SPRINT PENTRU AUR | Eliza Samara este CAMPIOANĂ‚ EUROPEANĂ‚ LA TENIS DE MASĂ‚! Victorie în decisiv, 4-3, cu olandeza-chinezoaică Jie Li (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4)

SPRINT PENTRU AUR | Eliza Samara este CAMPIOANĂ‚ EUROPEANĂ‚ LA TENIS DE MASĂ‚! Victorie în decisiv, 4-3, cu olandeza-chinezoaică Jie Li (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4)
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Eliza Samara (26 ani) este performera ediției 2015 a Campionatului European de tenis de masă: constănțeanca este campioană europeană la tenis de masă, pentru România, în proba individuală și dublă medaliată cu argint, la dublu feminin și în concursul pe echipe.
  • Sportiva pregătită de Viorel Filimon a întors soarta finalei de simplu, asigurându-și aurul, după ce a întors-o pe olandeza cu origini asiatice, Li, de la 2-3 la seturi, pentru a se impune cu 4-3 (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4)
  • Eliza Samara obține al doilea argint european la ediția din 2015, după ce a pierdut finala de dublu feminin, alături de unguroaica Georgina Pota, în fața cuplului turco-iberic, Hu / Shen, scor  1:4 (4-11, 7-11, 9-11, 13-11, 4-11).

 

Eliza Samara s-a încoronat regină a Europei în proba de tenis de masă, la capătul unui duel extrem de spectaculos, cu multe răsturnări de situație, în fața olandezei de origine chineză, Jie Li. După două medalii de argint, câștigate cu echipa României și la dublu feminin, alături de unguroaica Georgine Pota, a treia oară a fost cu și mai mult noroc și argintul s-a preschimbat în aur.

Intrată excelent în partidă, cu execuții în forță, sigure, Samara s-a desprins la conducere, 1-0 la seturi, însă mai experimentata sa adversară a schimbat tactic și a reușit ca, preț de două seturi, să impună ea ritmul de joc. Cu excepția actului secund, Samara a avut șansele sale atât în al treilea, cât și în al patrulea set, având tăria de a recupera ecartul inițial al adversrei, lipsindu-i însă finalizarea. Îndrumată de pe margine să atace pe rever, mai mult și mai mult, Eliza a jucat două seturi incredibile, la 2-3, în ciuda presiunii imense a scorului. Atacurile în forță i-au pavat drumul spre titlu jucătoarei aflate pe poziția a treia a clasamentului european.

 


18:15 Trei campioane europene ale României: Samara le calcă pe urme Otiliei Bădescu, campioană europeană la tenis de masă în 2003, tot în proba de simplu și Mariei Alexandru, încoronată regină a probei în 1966. România are alte trei medalii de aur în concursul pe echipe, la feminin (1992, 2002, 2005) și două titluri la mixt (2011, 2012 – aduse de Eliza Samara, alături de Andrei Filimon).


18:10 Parcursul complet al Elizei Samara, la Ekaterinburg, la simplu și dublu feminin.


18:00 Europa și-a încoronat campioană sută-la-sută europeană în proba feminină de simplu, într-un sport strivit pe bătrânul continent de naturalizări ale sportivilor cu ochii oblici. Eliza Samara a câștigat, la 26 de ani, cel mai important concurs al carierei, perfect ghidată de pe margine, cu indicații și încurajări.


17:45 AUR PENTRU ROMÂNIA: ELIZA SAMARA ESTE CAMPIOANĂ‚ EUROPEANĂ‚ LA TENIS DE MASĂ‚, ÎN PROBA DE SIMPLU. Time-out-ul vine perfect, tăind din fașă o mini-revenire a olandezei, care anulase două mingi consecutive de meci. Samara câștigă următoarele două puncte, meciul cu 4-3 și scorul, în seturi, 11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4


17:40 La 2 puncte de aur!!!! Time-out cerut de Samara, la indicația expresă la antrenorului, la 9-4 în setul decisiv pentru  tricoloră.


17:33 DECISIV: titlul european din proba feminină de simplu se decide în setul șapte. Samara plusează pe atac și își oferă sprintul pentru aur, după un set domoinat și adjudecat la 4. Este 3-3 la general și cine câștigă următorul set este campioană europeană.


17:25 Spectacol la masă oferit de cele două finaliste, dramatism și un deznodământ deloc fericit pentru Samara în setul cinci: tricolora a făcut din nou o cursă incompletă de urmărire, împingând setul în prelungiri, cu un smash fabulos, stabilind egalitatea la 10-10, în condițiile în care Li se văzuse învingătoare, la 8-5. Pe serviciu, Samara are minge de 3-2, dar forehandul o trădează la 12-11 și  erorile consecutive o pun în dificila misiune de a trebui să câștige următoarele două seturi, fără plasă de siguranță, pentru aur.


17:10 Revenire în set și revenire în partidă pentru Eliza Samara. Este 2-2 la seturi, după ce Eliza construiește bine punctele, pentru a se impune de la 2-4, cu 10-7. Prinsă din urmă, olandeza Li a cerut time-out la 5-6, pentru a-și regăsi cadența și a-i întrerupe seria tricolorei, însă atacurile jucătoarei legitimate de Fenerbahce cresc în precizie. Meciul se joacă după sistemul cel mai bun din 7 și este redus acum la un best-of-3.


17:00 Olandeza preia conducerea, 2-1, după un set în care Samara a câștigat doar trei puncte spectaculoase. Chinezoaica a schimbat puțin tactica, lucrează pe centrul terenului, iar Elizei i se cere la pauză să trimită mai des pe reverul adversarei, înainte de a căuta lovitura decisivă.


16:55 Set spectaculos adjudecat de olandeza Li, 11-9: jucătoarea mai experimentată pornește ca din tun, pune patru lungimi distanță în fața Elizei, pe care constănțeanca reușește să le recupereze, cu atacuri puternice care o frustrează pe Jie Li. La 9-9 însă, forehandul sportivei antrenate de Viorel Filimon dă rateu, în lung de linie și o nouă minge trimisă prea tare, care nu prinde masa, o duce pe Li la egalitate la seturi.


16:45 Start ideal pentru tricoloră, cu prim set adjudecat 11-6 de Eliza Samara: constănțeanca a preluat rapid conducerea pe tabelă, a avut constant avantaj de minim două lungimi și a închis fără emoții manșa. La pauza dintre seturi, seria de indicații tehnice a antrenorului român se încheie cu acest îndemn „Curaj!”


16:35 Samara și Li termină încălzirea. Tricolora are primul serviciu al finalei.


UPDATE 16:30 Lupta Elizei Samara pentru aur, în proba de simplu: este România versus Olanda – oficial, România versus China, în fapt. A treia oară poate fi cu noroc pentru constănțeancă la această ediție a Campionatului European.


UPDATE 16:25 Manșa decisivă a finalei de dublu masculin a amânat startul finalei Elizei Samara. Știm și cu cine ține delegația tricoloră: Joao Monteiro este soțul Danielei Dodean. Și portughezul este campion european, în proba de dublu, alături de Stefan Fegerl, 12-10 rezultatul setului decisiv, care a pus punct unei victorii cu 4-3 a favoriților nouă.


UPDATE 15:55 Așteptând finala de simplu, să vedem ce au declarat campioanele de la dublu. „Suntem foarte fericite. Au fost doar două momente în care am resimțit presiune: în manșa a patra, când am avut mingi de meci la 10-6, dar am ratat și am pierdut. Apoi imediat, Samara și Pota s-au desprins la 3-1. Dar nu am intrat în panică. Am rămas concentrate„, a explicat Yanfei Shen. „Shen este ca o soră mai mare pentru mine. Am crescut mult ca joc de când jucăm împreună. Mi-aș dori să ne antrenăm împreună – acum ne întâlnim doar la turnee„, a completat Melek Hu. Finala tabloului de dublui masculin s-a prelungit, înregistrând acum pe tabelă scorul de 3-2 în favoarea perechii cap de serie numărul 1, Robert Gardos / Daniel Habesohn, în duelul cu Stefan Fegerl și Joao Monteiro.


UPDATE 14:40 Este argint pentru Eliza Samara în proba de dublu, feminin, din cadrul Campionatului European de tenis de masă. Prima finală a zilei se termină cu același rezultat ca și finala pe echipe, Hu și Shen cedând o singură mansă, a patra, în fața cuplului româno-ungar. Scorul finalei este Samara / Pota – Hu / Shen 1:4 (4-11, 7-11, 9-11, 13-11, 4-11).


UPDATE 14:35 Fabulos efortul Elizei Samara și a partenerei sale, Georgine Pota: Hu și Shen ajung la un punct de victorie, dar vecinele din estul Europei se mobilizează exemplar și recuperează de la 6-10 în manșa a patra, pentru a se impune, 13-11, în ciuda unui time-out tehnic cerut la disperare de antrenorii turco-iberici. Samara trimite un forehand devastator, pe mingea de punct virtual jucată cu serviciul de partenera sa și finala este relansată. 1-3


UPDATE 14:23 Situație complicată pentru Samara și Pota: sunt și mai aproape în setul trei, reușind să pună pe tabelă scor egal la 4-4, 5-5, apoi preluând chiar conducerea, 7-6 și 8-7. Hu și Shen rezolvă însă și această ecuație dificilă, anihilând forehand-ul Elizei și câștigând patru din următoarele cinci puncte, pentru a se desprinde la 3-0, cu un 11-9 în manșa a treia.


UPDATE 14:15 2-0 pentru Hu și Shen. Samara și Pota au reușit să opună rezistență mai mare, au echilibrat setul după startul care din nou le-a aparținut adversarelor, dar finișul le-a revenit jucătoarelor de origine asiatică, 11-7


UPDATE 14:07 Eliza Samara și Georgina Pota au început finala de dublu cu set pierdut, în fața unui cuplu care reprezintă invazia jucătoarelor asiatice în tenisul de masă european. 4-11 este scorul care le-a dat avantaj de 1-0 jucătoarelor care reprezintă Spania și Turcia.


Eliza Samara (26 ani) este performera ediției 2015 a Campionatului European de tenis de masă: duminică dimineață, sportiva născută la Constanța s-a calificat, la capătul unui meci extrem de disputat, adjudecat în cinci seturi, în finala de simplu a competiției. Deja calificată de sâmbătă în ultimul act al competiției de dublu feminin, Samara va juca în orele următoare pentru două medalii de aur: mai întâi la dublu feminin, alături de unguroaica Georgina Pota, în fața cuplului turco-iberic, Hu / Shen (de la ora 14:00 – ora României), apoi la simplu, împotriva olandezei Jie Li (de la ora 16:00), având asigurate două medalii de argint pentru România.

Samara a avut permanent inițiativa în semifinala în care a avut de înfruntat și adversara, și publicul care a susținut-o masiv pe jucătoarea din Rusia, conducând cu 1-0, apoi 2-1 la seturi, pentru a se impune în final, 4-1. Eleva lui Viorel Filimon a declarat după terminarea semifinalei: „Mi-a fost teamă, la început de partidă. Polina a jucat tenis mult peste nivelul său obișnuit, în ultimele șase luni. Și-a îmbunătățit enrom jocul. A demonstrat că poate juca sub presiune. Cu sala plină și toți spectatorii care au încurajat-o pe ea, m-am simțit singură acolo. Și nu uitați că ea este cea care a eliminat-o pe principala favorită, Ying Han„, potrivit site-ului oficial al forului mondial din tenisul de masă.

Samara și-a luat revanșa în fața Polinei Mihailova, pentru înfrângerea din acest an de la Baku, de la concursul NN Table Tennis Club Top 16, acolo unde rusoaica o învinsese, echilibrând palmaresul direct la unu. 

Adversara Elizei Samara din finală, Jie Li, a trecut de portugheza Fu Yu, a noua favorită a tabloului de simplu, cu același scor, 4-1. „Startul meu a fost unul puțin ezitant, am fost puțin lentă, în fața unei adversare care joacă foarte bine în fața unei adversare defensive. Am început să mă mișc mai bine, să joc mai repede și așa am obținut un rezultat favorabil. În fazele finale, am fost mai puternică din punct de vedere mental”, a punctat olandeza naturalizată.

14 medalii are Eliza Samara la Campionatele Europene rezervate juniorilor, potrivit ettu.org. La seniori, constănțeanca a atins de două ori faza sferturilor de finală la simplu, la Campionatul European (2007 – Belgrad și 2011 – Sopot).

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup