Ultima sclipire? Șumudică a jucat perfect tactic, Alibec a marcat și campioana a câștigat în Cehia. Plzen – Astra 1-2 și calificarea nu mai e doar un vis

Ultima sclipire? Șumudică a jucat perfect tactic, Alibec a marcat și campioana a câștigat în Cehia. Plzen - Astra 1-2 și calificarea nu mai e doar un vis
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Astra a reușit o victorie superbă în Cehia, 2-1 pe terenul Viktoriei Plzen, și păstrează șanse pentru calificarea în primăvara europeană.
  • După trei etape, campioana României are trei puncte, unul mai mult decât Viktoria Plzen și două sub Austria Viena și AS Roma.

Dat ca plecat sigur de la Giurgiu, Șumudică a găsit cel mai bun moment pentru a sclipi. Pe terenul care a văzut multe echipe de Liga Campionilor, antrenorul de 45 de ani a lăsat în spate restanțele, cearta cu Dani Coman și situația infernală de la club. Și-a așezat echipa într-un 3-5-2 agresiv, nemaiîncercat până la deplasarea în Cehia, cu trei „turnuri de control” care să-l păzească pe Lung, două „aripi”, trei „pitbuli” la centrul terenului și un duo Alibec-Budescu în postura de dirijori.

Clasic Astra: pasă Budescu, gol Alibec

Numele greu al adversarului nu l-a speriat pe Săpunaru. Nici pe Geraldo și nici măcar pe inconstantul Fabricio. Cu atât mai puțin pe Lovin, omul aflat la ultimul sezon al carierei. Presingul agresiv dictat de Șumudică produce primele rezultate în startul meciului. Boubacar recuperează, Budescu vede culoarul perfect, dar Alibec ratează singur cu Kozacik. Nu e o dramă, șanse vor mai fi, pentru că tactica antrenorului e potrivită. Se pune presiune, cehii încearcă să vină cu centrări, dar doar o gafă a lui Silviu Lung (19) le dă șansa golului. Ratată de Bakos. Logica spune că dacă rețeta e respectată cu sfințenie, rezultatele nu au cum să fie proaste. Boubacar presează din nou, scoate o minge în jumătatea adversă, lasă responsabiltiatea magiei pe umerii lui Budescu, iar decarul își aduce aminte de momentele în care ne califica la EURO. Inventează o pasă de geniu, Alibec preia, își folosește kilogramele în plus pentru a ține la respect un fundaș și finalizează. 1-0 în minutul 41 și Șumudică râde șugubăț. Știe că e aproape să bată o echipă cu nume.

Boubacar, omul din umbră

Cehii sunt răniți, încearcă revenirea, dar planul lui Șumudică merge strună. Nu se sună retragerea, dar se face un mic pas înapoi și se așteaptă șansa contraatacului. Se păstrează, însă, același ritm nebun al presing-ului, Boubacar mai interceptează o pasă a fundașilor cehi, joacă scurt cu Alibec, vârful cumpărat deja de Becali încearcă șutul, Horava intervine și, cu o deviere nefericită, scrie ultimul capitol al fazei care modifică tabela. 2-0 în minutul 64 și Șumudică se apucă să pupe pe toată lumea. De fapt, toată lumea ar trebui să-l pupe pe el.

Același Boubacar încearcă să strice un joc bun și intră imprudent în careu. Penalty pentru ceh, momentul lui Horava. Mijlocașul bate în stânga lui Lung, dar goalkeeper-ul anticipează și apără. Astra are ghinion, mingea se întoarce la Horava și tabela se schimbă în 1-2. În același timp, pe Olimpico, Austria Viena vine de la 1-3 la 3-3 cu Roma. E seara echipelor mici în Grupa E a Europa League.

La fel cum o făcea în tricoul vișiniu al Rapidului, antrenorul Șumudică vorbește pe teren. Își duce misiunea până la capăt, pleacă cu trei puncte din Cehia, primele ale Astrei în grupe, și ridică semne de întrebare în birourile de la Giurgiu. Ce se întâmplă acum cu cei 100.000 de euro?


Viktoria Plzen – Astra 1-2 (Horava 86 / Alibec 41, Horava aut. 64)

  • Viktoria Plzen: Kozacik – Reznik, Hejda,   Baranek, Limbersky – Petrzela, Kace, Horava, Zeman (Kovarik 76) – Duris (Poznar 53), Bakos (Kirmencik 64)
  • Astra : Silviu Lung – Săpunaru, Geraldo Alves, Fabricio – Lazic, Lovin (Oros 90+3), Seto, Boubacar, Junior Morais – Alibec (D. Florea 90+1), Budescu (Al. Ioniță II 84)

23:56 FINAL DE MECI! Se termină partida de la Plzen și Șumudică își trece în palmares o victorie superbă, 2-1 cu o echipă obișnuită cu Liga Campionilor. Astra face trei puncte, unul peste adversarii de azi, două sub Austria Viena și Roma.


23:53 Dramă pe Olimpico. Austria Viena revine de la 1-3 și face 3-3 cu Roma! În Cehia, Șumudică îl scoate pe Alibec și-l introduce pe Daniel Florea. Mai sunt doar minutele de prelungire!


23:48 GOL VIKTORIA PLZEN! Boubacar îl faultează în careu pe Kovarik, Horava vrea să-și ia revanșa pentru autogol, vine să execute penalty-ul și trage în stânga lui Silviu Lung. Portarul Astrei ghicește colțul, dar are ghinion și mingea respinsă de el se întoarce la Horava, care înscrie în poarta goală. Astra mai are de rezistat patru minute + prelungiri.


23:40 13 minute îl despart pe Șumudică de un succes foarte important. Astra face pasul în spate, așteaptă ofensiva lui Plzen și momentul oportun pentru contraatacuri, iar lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Ce succes ar fi pentru giurgiuveni!


23:33 Giurgiuvenii mai primesc o veste bună. Roma face 3-1 în meciul cu Austria Viena, după un gol al lui Florenzi, iar rezultatul o ajută mult pe echipa llui Șumudică. La Plzen mai sunt de jucat 20 de minute.


23:27 GOOOOOOL ASTRA! Fază trasă la indigo cu prima reușită. Cehii greșesc pasa, Boubacar recuperează, pasează la Alibec, atacantul cumpărat deja deja de Steaua încearcă un lob, mingea e deviată de Horava și-l păcălește pe Kozacik. 2-0 în minutul 64, cum nu se poate mai bine!


23:23 La adăpostul golului în plus de pe tabelă, Astra profită la maximum de fiecare fragmentare și de fiecare moment în care jocul e oprit. Trec 15 minute din a doua repriză, iar Plzen nu a avut vreo ocazie importantă la poarta lui Silviu Lung.


23:15 Astra are un start curajos și în partea a doua, motiv pentru care antrenorul cehilor face o schimbare post pe post. Iese un atacant, Duris, intră un altul – Poznar.


23:07 A început repriza a doua. Șumudică nu face nicio schimbare, în primul rând pentru că nu are de ce. La aceste scoruri, Astra e în cărți pentru o calificare miraculoasă. Campioana României face trei puncte, în timp ce Austria Viena are patru, AS Roma a strâns șapte, iar Plzen rămâne cu două.


22:51 Se termină prima repriză. Astra intră la cabine cu un avantaj de un gol și cu o mare ocazie ratată de Alibec. Giurgiuvenii arată destul de bine, iar avantajul de pe tabelă s-ar putea să-i ajute foarte mult în partea a doua. Plzen nu e chiar o echipă de speriat, dar cheia va fi în apărare.


22:47 GOOOOOOL ASTRA! Cehii greșesc pe construcție, Boubacar recuperează, Budescu scoate o pasă de geniu pentru Alibec, iar atacantul nu mai ratează: finalizează simplu, cu stângul la colțul scurt, și redă speranțele giurgiuvenilor!


22:42 Astra mai scapă la un șut de la distanță al lui Kace și o bâlbâială în careul mic, pe care Fabricio o rezolvă cu emoții. Giurgiuvenii nu prea mai trec jumătatea terenului, iar Roma tocmai a făcut 2-1 pe Olimpico, după încă un gol al lui El Shaarawy, de data aceasta din pasa decisivă a legendei Totti. Cam așa se desfășoară lucrurile în ultimele minute.

22:33 Avântul Astrei se cam frânge. Cehii pun stăpânire pe minge și jocul se mută în jumătatea de teren a formației lui Șumudică. Mai apare o ocazie, la o respingere nereușită a lui Fabricio, direct în picioarele lui Hejda, dar Silviu Lung e atent și reține.


22:24 1-1 la mari ocazii! Petrzela centrează din dreapta, Silviu Lung Jr. iese prost pe centrare, mingea ajunge la Bakos, dar atacantul reia dintr-o poziție grea, cu umărul, puțin pe lângă poarta rămasă goală. Se întâmplă chestii pe Olimpico, în celălalt meci al grupei. Roma – Austria Viena e 1-1 după goluri semnate El Shaarawy, respectiv Holzhauser.


22:22 Budescu și Alibec combină ca-n vremurile bune, iar decarul ajunge în poziție de finalizare. Alege o execuție grea, cu interiorul la colțul lung, dar nu plasează mingea suficient de bine și Kozacik reține fără probleme.


22:19 Vine și răspunsul gazdelor. Lazic pierde o minge în apropierea careului, Kace încearcă să-l surprindă pe Silviu Lung cu o execuție de la 20 de metri, dar șutul trece peste poartă. E un început bun pentru echipa lui Șumudică.


22:16 Ocazie imensă pentru Astra! 3-5-2-ul imaginat de Șumudică își face bine treaba, giurgiuvenii recuperează repede, Budescu pasează superb pentru Alibec, vârful scapă singur cu portarul Kozacik de la jumătatea terenului, dar finalizează slab, cu stângul, și goalkeeper-ul naționalei Slovaciei intervine și respinge.


22:05 A început Plzen – Astra, meciul care are mari șanse să fie ultimul al lui Șumudică pe banca Astrei.


Astra nu reușește să revină pe linia de plutire. Măcinată de scandaluri interne, echipa din Giurgiu are o evoluție modestă în acest sezon chiar dacă stagiunea trecută a câștigat titlul în Liga 1.

Astra se prezintă la meciul din Europa League cu Viktoria Plzen (ora 22:05) de pe ultima poziție în Grupa E, fără niciun punct după primele două partide. 2-3 cu Austria Viena, pe teren propriu, și 0-4 cu AS Roma în deplasare sunt rezultatele înregistrate până acum de giurgiuveni în Europa.

Faptul că Astra și Steaua s-au înțeles deja în privința transferului lui Alibec a pus paie pe foc în vestiarul echipei conduse de Șumudică. Tehnicianul a lăsat să se înțeleagă că vrea să plece de la Giurgiu, însă Budescu infirmă această ipoteză.

„Atmosfera e bună, nu au fost probleme de genul acesta, dar din păcate n-avem rezultate și asta e cel mai rău lucru. Am văzut că se tot discută la TV despre plecarea lui Șumudică. Noi am avut multe discuții cu el și ne-a spus că nu se pune problema deocamdată să plece de la echipă! Vrea să rămână alături de noi și să ne revenim. De ce nu să terminăm și în primele șase și să prindem play-off-ul”, a declarat Budescu la DolceSport.

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen