Rugby-ul românesc s-a făcut din nou de râs la nivel international. Campioana Timișoara Saracens a pierdut un nou meci la „masa verde” după ce managerul a luat în derâdere avertizarea meteo de cod portocaliu: „Nu a ținut Dumnezeu cu noi nici de data aceasta”

Redactor:
Anda Deliu
Rugby-ul românesc s-a făcut din nou de râs la nivel international. Campioana Timișoara Saracens a pierdut un nou meci la
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Anul 2018 este poate cel mai negru din istoria rugby-ului românesc.
  • Naționala a fost descalificată de la Cupa Mondială, ruperea unilaterală a contractului selecționerului a dus la un nou scandal, finala Cupei României nu s-a putut juca pentru că terenul de la Cluj era înghețat, iar campioana din Timișoara, Saracens, contribuie și ea din plin la distrugerea imaginii rugby-ului românesc la nivel european.
  • După ce în 2017 a pierdut la „masa verde” jocul cu Stade Francais, pentru că terenul era înghețat, formația bănățeană s-a făcut din nou de râs în Challenge Cup, după ce meciul cu Northampton Saints, care trebuia să se joace sâmbătă, nu s-a putut organiza din cauza zăpezii.

În ianuarie 2017, fostul finanțator al Timișoara Saracens, Dan Dinu, și fostul vicepreședinte Dusan Filipaș au adus un generator de la București pentru a dezgheța terenul de la Stadionul „Dan Păltinișanu”, unde instalația de încălzire a gazonului nu este cuplată la rețeaua de curent! În zadar, deoarece terenul nu s-a dezghețat. Stade Francais a câștigat atunci meciul cu 28-0 și Timișoara a fost amendată cu 30.000 de euro. Iar, dacă atunci, clubul a făcut eforturi măcar, în decembrie 2018, managerul rămas la club avea timp pentru glume proaste înainte de meci, pe lângă invocări ale divinității.

Timișorenii nu sunt interesați de meciurile europene de rugby și vin mai puțin ca fani oaspeților

Deși echipa de rugby a câștigat zece trofee în ultimi ani, timișorenii vin în număr foarte redus la partidele rugbyștilor, deși intrarea este liberă. Un mare semn de întrebare pentru autorități, care pompează bani frumoși în acest sport. De altfel, în ultima vreme, primarul Nicolae Robu a vorbit despre faptul că nu mai da atât de mulți bani clublui SCM, care are secții și de baschet și handbal.

La meciul cu Northamtpon Saints, au venit aproape 300 de suporteri englezi, și puțini timișoreni. Britanicii au avut cuvinte de laudă despre Timișoara, despre care au spus că le amintește de Viena sau Budapesta. Totuși, oameni veniți din lumea civilizată nu înțelegeau de ce nu s-a putut găsi o prelată și de ce nu există o instalație de înclăzire funcțională.

„Feliz Navidad” răsuna la boxe

Altfel, atmosfera de pe un stadion plin de zăpadă a fost ca într-un film absurd. Suporterii și pușcăriașii se chinuiau în zadar să curețe zăpada care cădea abundent pe teren. De la boxe se auzea însă muzică cu piese de Crăciun, precum „Last Christmas” sau „Feliz Navidad”. Fani englezi s-au amuzat și au pus steagul echipei în zapăda, simbolul perfect pentru o victorie fără joc. Pentru că EPCR e drastică în astfel de situații. Meci pierdut cu 28-0 și amendă.

În 2017, Timișoara a plătit 30.000 de euro. Acum, clubul are restanțe salariale, iar jucătorii nu mai știu ce înseamnă o primă de ani buni. Însă clubul a acceptat invitația de a participa în Challenge Cup, în locul echipei din Heidelberg, descalificată, deși infrastructura din România este foarte precară.

Managerul arădean facea glume cu o zi înainte de meci

Deși codul portocaliu și avertizarea de ninsoare exista, vineri, la conferința de la ora 12:30, managerul Attila Brosovszky ironica situația de la partida UTA – FC Voluntari, de la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1, de acum doi ani. Nepot al fostului idol al utiștilor, marele Ladislau, Brosovszky a jucat polo, a fost arbitru de polo și a lucrat ca manager sportiv în baschet. Ulterior, deși nu avea nimic în comun cu rugby-ul, a fost adus la echipa timișoreană pe vremea finanțatorului Dan Dinu.

Întrebat vineri dacă se poate pune o prelată, Brosovszky a încercat să fie spiritual și a spus că meciul cu Saints se va putea juca, ironizând chiar pe UTA, fosta echipa a lui Ladislau Brosovszky. „Depinde dacă ninge, cât ninge. Și azi arăta că ninge, de fapt nu a căzut niciun fulg, vedem mâine. Ideea e că terenul nu o să fie înghețat, din cauza temperaturilor nu are cum să înghețe… Prelată ca să pui, trebuie să o ai. Dacă am avea, am avea și terenul nostru, din păcate Cel de Sus va hotărî cât ne va pune la treabă. Suntem pregătiți să curățăm și nici nu o să venim cu ușa de la dulap”, a spus vineri Brosovszky, răzând de episodul de la barajul din 2016.

„De vină” e EPCR

După meci, Attila Brosovszky a spus cu seninătate că de vină este European Professional Rugby Club Rugby, pentru că nu au făcut tot programul după cum le-a cerut clubul din Timișoara! Pe scurt, ca o paralelă, este ca și cum în Europa League, o echipă ar cere să joace toate primele meciuri acasă, ca să nu o prindă iarna pe stadion. Meciurile din grupele Challenge Cup se joacă în octombrie, decembrie și noiembrie. Fiind vorba de trei meciuri acasă, și dacă toate echipele ar face pe placul Timișoarei, un meci tot s-ar juca iarna. Detaliul care nu îl impresionează pe Brosovszky, care vorbește de „banii noștri”, este în proporție de mult peste 50%, echipa de rugby trăiește din banii timișorenilor care nu vin la meciuri.

„Nu a ținut Dumnezeu nici de data aceasta cu noi. Cum am spus, terenul de data aceasta nu este înghețat. Dar datorită faptului că ninge în continuu și nici în următoarele 24 de ore vremea nu se ameliorează cei de la EPCE au luat hotărârea să anuleze meciul momentan. Apoi vor trece la acțiuni care sunt descrise în manual. Mai mult ca sigur va fi o amendă în valoare de vom vedea cât și meciul pierdut cu cinci puncte pentru cei de la Northampton. Chiar dacă mergea încălzirea, la cum ninge, nu puteam să avem un teren verde. Era doar teren alb. Arbitrii au decis că terenul este mult prea moale și pune în pericol integritatea jucătorilor. Nu plătește clubul primăriei, nici data trecută nu a plătit clubul primăriei.Nu e Dan Dinu, dar nu va plăti clubul primăriei. Din păcate, mai mult pierdem ca și imagine, Nu ne gândim la bani. Din păcate, pierde Timișoara și pierde România ca imagine. Și de data aceasta și data trecută am cerut de la EPCR și celorlalte echipe să se joace primele meciuri în Timișoara, adică cele două din octombrie și primul din decembrie. Nici data trecută nici data aceasta nu au fost de acord toate echipele. Săptămâna trecută nu a nins, se putea juca. Noi cheltuim banii noștri! Nici la Cluj nu se putea juca. Puteam păți același lucru și în Ungaria”, a fost declarația halucinantă a lui Brosovszky de după meci.

Fostul manager: Challenge Cup e o pălărie prea mare

Altfel, la meci a fost prezent și fostul manager Dan Borzaș. Pe vremea sa, echipa de rugby din Timișoara a activat o vreme în Cupa Europei Centrale. Borzaș a spus mult mai realist că Timișoara nu poate juca într-o asemenea competiție fără infrastructură și bani.

De altfel, în plan sportiv, echipa este „ciuca bătăilor” în a doua competiție europeană inter-cluburi. „Foarte simplu se putea acoperi cu o folie și o trăgeai afară. Eu zic că CJT nu are interes. Ce interes aveau ei să vină să facă treaba clubului? Clubul! Cupa Europei Centrale a fost un pas. Dar trebuie să fim realiști că și competiția asta este prea mare pentru Timișoara. E o cheltuială de bani. Băieții în loc să plece acasă stau aaici prin zăpezi. Nu este prea normal ce se întâmplă”, a spus Borzaș.

Anda Deliu / Redactor
Jurnalistă din septembrie 2010 și corespondent ProSport în Timiș din octombrie 2017. A terminat Jurnalismul la Universitatea de Vest din Timișoara și a urmat un masterat în Jurnalism sportiv la aceeași instituție de învățământ superior. A rămas singura ziaristă sportivă din Timișoara. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…