ÎNCEPE BALUL!** 2 săptămâni de SNOOKER TOTAL la Campionatul Mondial de la Sheffield! Cine câștigă trofeul!?

ÎNCEPE BALUL!** 2 săptămâni de SNOOKER TOTAL la Campionatul Mondial de la Sheffield! Cine câștigă trofeul!?
  • Publicat:
  • Actualizat:

La fiecare sfârșit de aprilie, Crucible Theatre din Sheffield este luat cu asalt de mii de oameni care vin să vadă niște actori mai aparte.

De sâmbătă, timp de două săptămâni, cei mai buni jucători de snooker se adună să îmblânzească bilele colorate pe postavul din fața lor. Ronnie O’Sullivan, cel mai năbădios jucător din circuit, campionul mondial John Higgins, Ding Junhui – eterna speranță a Asiei la un titlu mondial -, Judd Trump – idolul generației tinere -, Neil Robertson, Mark Williams, Shaun Murphy sau Mark Selby sunt cei mai în măsură să revendice titlul de campion mondial, dintre cei 32 de aspiranți.

Premii de peste 1 milion de lire

Un titlu învăluit în parfumul unei tradiții de 85 de ani, cu premii ce au crescut de la 6 lire sterline la peste 1 milion. Din 1927 până în prezent s-au schimbat multe: premiile, locația, actorii…

Au rămas însă atmosfera fină englezească, liniștea din timpul meciurilor și uralele de după, cămășile și vestele scrobite și… pasiunea nebună pentru snooker, cea care l-a făcut pe sextuplul campion mondial Steve Davis să scoată celebra replică: „E o idee foarte bună să vorbim în timp ce facem sex, dacă discuția este despre snooker”.

Favoriți

1. Judd Trump – paradoxal, poate, toată lumea îl creditează pe englez cu cele mai mari șanse la titlu; doar el și Mark Selby, dintre marii favoriți, nu au reușit încă să își graveze numele pe trofeu. Văzut de câțiva ani ca un demn urmaș al lui Ronnie, cu care se aseamănă în multe privințe în joc, tânărul de 22 ani ocupă locul secund în ierarhia mondială. A disputat deja o finală la Crucible – anul trecut, când a fost învins de John Higgins 18-15 – și pare doar o problemă de timp până când ‘rebelul’ va intra în istorie.

2. Ronnie O’Sullivan – chiar dacă în ultimul sezon a avut evoluții oscilante, care l-au scos din TOP 16, „The Rocket” poate duce oricând jocul de snooker pe culmi nebănuite. Campion în 2001, 2004 și 2008, Ronnie este considerat de mulți specialiști cel mai talentat jucător din toate timpurile și la Crucible pare sp se simtă mai confortabil decât în orice alt turneu.

Dreptaci de obicei, se folosește bine și de brațul stâng, fiind considerat singurul ambidextru veritabil din circuit. Prima dată când a făcut-o, la CM din 1996, adversarul său Alain Robidoux l-a acuzat de lipsă de respect.

Joc mai bine cu mâna stângă decât tine cu cea dreaptă„, i-a replicat atunci O’Sullivan, fiind apoi amendat pentru ieșirea sa. Au urmat alte derapaje mai grave – a părăsit o dispută cu Hendry, după ratarea unei bile, i-a invitat pe jurnaliștii prezenți la o conferință de presă să îi facă sex oral -, dar fiecare geniu are momentele sale de nebunie și nu trebuie criticat prea aspru pentru asta. Lumea snooker-ului fără Ronnie – se gandește tot mai serios la retragere – va fi infinit mai săracă.

3. Neil Robertson – australianul s-a impus în ultimul act al competiției din 2010, cu scorul de 18-13 în finala cu Dott, devenind primul om din afara Insulelor Britanice care se impune la Crucible după o perioadă de 30 de ani (ultima persoană care reușise acest lucru a fost canadianul Cliff Thorburn, în 1980.). Excelează la loviturile de semi-distanță și distanță și speră să adauge un nou titlu în acest sezon, după cel reușit la Masters.

4. John Higgins – de patru ori campion mondial, ultima dată anul trecut, după o finală cu Judd Trump, „The Wizard of Wishaw” a câștigat 3 din ultimele 5 ediții de Campionat Mondial. Cu un joc extrem de solid, combinând loviturile de siguranță foarte bune cu break-uri mari, scoțianul are un alt atu important: este considerat a fi unul dintre cei mai norocoși jucători; și asta chiar contează în condițiile în care valorile sunt extrem de apropiate.

Sotia, antrenorul din umbră

Familist convins, Higgins a recunoscut de multe ori, că în spatele succeselor pe care le obține se află soția lui, Denise cu care are doi băieți, Pierce și Oliver, și o fiică, Claudia. Mai mult, acesta a declarat că, în momentele dificile, încurajările Denisei sunt cele care il motiveaza. „Îmi trimite mereu mesaje – dacă e să pierd meciul, să nu cedez ușor și să mă agăț de fiecare lovitură. Ceea ce și obișnuiesc să fac!”, spunea el.

5. Mark Selby – englezul, actual număr unu mondial, a atins finala la Crucible o singura dată – în 2007, când a fost învins de Higgins 18:13. Are nervi tari și rămâne concentrat pe toată durata disputelor, indiferent de scor (în finala mai sus menționată a revenit de la 4-12 la 13-14!). După un sezon 2010-2011 mai slab, fără niciun turneu major adjudecat, a revenit în forță, câștigând în acest sezon Shanghai Masters și disputând finala la Welsh Open. Dacă îl lași să „intre în bile” este de neoprit, fiind un expert în construirea break-urilor mari: are deja, la 28 de ani, peste 200 de break-uri de peste 100 de puncte

Meciurile turului I

Două partide se anunță de pe acum extrem de interesante, ele aducând față în față foști campioni mondiali. Ronnie O’Sullivan și Ebdon se vor înfrunta într-un meci care va aduce în lumina reflectoarelor extremele snooker-ului – cel mai rapid jucător din istorie (The Essex Express) și unul dintre cei mai calculați și mai lenți jucători („The Force” Peter Ebdon). A doua încleștare ‘șoc’ din prima manșă îi pune față în față pe Neil Robertson și pe Ken Doherty, într-o confruntare a generațiilor.

John Higgins (1) v Liang Wenbo [39]

Stuart Bingham (16) v Stephen Hendry [19]

Graeme Dott (9) v Joe Perry [25]

Stephen Maguire (8) v Luca Brecel [88]

Shaun Murphy (5) v Jamie Jones [42]

Stephen Lee (12) v Andrew Higginson [20]

Ali Carter (13) v Mark Davis [17]

Judd Trump (4) v Dominic Dale [28]

Mark Williams (3) v Liu Chuang [61]

Ronnie O’Sullivan (14) v Peter Ebdon [26]

Martin Gould (11) v David Gilbert [66]

Neil Robertson (6) v Ken Doherty [32]

Ding Junhui (7) v Ryan Day [29]

Mark Allen (10) v Cao Yupeng [83]

Matthew Stevens (15) v Marco Fu [21]

Mark Selby (2) v Barry Hawkins [22]

Câteva date statistice

30 de prezențe la Crucible are Steve Davis, record de participări. „The Nugget”, clasat pentru moment pe locul 39 în ierarhia mondială, a ratat anul acesta să bifeze o nouă prezență, fiind învins în calificări.

7 titluri are în palmares Stephen Hendry, cele mai multe în era modernă a snooker-ului (din 1969 până acum)

6 finale de CM a pierdut Jimmy White, probabil cel mai talentat jucător care nu și-a adjudecat niciodată trofeul. Cel poreclit „The Whirlwind” a pierdut de 4 ori în ultimul act împotriva lui Hendry, o dată în fața lui Steve Davis și o dată în fața lui John Parrott

3 break-uri maxime a reușit „Racheta” O’Sullivan la Mondiale – 1997, 2003, 2008 -, record în materie

21 de ani e vârsta celui mai tânăr Campion Mondial. Hendry a stabilit și acest reper, la ediția din 1990

2 jucători au reușit să câștige titlul la Crucible venind din calificări – Terry Griffiths (1979) și Shaun Murphy (2005)

6 este cota lui Judd Trump, considerat de casele de pariuri cel mai îndreptățit să spere la titlu

401 este cota pe care o are pentru o eventuală victorie David Gilbert

17 ani și o lună are Luca Brecel, cel mai surprinzător jucător calificat pe tabloul principal. El a devenit, astfel, cel mai tânăr jucător din istorie care ajunge între cei mai buni 32 la Crucible (l-a devansat pe Hendry cu două luni). Poziționat pe 87 în clasamentul mondial, belgianul l-a învins în ultimul tur al calificărilor pe numărul 31 mondial, Mark King, scor 10-8. „De când m-am apucat de snooker, am vrut să devin campion mondial. Am fost la Crucible anul trecut ca spectator și a fost incredibil, m-a impresionat atmosfera„, a declarat adolescentul, conform Eurosport.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Daniel Pancu, surpriză uriaşă pentru soţia lui, de ziua acesteia! Cum arată acum blonda, care a fost în trecut model Playboy
Daniel Pancu, surpriză uriaşă pentru soţia lui, de ziua acesteia! Cum arată acum blonda, care a fost în trecut model…
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen