ANALIZĂ‚ | Șarapova revine după 10 ani pe arena în care a început „complexul Serena”, cu trei mingi de meci și o dreaptă prea lungă. Williams prefațează finala: „Va fi distractiv”

ANALIZĂ‚ | Șarapova revine după 10 ani pe arena în care a început
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Serena Williams (1) și Maria Șarapova (2) se întâlnesc în finala feminină de la Australian Open 2015.
  • Americanca are un avantaj colosal în întâlnirile directe: 16-2 împotriva Mariei Șarapova.
  • Williams caută al 19-lea succes într-un turneu de Mare Șlem și îmbunătățirea propriului record de succese la Melbourne, de cinci titluri (2003, 2005, 2007, 2009, 2010)
  • Maria Șarapova încearcă să adauge Australian Open-ul pe lista de titluri dublate, rusoiaca având în palmares un set complet de trofee de Grand Slam și un al doilea succes pe zgura de la Roland Garros.
  • Finala aduce la start primele două jucătoare ale clasamentului mondial WTA, în premieră pe Rod Laver Arena, după ediția din 2004 (când Justine Henin – lider la zi, a învins-o pe conaționala sa, Kim Clijsters).
  • Rămâne de văzut cine va avea noroc în cea de-a 13-a zi a primului turneu de Mare Șlem al sezonului 2015, în finala programată în sesiunea de seară, de la 10:30 (ora României).

Dominația Serenei Williams împotriva Mariei Șarapova a început în urmă cu 10 ani, într-o semifinală de la Australian Open. Mezina Williams și-a luat atunci revanșa împotriva puștoaicei de 17 ani care, cu o jumătate de an înainte, îi refuza al șaptelea titlu de Mare Șlem, pe Terenul Central de la Wimbledon. Șarapova a servit de două ori pentru trofeu, de fiecare dată la 5-4, în seturile doi și trei, Williams a salvat trei mingi de meci, apoi a câștigat cu 8-6.

Singurul lucru pe care mi-l amintesc este forehand-ul inside-out de la minge de meci„, spune după o decadă, Serena. Este a doua minge de meci, prima salvată de Williams, printr-un retur de 141 km/h replică la o servă de 150 km/h, cealaltă fiind irosită de Șarapova cu o minge lungă, cu dreapta. „Am lovit pentru winner. Am lovit și am plecat spre colțul celălalt al terenului, de parcă aș fi știut că a fost o lovitură câștigătoare. Este chiar interesant. Asta este tot ce îmi amintesc„, a declarat Serena despre prima dintre cele trei partide împotriva Mariei Șarapova, programate la Melbourne. Șarapova, are mai puține de spus despre acel meci: „Nu îmi amintesc foarte multe. A fost o luptă foarte fizică. A fost foarte dur să pierd acel meci. Am avut multe șanse, a fost o înfrângere extrem de dureroasă„.


Așa arătau în 2005 Maria Șarapova, Serena Williams și Rod Laver Arena. Doar setul trei a durat 66 de minute. 

De la acel duel de pe hardul verde pe atunci al Australian Open-ului, s-au adunat 15 partide în care Șarapova nu a reușit să se mai apropie de victorie împotriva Serenei Williams: nu a mai avut vreo minge de meci și a câștigat doar două seturi, la turnee de categorie a doua.

Cele două se vor regăsi pentru a treia oară de o parte și de alta a fileului pe Rod Laver Arena, iar în fața unei adversare care nu a scăpat niciodată trofeul printre degete atunci când a depășit faza sferturilor,  „Scream Queen” se poate agăța, măcar pentru început, de tusea care a forțat-o pe Serena să amâne antrenamentul de vineri dimineață.

Ultima victorie a Mariei Șarapova a venit pe accidentarea Serenei Williams

Serena Williams a avut probleme de sănătate la acest început de 2015. Dacă problemele de ordin fizic, picioare grele și oboseală de la Cupa Hopman, care au făcut-o să piardă în premieră împotriva canadiencei Eugenie Bouchard, apoi împotriva Agnieszkăi Radwanska, au fost depășite, la Melbourne, Serena a fost chinuită de tuse, începând cu turul al patrulea. Interviul de pe teren, de la sfârșitul semifinalei cu Madison Keys a fost scurtat, pentru că Serena nu reușea să își termine frazele.

M-am străduit să îmi mențin schimburile de mingi scurte. Dar, da, simt că pot să alerg” a punctat Serena  la ultima conferință de presă. Pentru spectacolul finalei, fanii sportului alb vor spera cu siguranță că americanca este la fel de bine la ora începerii finalei ca în precedentele șase partide, chiar dacă vineri dimineață nu s-a antrenat, ci a așteptat după-amiaza. „Am avut un start fals, dimineață nu m-am simțit prea bine. M-am întors la hotel, am dormit, mi-am reîmprospătat corpul, am reprogramat antrenamentul, apoi am fost mai bine„.

Interesant este că ultima victorie a Mariei Șarapova a venit tocmai pe o cădere fizică a Serenei Williams. În 2004, în finala Turneului Campioanelor, găzduit de Los Angeles, americanca a câștigat primul set, apoi o Maria Șarapova foarte agresivă, cu veniri la fileu, a revenit de două ori: a împins disputa în decisiv, acolo unde a rămas din nou în spate, la 4-0 pentru Williams. Au urmat șase game-uri consecutive pentru „Masha”:  „avea 17 ani, super-tânără, iar eu practic serveam din mână„, a rememorat acea ultimă partidă pierdută împotriva Șarapovei, Serena Williams.

Pe Twitter, fanii sunt ironici: îi arată Șarapovei cât de tânăr era Grigor Dimitrov, cel care a fost motiv de ceartă între finalistele de la Australian Open, la cel mai recent succes al Mariei împotriva rivalei directe.

 

 

 

Statistica primelor șase tururi: Serena a servit 70 de ași, a câștigat mai multe puncte la retur decât Maria

Serena Williams are un set mai mult cedat decât Maria Șarapova la ediția din 2015 a Australian Openului, cu partide ajunse în decisiv în optimi, cu Svitolina și în sferturi, cu Muguruza. Șarapova a fost însă mai aproape de eliminare, spre deosebire de americancă, ea având de salvat și mingi de meci în turul doi, împotriva Alexandrei Panova. Dacă Serena a câștigat în patru rânduri, trofeul de la Antipozi după ce în drumul spre finală a cedat două seturi, Maria ar trebui să câștige în premieră un Grand Slam după ce a înfruntat mingi de meci ale adversarei.

Dacă Serena Williams domină categoric în ceea ce privește numărul de ași serviți în turneu, cu o impresionantă cifră de 70, dar și topul vitezei la serviciu, Maria Șarapova are un mic avantaj la eficiența serviciului: două procente în plus la capitolul eficenței primului serviciu: 75%-73% raportul punctelor câștigate cu prima minge și un procent la eficiența mingii a doua – 55% la 54%,

Williams are și un mic avantaj în ceea ce privește punctele făcute la retur: 103 – 98 puncte câștigate împotriva primului serviciu al adversarei, 107-100 puncte făcute împotriva serviciului doi, comparativ cu Șarapova. Procentual, Maria este mai constantă la retur, având procentaje mai bune atât la punerea mingii în teren (81%-75% față de Williams), cât și la eficiență (68% la 59%, pe mingea a doua)

Ce spun jucătoarele înainte de meci: Serena se relaxează, Maria eschivează ușor stângace

Serena Williams: „Maria joacă foarte bine. Este încă în turneu doar pentru că este o luptătoare și pentru că refuză să renunțe. Din nou, nu va avea nimic de pierdut. Are doar de câștigat. Și eu mă simt puțin la fel, pentru că am atâtea titluri – vreau acest turneu, dar nu TREBUIE să îl câștig. Nu este o chestiune de viață și de moarte pentru mine. Mă ajută să fiu relaxată. Ea nu are nimic de pierdut, eu nu am nimic de pierdut, va fi distractiv! Sunt mândră de recordul împotriva ei. Este o jucătoare formidabilă a acestei ere. Stilul meu de joc se pliază mult pe al ei. Iubesc să joc împotriva ei. Iubesc intensitatea ei.”

22 victorii în ultimele 23 de partide împotriva jucătoarelor de Top 10 a strâns Serena Williams. Simona Halep este cea care îi strică procentajul de sută la sută, după US Open 2013.

Maria Șarapova: „Simt că am avut meciuri bune aici încă de pe vremea junioratului. Am multe amintiri frumoase de pe Rod Laver Arena și sper să adaug încă una foarte plăcută. În turneul acesta, este ca și cum aș fi primit o a doua viață, după mingile de meci salvate în turul doi. Cum îmi pune probleme Serena? Prin puterea loviturilor și agresivitatea ei. Cred că mă face să fiu prea agresivă, să forțez prea mult. Este foarte bună atunci când vine vorba să te determine să joci o lovitură pe care nu ar trebui să o încerci: să forțezi, să cauți linia. Cred că încrederea mea ar trebui să fie la cote destul de înalte dacă am ajuns într-o finală de Grand Slam, indiferent de cine se află de partea cealaltă a fileului și chiar dacă am un record direct teribil. Există un motiv pentru care sunt aici, merit acest loc.”

10 prezențe în finalele de Mare Șlem a adunat Maria Șarapova. Doar alte două dintre jucătoarele din circuitul WTA se mai pot lăuda în acest moment cu o astfel de performanță: surorile Williams.
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup