Replica dură a BNR după ce Țiriac a mers luni în Parlament pentru a susține reincluderea bazei din Cotroceni în circuitul sportiv din Capitală. „Au reluat în spațiul public neadevăruri flagrante!”

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Dan Mirea
Replica dură a BNR după ce Țiriac a mers luni în Parlament pentru a susține reincluderea bazei din Cotroceni în circuitul sportiv din Capitală.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep, Ion Țiriac și Ilie Năstase au fost prezenți luni în Parlamentul României, pentru a susține reincluderea în circuitul sportiv a Arenelor BNR din Capitală. Demersul celor mai influente personaje din tenisul românesc este sprijinit de Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, care a adus acuzații grave Băncii Naționale a României – proprietara bazei din Cotroceni.

După ce a depus o petiție oficială la instituțiile statului, Ion Țiriac continuă războiul și se va judeca cu BNR pentru arenele de tenis. Țiriac contestă cu tărie dreptul de proprietate al BNR: „Sunt documente pe care noi le-am prezentat Judecătoriei București, deci începem procesul împotriva Băncii Naționale a României. Cine suntem? Suntem niște sportivi care am fost, niște sportivi care suntem și, dacă este nevoie, în următoarele săptămâni, pot să adun până la 200.000 de semnături ale sportivilor care vor fi”, a spus omul de afaceri. Daniel Zamfir, senator PNL, a declarat că protocolul încheiat de BNR cu Ministerul Tineretului și Sportului în ceea ce privește exproprierile terenurilor pe care sunt construite arenele de tenis este ilegal, solicitându-i premierului Mihai Tudose să denunțe acest lucru: „BNR, în deplină cunoștință de cauză și cu complicitatea unor instituții, a acțional ilegal timp de 27 de ani. Ilegalitățile au început din 1991, când s-a încheiat un protocol neacoperit de lege. Am aici documentele care evidențiază acest lucru. Asta probează reaua credință a celor de la BNR.

Aseară, ProSport a obținut replica oficialilor BNR. Iat-o mai jos, integral.

„Luni, 18 decembrie 2017, domnul senator Daniel Zamfir și domnul Ion Țiriac au reluat în spațiul public neadevăruri flagrante, demne de epoca post-adevăr, privind Banca Națională a României (BNR). Au fost reluate minciuni legate de Centrul de perfecționare profesională și activități sociale (CPPAS), unde se află și arenele de tenis. Toate acestea au fost susținute la un post de televiziune, în seara zilei respective, și de domnul deputat PNL Florin Roman.
Surprinderea este cu atât mai mare cu cât documentele care atestă fără niciun dubiu proprietatea Băncii Naționale a României asupra terenului în cauză i-au fost prezentate atât domnului senator Daniel Zamfir, personal de către subsemnatul, atunci când a vizitat CPPAS împreună cu membri ai Comisiei economice, industrii și servicii din Senatul României, cât și domnului Ion Țiriac prin intermediul domnului Ilie Năstase, căruia, tot personal, i-am pus la dispoziție documentele menționate. Cu toate acestea, domnul Zamfir a prezentat o serie de confuzii, neadevăruri și diversiuni  – voite sau nu – în încercarea de a-și susține punctul de vedere. În folosul cui?
1.    Dreptul de proprietate al BNR este certificat prin documente și nu a fost contestat niciodată
În anul 1946, când șeful statului român era Regele Mihai I al României, Banca Națională a României a cumpărat de la Societatea de Dare la Semn București – prin actul de vânzare-cumpărare și de schimb – terenul pe care se află astăzi Centrul de perfecționare profesională și activități sociale. Valoarea plătită în anul 1946 de către BNR a fost de 2.250.000.000 de lei, echivalentul a peste 254 milioane de euro în anul 2017.
În ceea ce privește Protocolul încheiat de Banca Națională a României cu Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) în anul 1991, acesta a fost necesar pentru ca BNR să preia administrarea terenului care îi aparținea de drept, iar MTS să poată primi banii investiți în clădirile construite pe acest teren în perioada comunistă. Banca Națională a României a fost de bună credință atunci când a acceptat să plătească 51.435.300,00 de lei (843.201,64 USD), ceea ce reprezintă echivalentul a 1.275.000 EUR în 2017, pentru construcțiile realizate pe terenul respectiv în perioada în care nu a administrat BNR acest patrimoniu.
De altfel, cei care au citit Protocolul, subliniez, cei care au citit, au constatat chiar de la art.1 că se recunoaște proprietatea Băncii Naționale a României asupra acestui teren.
Domnul Zamfir  invocă un „draft” al acestui document, care ar solicita pentru intrarea în vigoare o Hotărâre de Guvern. Nu știu ce documente are domnul senator, dar de când un draft  are valoare legală? Cum poate un draft să fie considerat „document”, în timp ce Protocolul autentic, semnat de toate părțile, este contestat?
2.    BNR a respectat întocmai Protocolul din 1991. A investit și nu a câștigat bani de pe urma arenelor
A fost invocat faptul că BNR nu a respectat Protocolul care prevedea finalizarea investițiilor și continuarea activităților sportive. Nimic mai fals. Ne-am angajat la anumite investitii și am  făcut mai mult, mult  mai mult decât ne-am angajat. MTS a preluat  în 1990 o bază compromisă, un maidan de fapt, cu niște construcții în stare avansată de degradare pentru că fuseseră retrase toate fondurile de întreținere și reparații. BNR a asigurat dezvoltarea facilităților sportive existente prin investiții noi, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru. În 1996, a fost construit de la zero stadionul de fotbal cu capacitate de peste 15.000 de locuri. Eu am și propriile amintiri, veneam în zonă pe vremuri și țin minte bine ce era aici: așa-zisul stadion ajunsese un teren gol și atât. Vechile tribune fuseseră dezafectate și transportate în altă parte, încă din 1985. BNR a făcut aici stadionul. BNR a reamenajat terenul de joc, a construit tribune, practic a pregătit stadionul pentru a fi funcțional pentru prima ligă de fotbal în care activa FC Național, echipă sprijinită financiar și de BNR. Mulți dintre cei care au lucrat pentru clubul Progresul au fost angajați ai BNR până la pensionare. Stadionul de fotbal a găzduit meciuri din cadrul Campionatului European de Tineret – 1998.
 Începând cu 1991, la Arenele BNR din Parcul cu Platani s-a desfășurat, până în 2015, turneul de tenis masculin din circuitul profesionist ATP (Association of Tennis Professionals), care a beneficiat de susținerea totală a BNR. Organizatorii au beneficiat de un contract de comodat, astfel încât au plătit doar minimul cerut de lege, adică doar costul utilităților (apă, curent electric etc.), fără niciun fel de chirie. În aceleași condiții de comodat a fost organizat (și continuă să fie organizat pe terenurile secundare) și turneul de tenis din circuitul feminin profesionist WTA (Women”s Tennis Association), începând cu 2014, anul primei ediții. De asemenea, au fost organizate numeroase  întâlniri de FED Cup (campionatul rezervat echipelor naționale feminine, organizat de Federația Internațională de Tenis, echivalentul feminin al Cupei Davis) și Cupa Davis. În Arenă, s-a investit permanent până în 2004, în perioada în care legea permitea BNR să facă investiții și în asemenea structuri (instalația de nocturnă, consolidări).
Terenurile de tenis au fost mereu bine întreținute. Numai pentru menținerea lor dincolo de perioada de competiții sportive (câteva luni bune pe an, în timpul sezonului rece) au fost investite peste 5 milioane de lei.
Nu în ultimul rând, să amintim de susținerea pentru sportul național al românilor – oina. Pe stadionul din cadrul Parcului cu Platani s-au organizat nenumărate întâlniri din campionatul național, Cupa României, meciuri demonstrative, care au contribuit la popularizarea jocului de oină, o moștenire culturală de marcă a națiunii noastre.
3.    Nu există nicio decizie a instanțelor de contestare a proprietății din Parcul cu Platani care să fi împiedicat intabularea
Atât domnul Zamfir, cât și domnul Țiriac se miră cum BNR a putut intabula un teren a cărui posesie a fost contestată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Cum nu se poate mai fals! Nu există o asemenea decizie. Domnii respectivi invocă – din neînțelegere, dorință de diversiune sau greșeală – o decizie a ÎCCJ care vizează un alt imobil, un alt caz, nu terenul în discuție din Parcul cu Platani. Ce relevanță are atunci acest apel la instanțe, atâta vreme cât se bazează pe o confuzie voită sau nu? ÎCCJ s-a pronunțat, într-adevăr, într-un litigiu patrimonial, dar între BNR și BRD, pe rol fiind, deci, un cu totul alt caz, legat de un imobil din str. Doamnei. Dar ÎCCJ nu a judecat și nu a dat nicio decizie privind Arenele din Parcul cu Platani. Rămâne întrebarea cum s-a putut face o asemenea afirmație cu seninătate tocmai în clădirea Senatului?!
4.    BNR nu a cerut niciodată milioane de euro pentru terenurile de tenis și a fost mereu deschisă la orice modalitate legală de repunere în circuit a Arenei centrale
Din nou domnul Zamfir lansează afirmații pe care nu le poate proba, spunând că BNR ar fi solicitat 35 de milioane de euro pentru cedarea arenelor de tenis. Este o minciună prin omisiune. Este omis faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, negocierile privind transferul din proprietatea Băncii Naționale trebuie făcut raportat la valoarea activului care este transferat. Fără o evaluare oficială, făcută nu de noi, ci de un evaluator independent, nu se poate face nici un pas înainte.
Noi nu am scos terenurile la vânzare, asta ar fi implicat o licitație, și nu am cerut niciodată această sumă. Legea spune limpede, orice transfer de proprietate implică o evaluare dată de un evaluator independent în condițiile legii. Dacă am face altfel, banca ar încălca legea, ceea ce ar avea consecințe penale. De altfel, proiectul de lege depus în Parlament ca urmare a demersurilor noastre pe lângă trei guverne (Ponta, Cioloș, Tudose) de a găsi o soluție legală în privința repunerii  arenelor în circuit prin investiții masive și care propune un schimb de terenuri prevede realizarea unei evaluări certificate de un evaluator profesionist. Schimbul de terenuri nu va implica nicio plată din partea statului.

Este straniu faptul că, într-un stat de drept, în care însăși Constituția garantează dreptul la proprietate (art.44 alin 2 „Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular”) mai există persoane pentru care proprietatea este un moft. Trist este faptul că aceste persoane vorbesc în calitate de membri ai Partidului Național Liberal, partid care a fost fondatorul Băncii Naționale a României. Și, ca totul să culmineze cu o minciună prin confuzie, personajele amintite mai sus vorbesc de Centrul de perfecționare profesională și activități sociale ca și cum ar fi proprietatea „personală” a Guvernatorului Băncii Naționale a României, și nu proprietatea de drept a Băncii Naționale a României, așa cum rezultă din documente, așa cum a fost intabulată în Cartea Funciară. În folosul cui?  Și de ce tocmai acum este reluat acest subiect, când, printr-un proiect de lege depus de alți parlamentari, se întrevede o soluție legală de repunere în circuitul sportiv a Arenei centrale, după ce domnul senator Zamfir a vizitat arenele și părea edificat în legătură cu ce a fost făcut și cu ce trebuie făcut din perspectiva interesului public și privat față de Centrul de pregătire, parc și Arene?
Mugur Șteț
Director adjunct
Centrul de perfecționare profesională și activități sociale BNR
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen