VIDEO | Pericol de moarte în golful unde se vor desfăşura probele nautice la Olimpiadă. Poluarea extremă a ucis mii de peşti în ultimele zile. CIO declanşează o anchetă. Românii calificaţi în probe nautice

15 ian 2016 13150 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
VIDEO | Pericol de moarte în golful unde se vor desfăşura probele nautice la Olimpiadă. Poluarea extremă a ucis mii de peşti în ultimele zile. CIO declanşează o anchetă. Românii calificaţi în probe nautice Imaginea din Guanabara Bay a fost surprinsă în 25 februarie 2015, dar de atunci gradul de poluare nu a scăzut deloc. FOTO: Mediafax/AP

Guanabara Bay, locul unde în luna august se vor desfăşura probele de navigaţie ale Jocurilor Olimpice de la Rio, este în acest moment un loc periculos pentru viaţa oamenilor. Poluarea extremă, o problemă veche de ani, a făcut ca în ultimele zile mii de peşti să moară, cadavrele lor plutind peste tot în canalul de navigaţie.

Potrivit Agerpres, care citează agenţia de ştiri germană DPA, testele făcute de experţii brazilieni au stabilit că apa este foarte poluată. În golf se deversează apa menajeră şi reziduuri industriale din Rio de Janeiro. Testele au relevat prezenţa în apă a unor viruşi şi a diverse substanţe otrăvitoare. Circa două tone de peşte mort plutesc acum în derivă în golf. Comitetul Internaţional Olimpic va iniţia propriile investigaţii asupra situaţiei din Guanabara Bay.

O propunere de a muta competiţia în altă zonă, la 190 de kilometri distanţă de locul contaminat, a fost deja refuzată de primarul oraşului Rio, Eduardo Paes, menţionează DPA, citată de Agerpres.
Problema poluării din Rio nu îi vizează doar pe participanţii la concursul de navigaţie. O anchetă a ziariştilor de la Asociated Press a concluzionat, astă-vară, că şi înotătorii, canotorii şi canoiştii sunt într-un pericol iminent. Apele din zonele de concurs sunt poluate inclusiv cu fecale. Unii dintre sportivii care s-au antrenat acolo s-au îmbolnăvit deja, reclamând febră, diaree şi stări de vomă. În unele locuri, nivelul de poluare de la Rio era, în vara lui 2015, şi de 1,7 milioane de ori mai mare decât pragul de alarmă. Guvernul brazilian a dat asigurări că totul e în regulă şi apa nu va fi periculoasă pentru sportivi.

România are, până acum, mai mulţi sportivi calificaţi la Olimpiadă în probe de canotaj şi caiac-canoe:

  • Kaiac-canoe (6 sportivi): K4 - 1.000 metri, masculin (Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruş Gavrilă); K2 - 500 metri, feminin (Roxana Borha, Elena Meroniac)
  • Canotaj (8 sportivi): dublu rame fără cârmaci, feminin (Cristina Grigoraş, Laura Popa); dublu rame fără cârmaci, masculin (Cristi Pîrghie, George Palamariu); patru rame fără cârmaci, masculin (Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc, Andrei Gontaru)

 

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/video-pericol-moarte-golful-unde-vor-desfasura-probele-nautice-olimpiada-poluarea-extrema-ucis-mii-pesti-ultimele-zile-cio-declanseaza-ancheta-romanii-calificati-probe-nautice-14965287
14965287
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
De ce ţin stewardesele mâinile la spate când pasagerii urcă în avion. Motivul este UIMITOR