Novak Djokovic, campion la Wimbledon 2018: sârbul a câștigat al 13-lea titlu de Mare Șlem al carierei, după o finală dominată net, cu doar un dram de suspans. Declarația finalei: „Am avut porție dublă anul acesta!”

Novak Djokovic, campion la Wimbledon 2018: sârbul a câștigat al 13-lea titlu de Mare Șlem al carierei, după o finală dominată net, cu doar un   dram de suspans. Declarația finalei:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 7-6(3). Sârbul a câștigat titlul cu numărul 4 la Wimbledon și al 13-lea trofeu de Grand Slam al carierei, apropiindu-se la o lungime de locul trei în topul celor mai titrați tenismeni, deținut de Pete Sampras (14 titluri de Mare Șlem).

Novak Djokovic a avut nevoie de două ore și 18 minute pentru a se încorona campion la Wimbledon 2018. S-a lăsat pe genunchi, a mestecat câteva fire de iarbă, la fel ca în 2015. Apoi s-a îndreptat spre lojă. „Am avut porție dublă anul acesta, iarba a avut gust bun. Am savurat-o„, a glumit Djokovic la interviul de pe teren.

 

În cea mai mare parte a meciului, a părut că Djokovic a avut de îndeplinit o simplă formalitate în finala Wimbledon 2018. Sârbul s-a recuperat fizic excelent după semifinala de cinci ore și 15 minute cu Rafael Nadal, în doar 24 de ore, spre deosebire de Kevin Anderson, marcat și de importanța momentului, dar mai ales de efortul celor zece seturi disputate de miercuri încoace, împotriva lui Federer și Isner.
Novak Djokovic a jucat pentru a-și învinge acest adversar suferind, curățând practic tot top-spin-ul care încinsese și crease un superb spectacol în semifinale.

Cerebral, calculat, în primele două seturi lui Djokovic i-a fost suficient un joc extrem de economicos: a tăiat minge după minge, mizând pe slice și execuții joase, care să îl facă pe Anderson să se bălăngăne (doar 7% mingi lovite cu top spin în finală, față de plus 90% în semifinală). A fost agresiv în special pe retur, incomodându-l pe sud-africanul care, oricum, scăzuse frecvența primului serviciu.

Fără să lovească winner de mai mult de două ori în primul set, Djokovic a dominat de la primul game al finalei – un break prevestitor pentru tot ce avea să urmeze într-o notă a „inevitabilului titlu cu numărul 13 al lui Novak Djokovic”.

Setul doi a curs după un scenariu similar, Djokovic luând, din nou, break în start de manșă și evoluând fără greșeală, păstrând aceeași dominație autoritară, potențată și de evidentul discomfort al sud-africanului, la cot.

Setul trei a adus un dram de suspans în final. Djokovic a fost nevoit să lovească de mai multe ori, să creeeze și a oferit spectacol. Anderson a răzbit pe serviciu, iar dublele greșeli ale lui Djokovic i-au oferit sud-africanului primele mingi de set, la 4-5. Au venit mingi de set pentru Anderson și la 5-6, însă de fiecare dată, Djokovic a ridicat excepțional nivelul de joc, demonstrând că ar fi putut oricând să joace mai bine decât a fost nevoit să o facă. Forehandul în lung de linie i-a adus lui Djokovic primul punct contra serviciului în tiebreak. Aici, a fost o nouă execuție în direct a sârbului.

Băiețelul meu nu are încă cinci ani, așa că, potrivit regulilor, nu a putut să vadă meciurile. Speram însă că dacă asta se va întâmpla, dacă voi lua trofeul, va fi lăsat să intre. Iată-l, mă vede și nu aș putea fi mai fericit. El a fost cel mai bun sparring partener al meu, de departe. Kevin, fiind la prima finală de Wimbledon, nu a jucat cel mai bun tenis al său în primele două seturi, dar în al treilea – a fost jucătorul mai bun. Am avut șansă pentru că am terminat astfel. Felicitări!

A trebuit să am încredere în proces, în mine. Datorez un mare mulțumesc! echipei mele. Am avut o operație, nu știam dacă pot să revin, a fost prima mea astfel de accidentare. Au fost dubii, a fost prima mea finală de Grand Slam după câțiva ani și chiar nu există un loc mai potrivit pentru o revenire. Este un loc sacru, este cu adevărat special„,
Novak Djokovic, campion Wimbledon

99 de puncte a câștigat Djokovic în finala Wimbledon 2018. Anderson – 74

32 de greșeli neforțate a comis Kevin Anderson – față de doar 26 de lovituri câștigătoare

20 de lovituri câștigătoare a expediat Novak Djokovic în finala Wimbledon 2018 (doar 2 în primul set, cele mai multe în al treilea)

„În primele două seturi, Djokovic m-a bătut destul de rău. Am forțat pentru a rămâne cât de cât aproape de el, am fost foarte aproape, câteva puncte, de a-l împinge într-un al patrulea set și a juca mai mult și aici. Dar, nu este ușor împotriva lui Djokovic. Este un adevărat campion al sportului nostru. Îl felicit. Evident, au fost zile grele, nu mai sunt la fel de proaspăt acum, ca atunci când am început turneul. Dar, aici visăm să fim toți, pe acest teren, la acest incredibil turneu. Sunt atât de puțini jucători care au avut șansa de a ajunge aici, în ultimii ani, încât, sincer – dacă de asta a fost nevoie pentru a fi aici – aș fi dat încă 21 de ore pentru șansa asta. A însemnat enorm pentru mine. Vă mulțumesc.

Africa de Sud a avut mulți jucători buni – nu în ultima vreme, dar… știu că sunt mulți copii talentați și sper că, în 20 de ani, vor putea sta aici, cu trofeul în mână, și vor spune că m-au văzut jucând și le-am fost inspirație și i-am ajutat să ajungă aici”,
Kevin Anderson, finalist Wimbledon 2018


FILMUL FINALEI MASCULINE WIMBLEDON 2018, NOVAK DJOKOVIC – KEVIN ANDERSON

GAME, SET, MECI și TROFEU NOVAK DJOKOVIC 6-2, 6-2, 7-6(3).

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 6-6. Nole este extrem de atent și de precis în momentele decisive. Un forehand câștigător și două excelente servicii anulează alte trei mingi de set ale lui Kevin Anderson. Per total, au fost 5 mingi de set pentru sud-african în acest final de set 3.

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 5-5. Novak Djokovic scapă fără set pierdut după un game în care a comis trei duble greșeli. Sârbul inventează super-execuții pentru a anula șansele lui Anderson.

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 4-4. Numărul 21 mondial are un prim game strâns pe serviciu, salvează însă cu lejeritate mingea break, avansează apoi la fileu și rezolvă situația.

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 3-4. Sârbul defilează în game-urile pe serviciu – două ture consecutive adjudecate la zero. Anderson rezistă însă și el, fiind mai precis cu primul serviciu.

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2, 0-1. Este primul set în care Anderson își apără prima tură pe serviciu.

Djokovic – Anderson 6-2, 6-2. O oră și 12 minute de joc îl duce pe Djokovic la un set distanță de trofeu.

Djokovic – Anderson 6-2, 2-1. Sud-africanul are deja 19 greșeli neforțate în 11 game-uri.

Djokovic – Anderson 6-2, 2-0. Anderson cedează de la prima tură pe serviciu în setul secund. Sârbul pune mingi consecutive pe tușă, însă rămâne fără lovituri câștigătoare. Se pare că le-a consumat pe toate în semifinală.

Djokovic – Anderson 6-2. Djokovic închide primul set în 29 de minute, cu un joc zgârcit – două lovituri câștigătoare, o singură eroare. Kevin Anderson a cerut intervenția medicului, pentru probleme la cotul drept.

Djokovic – Anderson 4-1. Dublu break pentru sârb, în 18 minute. Anderson joacă doar 4 din 10 puncte cu primul serviciu și nu poate termina rapid punctele. Schimbul lung de mingi este dominat net de Djokovic. Finala este un mis-match în acest moment.

Djokovic – Anderson 1-0. Sârbul deschide cu break, returnând foarte bine serviciul lui Anderson. Sud-africanul cedează manșa, pe o dublă greșeală care trădează emoțiile.

16:10 START ÎN FINALA MASCULINĂ‚ WIMBLEDON 2018. Kevin Anderson deschide cu serviciul.

Novak Djokovic și Kevin Anderson dispută, duminică, finala ediției 2018 a turneului de la Wimbledon, începând cu ora 16:00, partidă ce va decide campionul, dar și numele celui care îi va fi partener lui Angelique Kerber la tradiționalul dans al câștigătorilor de la dineul oficial. Meciul Djokovic – Anderson este LIVE TEXT pe www.prosport.ro și în transmisiune directă pe canalele Eurosport.

Sârbul Novak Djokovic (31 ani) joacă pentru revenirea în Top 10 ATP și titlul de Mare Șlem cu numărul 13 – care l-ar apropia la o singură lungime de cele 14 titluri de Grand Slam ale lui Pete Sampras, cândva recordul absolut în tenis. În cazul unui succes, elevul lui Marian Vajda ar deveni doar al patrulea sportiv cu cel puțin patru trofee la Wimbledon, de la startul Erei Open (Federer – 8, Sampras – 7, Borg – 5). Ultimul titlu al sârbului în circuit a venit la Eastbourne, în 2017.

Sud-africanul Kevin Anderson (32 ani), cel mai înalt finalist în turneele de Mare Șlem din istoria tenisului (2,03 m), speră ca a doua prezență în ultimul act al unui Grand Slam să fie cu noroc, după ce a fost învins de Rafael Nadal în finala US Open 2017.

  • Novak Djokovic – Kevin Anderson este prima finală de Wimbledon disputată de jucători de peste 30 de ani, în Era Open.

Djokovic și Anderson vin după meciuri extrem de intense în semifinale: în total, cei doi au stat pe teren 11 ore și 51 de minute pentru biletele cele mai râvnite de cei 128 de jucători aflați la start pe tabloul principal. În plus, tot ei sunt cei care i-au scos din turneu pe Rafael Nadal și Roger Federer, primii doi jucători ai lumii și oamenii care și-au împărțit, totodată, ultimele șase titluri de Mare Șlem. Mai multe detalii despre ceea ce ProSport a numit Finala Eroilor și evoluțiile lui Djokovic și Anderson la Wimbledon 2018 citiți în materialul-concluzie despre semifinalele masculine.

35 de break-uri a reușit Novak Djokovic la Wimbledon 2018 – cele mai multe dintre toți jucătorii de la simplu masculin. Anderson a reușit 22 break-uri (locul 3, după Nadal)

3 raliuri de peste 24 de lovituri a disputat Djokovic la Wimbledon 2018 – cel mai lung, de 27 lovituri, câștigându-l în semifinala cu Nadal. Anderson preferă punctele scurte și nu apare în topul celor mai lungi raliuri (deși în finalul decisivului cu Roger Federer a impresionat, câștigând un raliu cu 21 de lovituri)

82% procentajul punctelor câștigate de Anderson pe serviciu, 81% pentru Djokovic. Raportul frecvenței primului serviciu îi este favorabil lui Djokovic (71% față de 68%)

236 ași au servit, împreună, cei doi finaliști la Wimbledon 2018: 172 – Anderson, 64 Djokovic

Citește și: EXCLUSIV | Ei sunt „finaliștii” cu care România se mândrește la Wimbledon. „Te ajută creta!”. Cum arată o zi înainte de meciuri, rolul bicicletei și „feeling-ul” pe care ți-l dă uniforma de arbitru

26-24 scorul setului decisiv câștigat de Kevin Anderson în semifinala cu John Isner

10-8 scorul setului decisiv câștigat de Novak Djokovic în semifinala cu Rafael Nadal, în condiții de sală. Deși pornește ca mare favorit în finală, adversarul său a jucat mai mult și vine după două maratoane consecutive, iar organizatorii l-au favorizat în precedentele două tururi, programându-l în dauna lui Federer pe Central în sferturi și menținând acoperișul tras și la reluarea semifinalei cu Nadal, sâmbătă la prânz, sârbul tot a găsit motive să se plângă: lipsa zilei libere. „Kevin a jucat mult în ultimele zile, dar are o zi liberă foarte necesară în acest moment. Mi-aș fi dorit să o am acum„, a spus Djokovic la conferința de presă.

Citește și: Cea mai controversată zi de sâmbătă din istoria Wimbledonului, în 3 declarații tari: „a fost răul necesar”, „am încercat, ca Michael Jordan în ‘Space Jam'” și o reacție extrem de sinceră a campioanei când a fost întrebată despre trofeul Simonei Halep de la Paris – „mda…”

5-1 este palmaresul meciurilor directe Novak Djokovic – Kevin Anderson. Singura victorie a sud-africanului a venit în 2008, la Miami.

2 meciuri au mai disputat cei doi la Wimbledon. Dacă în 2011, Djokovic s-a impus în minimum de seturi, fără ca Anderson să vadă măcar un tiebreak, meciul din optimile ediției 2015 a fost un adevărat test, sârbul supraviețuind la limită după ce Kevin Anderson a câștigat la tiebreak primele două seturi. Djokovic a revenit de la 0-2 și s-a impus cu 7-5 în decisiv.

Citește și: SPECIAL | Iarba de la Wimbledon și secretele ei: dinastia celor 8, aspiratoarele, rola și cum ții sub control săritura mingii

Citește și: Angelique Kerber este campioană la Wimbledon 2018! Victorie clară în fața americancei Serena Williams. Învinsă și învingătoare, în lacrimi: „Este încă un vis împlinit. Nu îmi vine să cred”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro în Bucureşti
Aroganţa fiului românului care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai. Apariţie de sute de mii de euro…
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup