Liverpool, mai aproape ca niciodată de campionat în ultimii 24 de ani. Ce fac jucătorii care au adus ultimul titlu pe Anfield

Redactor:
Bitescu Wili
Liverpool, mai aproape ca niciodată de campionat în ultimii 24 de ani. Ce fac jucătorii care au adus ultimul titlu pe Anfield
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liverpool poate să profite din plin după ce Manchester City s-a încurcat în prima din cele două restanțe pe care le are de jucat. Miercuri seara, echipa lui Pellegrini a scos doar o remiză (2-2) după duelul cu ultima clasată, Sunderland. După victoria din meciul direct cu City (3-2), Liverpool are prima șansă la un titlu istoric. Pentru „cormorani” urmează patru finale până să câștige Premier League. Brendan Rodgers ar putea intra în istorie pe Anfield Road, din moment ce ultimul titlu a ajuns în Liverpool în sezonul 1989/90. De atunci, au trecut aproape două decenii și jumătate, fără ca echipa să bifeze campionatul în era „Premier League”.

Pe plan european, Liverpool a reușit să câștige Liga Campionilor în sezonul 2004/05, după acea finală istorică cu AC Milan. Mulți încă au vii imaginile de la Istanbul, însă foarte puțini își amintesc de echipa care a adus ultimul titlu pe Anfield. Din acea parte făceau nume mari, precum Gary Gillespie, Jan Molby, John Barnes, Steve McMahon, Ian Rush sau Ronny Rosenthal. În momentul respectiv, toți se aflau la apogeul carierei, jucând pentru una din cele mai galonate formații din Albion. Însă, anii au trecut. Acum, când Liverpool pare cel mai aproape de titlu, este interesant de văzut cum au evoluat și unde se regăsesc protagoniștii de atunci.

Bruce Grobbelaar (portar, 56 de ani). Născut în Durban, s-a mutat în Zimbabwe la vârsta de doi ani. După perioada petrecută la Liverpool, a revenit în țara africană, unde a activat în două perioade ca jucător-antrenor pentru Zimbabwe. În ultimii ani, a avut apariții televizate regulate, incluzând aici posturile Sky Sports și ITV. Acum, locuiește în Canada (Newfoundland), unde soția sa este avocat.

Gary Ablett (fundaș central), a murit pe 1 ianuarie 2012. A fost descris de Alan Hansen drept unul din cei mai buni jucători subevaluați din istoria lui Liverpool. A fost vândut de managerul Graeme Souness la Everton în 1992. După retragere, a devenit antrenorul echipei de juniori U17 a celor de la Everton. În 2007, s-a reîntors la Liverpool, pentru a pregăti formația de rezerve, pentru ca doi ani mai târziu să accepte postul de manager al celor de la Stockport County, însă a părăsit clubul după numai un sezon. A murit la 46 de ani, după o lungă luptă cu cancerul la sânge.

David Burrows (fundaș stânga, 45 de ani). Apărătorul stânga originar din Dudley a plecat la West Ham în 1993, după care a petrecut o perioadă bună la Convetry, sub comanda lui Ron Atkinson. Ulterior, a mai evoluat pentru Birmingham și Sheffield Wednesday, înainte ca o serie de accidentări dure să-l scoată din circuit în 2003. Burrows a emigrat în Franța, acolo unde a petrecut câțiva ani grei, în localitatea Dordogne.

Gary Gillespie (fundaș central, 53 de ani). Înalt, născut în Stirling, Scoția. A plecat de la Liverpool în 1991 la Celtic, pentru ca apoi să revină în Anglia, la Coventry City, club de la care fusese cumpărat de „cormorani” inițial. După o accidentare groaznică la genunchi în 1997, s-a retras și a devenit comentator radio, lucrând pentru postul BBC, dar și pentru canalul TV oficial al celor de la Liverpool, LFCTV.

Alan Hansen (fundaș central, 58 de ani). A fost căpitanul lui Liverpool, până când s-a retras în 1991. După ce nu a acceptat câteva joburi în management, Hansen a îmbrățișat o carieră de succes în mass-media. Inițial a lucrat la Sky TV, după care s-a „transferat” la Radio BBC 5, unde a realizat rubrica „meciul zilei”. Este cronicar al ziarului Daily Telegraph, dar și un bun motivator.

Glenn Hysen (fundaș central, 54 de ani). Fundașul suedez a fost vândut de managerul Souness. A jucat pentru GAIS, în țara natală, înainte de retragere. A fost comentator în Suedia și Norvegia, apoi a preluat-o pe Utsiktens BK, în liga secundă suedeză. Fiul său, Anton Hysen, s-a numărat printre primii fotbaliști care a dezvăluit public că este homosexual.

Steve Nicol (fundaș dreapta, 52 de ani). După ce a jucat 13 ani pentru Liverpool, Nicol a părăsit Anfield Road pentru a juca pe rând la Notts County, Sheffield Wednesday, West Bromwhich Albion și Doncaster Rovers. În 1999 a emigrat în America, unde a preluat-o pe Boston Bulldogs, din postura de antrenor-jucător. A petrecut 10 sezoane ca manager al formației New England Revolution, de unde a plecat în 2011. Momentan lucrează pentru ESPN și locuiește în apropiere de Boston.

Steve Staunton (fundaș stânga, 45 de ani). A jucat la Aston Villa din 1991, înainte de a se întoarce pe Anfield pentru un scurt periplu în 1998. Irlandezul s-a retras în 2005, din postura de căpitan al celor de la Walsall. A preluat naționala Irlandei în 2006, dar a plecat după numai 21 de luni. De atunci, a fost secund la Leeds, iar în actuala perioadă lucrează ca scouter pentru Darlington, Middlesbrough și Sunderland.

Nicky Tanner (fundaș, 48 de ani). A fost forțat să se retragă în 1994 din cauza unei accidentări la spate. Și-a petrecut următoarea perioadă în eșaloanele inferioare din fotbalul englez. A antrenat pe rând Almondsbury Town și Roman Glass St. George. De asemenea, a fost șeful unei echipe din cadrul Forest Green Rovers, organizație cu scopuri ecologiste. Acum este director executiv în cadrul echipei Bristol Premier Combination, locuind în sud-vestul Angliei.

Barry Venison (fundaș dreapta, 49 de ani). Venison a reprezentat un alt jucător care nu a putut să reziste tranziției Dalglish-Souness. A fost vândut în vara lui 1992 la Newcastle. Fotbalistul ce are în palmares două selecții la națională s-a retras în 1996, alegând să colaboreze cu Sky Sports și ITV. A înființat „Bid4Sport”, fundație online de caritate pentru sportivi. După ce a vândut site-ul, s-a mutat în California de Sud împreună cu familia sa.

Jan Molby (mijlocaș central, 50 de ani). A plecat de la Liverpool în 1996, fiind atras de oferta de a prelua Swansea din postura de jucător-antrenor, chiar dacă avea numai 32 de ani. A plecat anul următor, pentru a se ocupa de destinele celor de la Kidderminster Harriers și Hull. Recent, a început o carieră de comentator pentru postul Danish TV, colaborând și cu Radio BBC 5. Scrie cronici de meci în ziarul Liverpool Echo. 

John Barnes (mijlocaș stânga, 50 de ani). Barnes a fost golgeterul echipei în sezonul 1989/90. A plecat de pe Anfield Road în 1997, după 10 ani petrecuți acolo. Englezul cu origini jamaicane s-a retras în 1999, din tricoul celor de la Charlton Athletic. Ulterior, s-a dedicat carierei de antrenor. Le-a pregătit pe Celtic și Tranmere Rovers, dar și echipa națională a Jamaicăi. În 2005, a intrat în clubul select al celor mai prestigioși jucători din fotbalul englez. Lucrează în mass-media.

Ray Houghton (mijlocaș dreapta, 52 de ani). Extrema „cormoranilor” a părăsit Liverpool în 1992, pentru un transfer la Aston Villa. S-a retras în 2000, pe când juca la Stevenage Borough. Houghton a colaborat cu mai multe televiziuni de sport, precum RTE, talkSPORT și Sky Sports și a fost secund la Crystal Palace. În 2005, a primit gradul de onoare din partea Universității Huddersfield.

Steve McMahon (mijlocaș central, 52 de ani). McMahon a fost transferat de la Liverpool la Manchester City în 1991. A fost atras de oferta primită de la Swindown Town din 1994, pentru postul de antrenor-jucător. S-a mai ocupat de destinele echipelor Blackpool și Perth Glory, după care a semnat cu ESPN-Asia, în 2006. Trăiește în Singapore.

Ronnie Whelan (mijlocaș central, 52 de ani). După 15 ani petrecuți pe Anfield Road, Whelan a acceptat postul de jucător-antrenor venit din partea clubului Southend United. Însă, a plecat la finalul sezonului 1996/97, când echipa a retrogradat în Liga a III-a. Originar din Dublin, și-a continuat cariera de manager în Grecia, la Panionios și în Cipru, la Olympiakos Nicosia. Acum, lucrează o televiziune irlandeză.

Peter Beardsley (atacant, 53 de ani). Vârful a schimbat echipele din Liverpool, alegând Everton în 1991. S-a retras din activitate de la Melbourne Knights, în 1999. A fost antrenorul lui Newcastle până în 2006, când a acceptat să fie secund la națională. S-a reîntors pe St. James”s Park, unde ocupă în prezent rolul de manager de dezvoltare.

Ian Rush (atacant, 52 de ani). Rush este golgeterul all-time al lui Liverpool, cu 469 de goluri. În cariera sa a marcat 602 goluri. În momentul câștigării titlului din 1989/90, Rush se afla la a doua perioadă petrecută pe Anfield (1988-1996), după ce mai jucase între 1980 și 1987. A plecat la Leed (1996). S-a retras în 2000, ultima sa echipă fiind Sydney Olympic. Gerard Houlier i-a făcut lui Rush o ofertă în 2003: un job part-time, în care gloria să se ocupe de antrenamentul atacanților. Rush a fost managerul lui Chester City doar pentru un sezon (2004/05), iar în prezent este ambasadorul clubului.

Ronny Rosenthal (atacant, 50 de ani). Deși în prima stagiune pe Anfield a jucat doar 8 meciuri, fiind împrumutat de la Standard Liege, atacantul israelian a marcat 7 goluri decisive în campania lui Liverpool din acel an. Rosenthal a semnat definitiv sezonul următor. Cariera sa a continuat cu evoluții în tricourile echipelor Tottenham Hotspur și Watford, retrăgându-se în 1999. În prezent, locuiește în Londra și lucrează ca agent de jucători și consultant financiar.     

Wickham a ucis speranțele „cetățenilor”  

Chiar dacă a pierdut pe Anfield Road, Manchester City păstra încă șanse la titlu, datorită celor două restanțe pe care le mai avea de disputat, cu Sunderland și Aston Villa. Însă, șansele s-au diminuat considerabil, după ce City nu a reușit să treacă aseară pe teren propriu de ultima clasată din Premier League, Sunderland. Chiar dacă a deschis rapid scorul prin Fernandinho (2), lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru Pellegrini în repriza secundă. Dubla lui Wickham (73 și 78) a produs una dintre cele mai mari surprize din acest sezon. Totuși, Nasri (88) a salvat onoarea cu golul egalizator.

Clasament

1. Liverpool     34 j      77 p

2. Chelsea        34 j      75 p

3. City             33        71 p

Programul lui Liverpool în ultimele 4 etape 

20 aprilie, 14.00: Norwhich – Liverpool

27 aprilie, 16.00: Liverpool – Chelsea

3 mai, 17.00: Crystal Palace – Liverpool

11 mai, 17.00: Liverpool – Newcastle United

Programul lui Chelsea în ultimele 4 etape

19 aprilie, 19.30: Chelsea – Sunderland

27 aprilie, 16.00: Liverpool – Chelsea

4 mai, 18.00: Chelsea – Norwich

11 mai, 17.00: Cardiff City – Chelsea  

Programul lui City în ultimele 4 etape

22 aprilie, 22.00: Manchester City – West Bromwich Albion

27 aprilie, 18.10: Crystal Palace – Manchester City

3 mai, 19.30: Everton – Manchester City

6 mai, 21.45: Manchester City – Aston Villa (restanță)

11 mai, 17.00: Manchester City – West Ham United  

Articol scris de Mădălin Răducu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele