Kiki was tricky. Halep a pierdut finala de la Cincinnati, după ce a avut controlul și minge de meci. Bertens a revenit senzațional

Kiki was tricky. Halep a pierdut finala de la Cincinnati, după ce a avut controlul și minge de meci. Bertens a revenit senzațional
  • Publicat:
  • Actualizat:

SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 6-2, 6-7/6, 2-6

Kiki Bertens o învinge pe Simona Halep, în finala de la Cincinnati, scor 2-6, 7-6/6, 6-2, la capătul unei partide în care eleva lui Darren Cahill a deținut controlul în prima parte și a avut minge de meci. Constănțeanca pierde astfel pentru a treia oară în Ohio, după ce se mai înclinase în fața Serenei Williams și în fața Garbinei Muguruza, în 2015, respectiv 2017.

Olandeza a câștigat treptat încredere, și-a ridicat nivelul jocului după tiebreakul adjudecat la mare luptă și a defilat în decisiv. Grație unui serviciu bine plasat în careul Simonei, dar și a unui joc agresiv de pe fund, cu dese urcări la fileu, Bertens a reușit să șicaneze pe Halep, care nu a mai găsit doza de luciditate în momentele tensionate. Urmele de iritare au ieșit în evidență la cele două dialoguri cu Darren Cahill, antrenorul aflându-se în postura de a pistona ideea de „răbdare”.

Epuizată din punct de vedere fizic după titlul de la Montreal și maratonul din Ohio, Simona are în față, de mâine, un nou turneu de uzură, cel de la New Haven. În perspectiva US Open, Simona e nevoită să-și dozeze resursele dacă nu va spune pas turneului de la New Haven.

 

 

23:10 COMPLICAT Setul al treilea scoate în evidență o stare de nervozitate a Simonei, cauzată atât de oboseala acumulată, cât și de frsutrarea unor puncte irosite ușor. Bertens a căpătat încredere și mută pentru 5-1. Campiona de la Roland Garros servește pentru a rămâne în meci și o face cu relaxarea specifică marilor campioni, care preferă să piardă frumos. Îngroapă o minge lângă fileu spre deliciul publicului și reduce din dieferență, 2-5.

22:58 INEFICACE Halep nu mai găsește soluții pentru a anula jocul în forță al olandezei, iar mimica sa transmite subtil ideea că nu mai poate gestiona la nivel maxim decisivul. Darren Cahill vine la on court coaching, dar dialogul e la fel de defectuos. „Fii pozitivă! Nu e nevoie să respecți un plan! Nu ai pierdut nimic” sunt cuvintele care o irită din nou pe Halep

22:45 RATARE Simona începe anevoios setul al treilea. Serviciul e telefonat, loviturile de dreapta nu au adâncime, iar regresul din jocul liderului mondial o pune pe Bertens în avantaj. Kiki speculează prima oportunitate de break, 1-0. Nu are consistență în gameul secund și Simona desenează unghiuri imposibile pentru a reechilibra tensionata dispută din Ohio.

22:36 LA RISC În tiebreak, la 5-6, Bertens, pe propriul serviciu, joacă o carte de totul sau nimic și câștigă punctul, 6-6. Cu un joc mai variat și mingi bine teleghidate, cu un plus de forță, olandeza își adjudecă tiebreakul și împinge finala în decisiv.

22:30 PRELUNGIRI Avem tie-break în setul al doilea, 6-6

22:23 ECHILIBRU Halep revine în joc, 5-5, și setul secund se prelungește. Kiki Bertens servește violent, și-a regăsit precizia și pare că o domină din punct de vedere mental pe Simona. În tribune, Teo Cercel, preparatorul fizic al constănțencei, prepară o un energizant pentru liderul mondial.

22:15 PRINTRE DEGETE La 4-4, pe serviciul adversarei, Simona beneficiază de minge de break, 5-4, dar oladeza revine oferind o mostră de luciditate într-un moment critic. Face 5-4, Haleo urmează la serviciu.

22:02 DIALOG APRINS între Simona și Darren Cahill. Australianul, la on court coaching, își construiește discursul pe ‘răbadare”. „Ai avut răbadare în primul set, ți-ai construit cu migală punctele, apoi totul s-a schimbat. Ai vrut să tranșezi totul rapid’, i-a transmis Cahill. Halep a reacționat iritată: „Stop talkin’ about this!”. Cahill urcă în tribune cu o sarcină clară: să schimbe gripul de pe un Wilson al Simonei. Recomandările antrenorului au efect, iar Simona gestionează bine serviciul olandezei, care joacă neconvingător. Halep face break, 3-4

22:00 PROBLEME Halep nu punctează prin serviciu, iar mingile sale nu au darul de a-și uza adversara, care prinde încredere. Bertens profită și concretizează prima minge de break, 4-1 pentu olandeză.

21:55 AVANS FRAGIL Bertens face 2-1, după 40-0 și 40-30, comentatorul de la Digi, Silviu Zancu, ne spune că în Cincinnati sunt 35 de grade Celsius. Tot fostul antrenor al Ralucăi Olaru ne dezvăluie ce nu se vede la TV, în pauze. Ambele jucătoare cer câte un prosop cu gheață, ca un balsam pus frunțile asudate în timpul gameurilor.

21:47 START BUN PENTRU KIKI. Olandeza fructifică printr-un mix de lovituri serviciul și trece în avantaj, 1-0. Apar problemele la serviciu pentru eleva lui Darren Cahill, iar Kiki profită. Simona servește neconcludent, dar olandeza nu poate specula cele trei mingi de break. Un șir de cinci puncte câștigătoare o determină să taie aerul cu un pumn hotărât, îndreptat spre Cahill, 1-1.

Un fan a descris interesant, pe Twitter, modul în care s-au derulat schimburile de mingi din setul inaugural.

21:45 Imagine de ansamblu. Nu de pe Centralul din Parcul cu Platani

21:42 PERFECȚIUNE Halep mai confiscă un game și închide setul, în doar 32 de minute, 6-2.

21:36 LECȚIE Gameul 7 e incandescent. Bertens (1,82 m) catapultează mingea cu precizie în careul de serviciu, dar Simona răspunde în forță, încercând să tranșeze repede punctele. O lasă mască pe Kiki cu un rever în lung de linie învățat de la prietenul Andrei Pavel, acum antrenor al lui Marius Copil, și își pedepsește adversara fără milă. Bertens îi întinde o capcană, cu o minge îngropată lângă fileu, dar Simona are un start bun de pe loc și face punctul cu o lovitură năpraznică de dreapta. Mai pune un strop, imediat, și face al doilea break. E 5-2 și va servi pentru set.

21:30 TIME OUT Halep profită de viteza de deplasare în teren, dar olandeza arată o supradoză de răutate pozitivă. Pedalează pe un rever solid, cu două mâini, și tabela se schimbă vesel, tot pentru Simona. 3-2. Kiki își cheamă antrenorul, pe fostul nr.46 ATP, Raymond Sluter, și schimbă două-trei impresii

21:26 OHIO, SUB ASEDIUL BOMBARDIERELOR Haleo și Bertens marșează pe schimburile intense, în forță, cu lovituri în care-și pun toată puterea și știința. Olandeza profită de propriul serviciu și revine, 1-2, dar pune într-un stop înșelător, pe serviciul Simonei, o urmă de provocare pentru româncă. Halep ripostează cu o contra-scurtă, dar mingea se prăbușește în fileu. E primul semn de nervozitate al liderului mondial, dar următorul serviciu îi ridică moralul. Se face 3-1, Simona e în grafic.

21:12 PLAY! Meciul a încept cu Halep la primire. Olandeza mizează pe un joc agresiv de pe linia de fund, cu schimbări brutale de ritm, dar constănțeanca ripostează pe măsură. Simona beneficiază de o primă minge de break și nu iartă, 1-0. Rămâne consecventă pe forehandul său devastator, se mișcă în teren cu ușurință și își valorifică serviciul. 2-0 și, din punct de vedere mental, Halep și-a luat deja un mic avantaj. În plus, moralul îi e întărit și de un as bine plasat. 

21:00 CINE ARE NERVII MAI TARI? Halep și Bertens au ieșit pe teren și fac obișnuitele mișcări de încălzire. Bertens, 1,82 m, e îmbrăcată în albastru. Meciul e transmis pe Digisport 2.

20:50 PREMIERĂ‚ Dacă se impune azi, Simona va deveni prima jucătoare din istorie care câștigă în același an atât la Montreal, cât și la Cincinnati, de când turneul din Ohio a trecut la categoria Premier 5. Halep s-ar impune a doua oară la rând în carieră în două turnee WTA, după ce în 2013 le-a câștigat pe cele de la Nürnberg (6-3, 6-3 cu Andrea Petkovic) și ‘s-Hertogenbosch (6-4, 6-2 cu Kirsten Flipkens).

20:45 FANA KIM CLIJSTERS Simona Halep conduce în duelurile directe cu Bertens, scor 3-1. În ultima confruntare dintre cele două, la Roma, constănțeanca s-a impus în semifinale, scor 7-5, 6-1. Unica victorie a olandezei în fața liderului mondial datează din 2012, de la Fes, în semifinale, când tabela i-a zâmbit, scor 6-3, 6-4. Olandeza a câștigat din carieră peste 5 milioane de dolari din tenis, e jucătoare de mâna dreaptă și a cucerit cinci titluri de când e jucătoare profesionistă. Și-a consolidat cariera începută la vârsta de 6 ani urmârind pas cu pas meciurile și înregistrările partidei super-campioanei Kim Clijsters, fata fostului internațional belgian, regretatul fotbalist Lei Clijsters. Antrenată de Raemon Sluiter, Kiki e o jucătoare care mizează mult pe excelenta deplasare în teren de pe linia de fund a terenului.

20:40 ATINGEREA LUI BUM-BUM O postare a siteul WTA pe pagina de Twitter, una centrată pe reperele esențiale ale Simonei în ultimele două săptămâni, l-au impresionat pe marele Boris Becker. Germanul și-a arătat admirația tastând butonul LIKE. Bum-Bum e pe fază când vine vorba de români. Țiriac știe

20:07 SCURT PE DOI Aryna Sabalenka e una dintre cele mai tari adversare cu care s-a confruntat Simona Halep în acest sezon. AICI ai amănunte despre filmul semifinalei cu jucătoarea antrenată de Dimitri Tursunov, fostu adversar al României din Cupa Davis

20:00 PULITZER PENTRU FOTOGRAFIE Fotoreporterul american Neal Trousdale e unul dintre jurnaliștii îndrăgostiți de tenisul românesc. A venit de câteva ori în România și a colaborat cu siteul www.opentenis.ro. Simona Halep e una dintre preferatele americanului, iar pozele surprinse la Cincy-Tennis stau mărturie. Iată ce a postat pe Twitter Neal Trousdale


Halep – Bertens, finala de la Cincinnati, se joacă duminică, de la ora 21:00. Românca poate realiza o performanță istorică. Dacă va cuceri trofeul, va fi prima jucătoare care în ultimii 45 de ani câștigă la rând Rogers Cup și competiția de la Cincinnati, recordul actual fiind deținut de Evonne Fay Goolagong Cawley, o fostă număr unu în clasamentul mondial, acum în vârstă de 67 de ani.

Simona va juca a cincea oară cu olandeza Kiki Bertens, bilanțul fiind de 3 la 1 în dreptul succeselor pentru româncă. Ultimul duel dintre cele două a fost în 2017, la Roma, când sportiva noastră a câștigat cu scorul de 7-5, 6-1. Bertes s-a doar în 2012 în fața Simonei, la Fes, Maroc.

Constănțeanca a mai realizat o „dublă” în privința titlurilor consecutive, dar nu de aceeași anvergură. În 2013 a câștigat la Nurnberg și la ‘s-Hertogenbosch.

Actualul număr unu mondial a câștigat 18 turnee: Montreal, Roland Garros, Shenzhen, Madrid, Montreal, București, Madrid, Shenzhen, Dubai, Indian Wells, Doha, București, Nurnberg,’s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova și Sofia.

Kiki Bertens are în palmares cinci titluri: Charleston, Gstaad, Nurnberg (de două ori) și la Fes.

 

 

Bogdan Savin / Autor
Activează de peste 17 în presa sportivă. La început a fost colaborator al departamentului care se ocupa de ligile inferioare, a „făcut practica” la meciuri din Liga 2 sau a treia și treptat a ajuns la secția „Fotbal Intern” a ProSport. A acumulat experiență și după patru ani a acceptat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen