. Ce șanse îi dai lui Costel Gâlcă să o salveze pe Vejle de la retrogradare?
Nu prea o am pe Vejle la suflet după lupta avută pentru promovare din sezonul trecut. Îi doresc însă mult succes domnului Gâlcă.

În ultima etapă a sezonului regular vei avea meci direct cu echipa lui. Câte goluri îi dai?
Eu sper în primul rând să câștigăm. M-aș bucura să înscriu, dar pentru mine este un meci ca oricare altul.

Realistic vorbind, câte puncte crezi că vom obține în grupa de la EURO?
Eu zic să luăm fiecare meci în parte. Dacă facem calcule de acum, atunci o să ne punem presiune suplimentară fără rost. Ne vom concentra pe fiecare meci în parte și vom încerca să scoatem maxim din fiecare joc.

Cum vezi concurența cu George Pușcaș la națională? Crezi că ar fi posibil să evoluați și împreună?
Sunt tipul de jucător căruia îi place concurența. Chiar pot spune că o caut. Iar dacă e nevoie, eu zic că putem evolua fără probleme împreună.

Să luăm situația în care România U21 câștigă Campionatul European din vară. Ce nebunie ai fi dispus să faci?
Nu sunt genul de om care să facă nebunii. Îmi place să mă bucur, dar cred că trebuie echilibru în toate.

Secretul calificării naționalei U21 la EURO, meticulozitatea și comunicarea selecționerilor

Ai lucrat atât cu Daniel Isăilă, cât și cu Mirel Rădoi. Spune-ne câte o calitate a fiecăruia.
Meticulozitate pentru Daniel Isăilă și forța de a uni grupul pentru Mirel Rădoi.

Următorul pas după turneul final din Italia ar fi debutul la prima echipă a naționalei. Ce ar însemna pentru tine o convocare de la Cosmin Contra?
Ar însemna o nouă provocare, un nivel mai sus și un vis împlinit.

Ai lua în calcul un transfer la o echipă importantă din Liga I? Sau vezi asta ca pe un pas înapoi?
Gândul meu acum este să joc cât mai mult la un nivel înalt. Abia am plecat din România, sunt la început de carieră internațională.

Gigi Becali îl cotează pe prietenul tău, Dennis Man, la 30 de milioane de euro. Tu cât crezi că valorezi?
Las pe cei care se pricep mai bine să se ocupe de cifre și evaluări. Eu sunt conștient de ce sunt în stare și de valoarea pe care o am.

Adrian Petre speră ca peste câțiva ani să devină titular în naționala mare

În final, o întrebare clasică. Spune-ne unde te-ai vedea peste doi ani. Dar peste cinci?
Peste doi ani mi-ar plăcea să evoluez într-un campionat de top al Europei, iar peste cinci ani sper să dețin tricoul de titular al echipei naționale.

  • 31 de goluri în 40 de meciuri, la UTA Arad, și 23 de reușite în 53 de partide în tricoul lui Esbjerg sunt statisticile cu care se mândrește Adi Petre. La echipa națională U21, românul a fost folosit în șase rânduri și a înscris de două ori.
  • 700.000 de euro este cota de piață atinsă de Petre la finalul anului trecut, fiind cel mai valoros jucător din lotul lui Esbjerg, potrivit transfermarkt.com
  • Anglia, Franța și Croația sunt formațiile cu care România U21 se va întâlni la Campionatul European din Italia și San Marino, care se va disputa în perioada 16-30 iunie
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen