Un suedez, filantrop unic în sportul românesc: "Nu sunt Bill Gates, nu pot cumpăra Bucureştiul. Dar micile schimbări pe care le aduc eu şi, poate şi alţii, vor face o diferenţă”

5 sep 2014 6435 afişări Comentează şi tu Handbal
Un suedez, filantrop unic în sportul românesc: "Nu sunt Bill Gates, nu pot cumpăra Bucureştiul. Dar micile schimbări pe care le aduc eu şi, poate şi alţii, vor face o diferenţă”

Provocat din Germania la un "Ice Bucket Challenge", Gustav Rydegard, pivotul echipei de handbal Dinamo, a avut o reacţie originală. Suedezul s-a arătat dispus să lucreze pro bono într-o organizaţie de întrajutorare a copiilor din Bucureşti, în momentul în care va ajunge să înveţe limba română, iar în primă fază să doneze bani pentru fiecare spectator care va asista la partida de campionat Dinamo Bucureşti - CSM Bucureşti, programată în jurul datei de 13 septembrie. Deşi nu a precizat ce sumă este dispus să ofere, Rydergard speră ca la jocul respectiv din Liga Naţională să asiste 2.500 de spectatori.

Timp de un an, a fost profesor în Suedia. A predat istorie, engleză şi suedeză. Probabil şi de aici a pornit cu dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi. Simte că e o diferenţă între săraci şi bogaţi în Bucureşti şi în ţară. A văzut asta clar şi a exprimat-o într-o postare pe Facebook de pe pagina personală, la numai câteva săptămâni după ce a fost transferat la Dinamo.

Contactat de ProSport, Gustav Rydergard (în fotografia principală, primul din stânga) a arătat că vrea să facă o schimbare, oricât de mică ar fi ea, pentru oamenii cu posibiltăţi financiare reduse din ţară. Simte că nu este nevoie să se expună prin micile acte de caritate pe care le face, fiindcă nu vede ajutorul pe care îl oferă ca pe o punte de recunoaştere din partea celorlalţi. Vede partea plină a paharului şi, cu modestie, recunoaşte că îl preocupă situaţia precară oamenilor din Bucureşti şi vrea să dea o mână de ajutor, începând cu donaţii pentru toţi spectatorii de la meciul cu CSM Bucureşti, până la implicarea în organizaţii care susţin cauzele copiilor nevoiaşi.

A încercat să ajute oamenii şi în Suedia şi Germania, pornind de la ideea că ajutorul e bine primit în orice formă sau dozaj: „Văd greutăţile pe care le întâmpină oamenii. Şi încerc să îi ajut, cu gândul că sunt şi alţii ca mine, care vor să vadă schimbări prin propriile puteri”.

Vrea să facă schimbări oricât de mici ar fi ele

Întrebat de motivul pentru care a ales să doneze din timpul său personal pentru ajutorul celor mai puţin norocoşi decât el, Gustav se arată deschis în a vorbi despre o problemă care presează şi alte ţări, însă nu la fel de rău precum în România: „Nu numai aici există sărăcie. Există şi în Suedia şi Germania, dar nu cred că e nevoie de o explicaţie pentru ceea ce fac eu. A fost dintotdeauna o preocupare personală, să fiu conştient de problemele pe care le întâmpină cei mai puţin norocoşi decât mine. Nu sunt Bill Gates, nu pot cumpăra Bucureştiul. Dar micile schimbări pe care le aduc eu şi, poate şi alţii, vor face o diferenţă. În mod normal, nu atrag atenţia asupra acestor lucruri. Dar dacă eu gândesc aşa, că prin faptele mele pot să fac o mică diferenţă la situaţia de faţă, poate că şi alţii gândesc la fel ca mine. Şi, poate că vor încerca să facă şi ei schimbări în bine”.

Românii prietenoşi, văzuţi prin ochii unui scandinav

Rydergard nu vrea să se creadă că postarea lui este o chemare sau un strigăt de ajutor. "De obicei, lucrurile astea le fac fără să ştie prea multă lume. Asta simt că trebuie să fac şi ajut oamenii fără să stau de două ori pe gânduri. M-a surprins faptul că oamenii de aici, din România, sunt foarte prietenoşi. Mă simt foarte bine primit aici, fiindcă oamenii sunt prietenoşi şi îţi sar în ajutor când ai nevoie. Chiar şi când le puneam întrebări stupide, ei tot se arătau deschişi. Nu credeam că voi avea probleme în a mă adapta la mediul nou. Chiar cred că Bucureştiul e un oraş minunat. Are şarmul şi pulsul lui unic. Iar asta nu mă deranjează deloc, din contră”, explică suedezul pe un ton relaxat.

Pivotul lui Dinamo a făcut şi o comparaţie: „Noi, scandinavii, în felul nostru, suntem destul de reci şi de distanţi. Preferăm să stăm puţin pe baricade. Eu, ca străin, nu am probleme să mă acomodez cu stilul nou de viaţă. Până acum nu mă pot plânge de primirea pe care am avut-o aici”.

Româna e mai grea decât germana


Rydergard a fost cel mai popular jucător al echipei Hannover

Rydergard admite că vorbele românilor sunt mai dificile decât cele ale germanilor. Speră ca în cei doi ani de contract la Dinamo să reuşească să înveţe limba română cât mai repede posibil. „Mi-a luat o jumătate de an să învăţ germana. Dar sper să învăţ româna cât mai repede în aceşti doi ani, pentru că, sincer, nu aş avea răbdare să dureze atât de mult”, spune Gustav râzând.

Suedezul este un jucător care a impresionat încă de la venirea lui la Dinamo. Spre exemplu, în primele zile, jucătorul nu a înţeles la ce oră începe un antrenament, astfel că a lipsit nemotivat. Când a fost întrebat de ce a absentat, Rydergard a explicat situaţia şi din proprie iniţiativă a susţinut că va plăti pentru acest lucru. Antrenorul Sebastian Bota i-a spus că nu e nevoie, că a fost o neînţelegere, dar suedezul a insistat să-şi scoată toţi colegii la masă. "Este o formă de respect faţă de coechipieri", i-a spus Rydergard antrenorului, un jucător venit din Bundesliga de la Hannover-Burgdorf, echipă la care a fost votat cel mai popular handbalist.

Articol scris de Denisa STANCIU şi Alexandru ENCIU

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.