Când tehnologia pune în pericol lumea sportului! Avertisment surprinzător al unui specialist pentru sportivii care folosesc excesiv smartphone-ul

31 ian 2017 1292 afişări Comentează şi tu Rugby
Când tehnologia pune în pericol lumea sportului! Avertisment surprinzător al unui specialist pentru sportivii care folosesc excesiv smartphone-ul

Federaţia engleză de rugby a angajat un oftalmolog care avertizează că smartphone-urile afectează sportivii în ceea ce priveşte coordonarea mână-ochi şi conştientizarea vizuală.

Poziţia este ocupată de Sherylle Calder, un doctor sud-african. Recrutată de antrenorul principal al naţionalei de rugby a Angliei, Eddie Jones, Sherylle Calder a mai lucrat in fotbalul american, golf, cursele auto, dar are şi experienţă în rugby.

"În ultimii cinci sau şase ani când am evaluat jucători de elită din diferite sporturi am observat un declin la nivelul abilităţilor. În lumea modernă, abilitatea jucătorilor de a avea o reacţie vizuală bună se deteliorează. Când te uiţi la telefon nu are loc mişcarea ochilor şi totul este destul de static”, a declarat Calder pentru The Guardian.

Sponsorul de pe tricou al englezilor este O2, o companie de telecomunicaţii, iar aceste ştiri nu sunt ideale pentru parteneriatul comercial al federaţiei engleze de rugby, notează sursa citată.

Membrilor lotului nu li se va impune să renunţe la device-uri, dar li se va specifica că jocul lor se va îmbunătăţii dacă vor petrece mai puţin timp în faţa ecranelor.

"Nu putem să îi oprim, dar putem să îi învăţăm cum trebuie să se comporte pentru binele lor", spune Calder, care a fost implicată şi în staff-ul selecţionatei de rugby a Africii de Sud, care în 2007 a cucerit Cupa Mondială.

"Avem timp până în 2019, asta este ţinta noastră." Următoarea ediţie a Cupei Mondiale va începe pe 6 septembrie 2019, iar gazda competiţiei este Japonia.

Specialistul angajat de naţionala trandafirului roşu precizează că abilităţile noastre s-au dezvoltat în urma activităţilor fizice. Exemple ar fi căţăratul în copaci, saritul gardului sau cazăturile banale, toate aceste lucruri îmbunătăţesc funcţiile motorii şi sunt lucruri pe care oamenii nu le mai fac:  "Copiii petrec mult timp pe telefoanele mobile, astfel instinctele naturale dispar. Ne pierdeam abilitatea de a comunica şi toate deprinderile sunt în scădere. Vom munci foarte tare pe conştientizarea vizuală deoarece ea te ajută să iei decizii eficiente sub presiune."

Naţionala engleză de rugby va avea oportunitatea să demonstreze efectele acestei decizii începând cu 4 februarie la Turneul celor Şase Naţiuni.

Pe stadionul Twickenham din Londra, sâmbătă, 4 februarie de la ora României 18:50 se va disputa meciul dintre Anglia şi Franţa.

În clasamentul World Rugby publicat pe 5 decembrie 2016, selecţionata Angliei ocupă locul secund, în spatele All Blacks, naţionala de rugby a Noii Zeelande.

articol scris de Cosmin Buricel

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.