Madrid, imagine 360. Ce înseamnă victoria Simonei Halep în Spania: plus la fizic, mental și la capitolul „plan B”

Madrid, imagine 360. Ce  înseamnă victoria Simonei Halep în Spania: plus la fizic, mental și la capitolul
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Simona Halep (25 ani) a intrat pe lista favoritelor de la Roland Garros, anunță site-ul WTA, prin vocea analistei Courtney Nguyen, la capătul singurului turneu de categorie Premier Mandatory organizat pe suprafața roșie.
  • Jucătoarea antrenată de australianul Darrem Cahill a învins-o în finală pe Kristina Mladenovic (Franța), scor 7-5.6-7(5), 6-2.
  • Halep revine pe locul patru în clasamentul WTA, de pe opt, cu două săptămâni înainte de Roland Garros.

Simona Halep a ajuns la cota 15 turnee câștigate. Succesele ei au venit în 13 orașe diferite, iar  Madrid-ul este cu adevărat  „cutiuța magică” din cariera Simonei. Exceptând concursul de la București, pe care Simo l-a câștigat în 2014 și 2016, Mutua Madrid Open este singurul turneu în care constănțeanca a reușit să se impună de două ori. Ce înseamnă succesul româncei la Caja Magică?

După ce spaniolii au postat o imagine 360 a campioanei absolute a turneului (singura care și-a apărat titlul, în istoria întrecerii), trecem în revistă aspectele relevante după turneul de la Madrid.

1. Simona intră pe radarul principal

Casele de pariuri i-au dat cote bune Simonei Halep pentru Roland Garros înainte de startul sezonului de zgură, însă o dată cu titlul câștigat la Madrid, Simona intră pe radarul analiștilor și al jucătoarelor. Ce poate face statutul de under-dog pentru un jucător în formă s-a văzut probabil mai clar decât oricând la Australian Open, acolo unde o mică parte din succesul lui Roger Federer, dar și al lui Rafael Nadal, s-a datorat și faptului că, pe hârtie, nu erau „jucătorii de bătut” și fiecare succes a adus un plus de încredere, satisfacție și uimire în jur.

Simona Halep și Kiki Mladenovic ajung la Roma pline de încredere, dar obosite. Nu se știe dacă vor reuși să obțină rezultate similare și în Cetatea Eternă, dar un lucru este clar: cele două vor fi, la Paris, două dintre cele mai în formă jucătoare pe suprafața roșie. Simona a pierdut o singură dată de la debutul pe zgură, în acest an. Roma va mai completa lista, dar în acest moment, Halep și Mladenovic (două finale consecutive și două victorii la jucătoare de Top 10) vor fi fetele de bătut„, este una dintre concluziile analistei WTA, publicată pe site-ul circuitului feminin la scurt timp după finala de sâmbătă.

Halep ar trebui să își vadă șansele la Paris așa cum o fac și bookmakerii (n. care au pus-o principală favorită): sunt la fel de mari ca ale oricărei alte jucătoare„. scria și Steve Tignor pentru site-ul tennis.com, încă de la al oilea meci jucat de Simona în capitala Spaniei.

2. Simona se simte mai puternică din punct de vedere fizic

„M-am simțit diferit în ultimele cinci săptămâni. Este mult mai bine. Când închei un meci precum cel cu Stosur, extrem de dur, nu mă mai simt obosită. Asta mă face mai puternică. Mă ajută să înțeleg că dacă rămân relaxată, calmă, economisesc energie. Am avut o accidentare la genunchi la început de an, care m-a speriat, pentru că nu am mai trecut prin așa ceva. Nu știam cum se manageriază și m-am panicat. Picioarele și mușchii mei sunt mai puternici acum, îl am din nou pe fostul meu preparator fizic alături de mine, după o pauză de un an. Cred că sunt relaxată știind că am o echipă puternică în jurul meu„, a declarat Simona Halep, la finalul turneului.

Simona a trecut, într-adevăr, cu brio testul fizic: a jucat zece meciuri la Madrid (simplu plus dublu). a avut resurse fizice și mentale pentru trei meciuri epuizante cu decisiv (cu Vinci și Stosur – consecutiv, apoi în finală, cu Mladenovic) și a adunat pe teren aproape 15 ore de joc.

3. „New Simo”: o mentalitate potrivită

Pentru a-l putea păstra pe Darren Cahill, Simona a lucrat la capitolul atitudine.Și-a învins demonii, așa cum scrie site-ul WTA, și-a controlat nervii și și-a dominat tendința de a renunța la luptă în momentul în care jocul nu îi mergea. „Am început să lucrez serios la mentalitatea mea, la psihic. Astăzi, am arătat că sunt o altă Simo, că nu mai renunț orice ar fi, chiar dacă am pierdut un set doi foarte strâns„.

Evoluția mentală, lăudată de Simona, completează tabloul evoluției Simonei de la Madrid.

 4. Halep și planul B.

Steve Tignor, jurnalistul care care îi realiza Simonei un superb portret în septembrie 2015, după meciul mare de la Flushing Meadows cu Vika Azarenka, intitulat „Fighter Girl”, i-a dedicat un nou articol constănțencei, în care aduce un argument solid pentru un eventual succes al Simonei la Roland Garros.  Tignor și-a intitulat cronica de meci la capătul partidei din șaisprezecimi: „Halep a revenit de pe marginea prăpastiei și s-a dat mare cu un plan B care i-a adus victoria în fața lui Vinci„.

Jurnalistul apreciază că Simona „a arătat și că poate apela la planul B atunci când are nevoie. Dacă își va aminti asta atunci când totul pare că se surpă în jurul ei, ar trebui să fie capabilă să îi răspundă data viitoare lui Cahill că totul este OK atunci când australianul i se alătură pe bancă. Cea mai bună evoluție a Simonei în acest meci nu a fost atunci când a fost agresivă. Ci atunci când a îmbinat agresivitatea cu răbdarea. A găsit acel mix perfect la 3-1 în tiebreak-ul decisivului. Atunci, Simona și-a folosit reverul înalt, încărcat cu topspin, contra reverului Robertei Vinci. Este rețeta de manual împotriva unui rever cu o mână. Jucătorii spun mereu că elementul cheie pentru jocul lor este – să fiu mai agresiv / mai agresivă. Simona o spune și ea și are loviturile pentru a face acest lucru. Dar pe zgură, ea are și opțiunea de a a-și obosi adversarele, de a le apuiza fizic. De-abia atunci când Halep a jucat sigur, mingi învârtite, Vinci nu a mai avut nicio șansă„.

5. Contextul: ce spune istoria

Succesul la Madrid nu înseamnă automat că Simona va câștiga French Open-ul. Din 2009, anul în care Madrid-ul a devenit turneu de zgură și a primit statut de Premier Mandatory, doar de două ori a existat o corelație între ceea ce s-a întâmplat în capitala Spaniei și ce a urmat la Paris. În 2013 și 2014, finalele celor două turnee au fost identice: ca distribuție și rezultat (în 2013, Serena Williams a învins-o de două ori pe Maria Șarapova, iar un an mai târziu, Maria Șarapova o învingea pe Simona Halep, de fiecare dată în trei seturi, mai întâi în Spania, apoi în Franța). În plus, în 2009, rusoaica Dinara Safina se impunea la turneul deținut de Ion Țiriac, apoi mergea la Paris și ajungea cel mai aproape de titlul de Mare Șlem care i-a lipsit întreaga carieră, cu o finală pierdută în fața conaționalei, Kuznetsova.

Rezultatele anterioare ale Simonei: constănțeanca are cele mai multe finale disputate la Madrid, trei în ultimii patru ani, dar o singură finală în turneul de la Roland Garros.

  • Condițiile de joc de la Madrid sunt mult diferite de cele de la Paris, pornind de la altitudinea orașului, care imprimă o viteză diferită de joc, mai mare decât la Paris, fiind avantajat jocul agresiv, în forță. Mai mult, ediția 2017 a turneului de la Madrid a mai avut parte și de ploaie, iar o parte semnificativă dintre seturi s-au jucat în condiții de teren acoperit, ceea ce nu va fi posibil la Paris.
  • Turneul de la Madrid este penultima orprire importantă înaintea Roland Garros-ului: turneul Premier 5 de la Roma este ultimul care va alinia la start cele mai bune jucătoare din circuitul WTA. În săptămâna premergătoare French Openului, doar Caroline Wozniacki și Kiki Bertens din Top 20-ul în vigoare în timpul turneului de la Madrid merg la Strasbourg și, respectiv, Nurnberg (din seria International)
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen