România s-a calificat în finala Campionatului Mondial de handbal feminin sub 18 ani. Tricolorele luptă duminică pentru titlu cu Germania. E prima finală mondială la sporturi de echipă pentru România în ultimii 9 ani

Redactor:
Marius Hutu
România s-a calificat în finala Campionatului Mondial de handbal feminin sub 18 ani. Tricolorele luptă duminică pentru titlu cu Germania. E prima finală mondială la sporturi de echipă pentru România în ultimii 9 ani
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Tricolorele au învins cu 28-25 naționala Muntenegrului, în prima semifinală la Ohrid (Macedonia)
  • Marea finală România – Germania se va disputa duminică, la Ohrid, începând cu ora 18:00.

UPDATE 22:02 Germania este adversara României, după ce a câștigat cu 26-24 în fața Danemarcei în a doua semifinală. Cele două finaliste s-au întâlnit și în grupa C, tricolorele impunându-se cu 27-25. Așadar, România este mare favorită să câștige în premieră titlul mondial la junioare.


UPDATE 19:29  O nouă generație de aur s-a născut în sportul românesc. Handbalul feminin este disciplina care propune în aceste zile, la Campionatul Mondial din Macedonia, o echipă care a muncit fără întrerupere în ultimii trei ani zile, componentele acesteia sacrificând perioada cea mai importantă de viață a unui adolescent pentru a ajunge în finala unei competiții de prim rang. România (Under 18) a avut un parcurs fără greșeală la Strumica și Ohrid (Macedonia), iar duminică, de la ora 18:00, va juca pentru medalia de aur, situație pe care am înregistrat-o pentru ultima dată într-un sport de echipă în urmă cu 9 ani, la St. Peterburg, tot în handbal. Naționala mare pierdea atunci cu 28-23 în finala cu Rusia.

Ultima lovitură a junioarelor a venit vineri după-amiază, împotriva Muntenegrului, echipă pe care au învins-o cu 28-25 în semifinalele competiției. Tricolorele s-au calificat în urma unei partide spectaculoase, jucate cu sufletul la gură, cu un nivel tehnico-tactic foarte ridicat. Debutul de partidă le-a aparținut, reușind să se desprindă după numai 6 minute la 5-1, motiv pentru fosta câștigătoare de Champions League, Maja Savic, să ceară time-out. Chiar dacă au avut un start lansat, echipa pregătită de Aurelian Roșca și Gavril Kozma nu s-a eliberat complet de emoții, sentimentele, normale pentru niște jucătoare de 17-18 ani, fiind resimțite în desfășurarea ulterioară a partidei. România a părut echipa mai solidă, mai matură în exprimare, dar a ratat câteva situații din poziții ideale, pe care în alte meciuri nu le-a irosit. Muntenegru a revenit astfel în joc, a restabilit egalitatea și a intrat chiar în avantaj la pauză, scor 13-12.


Laslo a avut o evoluție magistrală în semifinala cu Muntenegru, reușind să marcheze de 10 ori

Rezultatul după primele 30 de minute nu a fost acceptat sub nicio formă de tricolore, care n-au zăbovit prea mult la vestiare în timpul pauzei și au revenit mai devreme pe teren pentru a reface ordinea pe tabela de marcaj. Laslo și Bazaliu și-au ridicat nivelul de joc în partea secundă, au luat meciul pe cont propriu și au aruncat la foc continuu mingi spre poarta adversă. În 10 rânduri, din acțiune, mingile expediate de cele două jucătoare și-au atins ținta. România a avut controlul permanent în repriza a doua, grație și unui portar într-o formă incredibilă, Mădălina Ion (16 intervenții), Muntenegru fiind preocupată în primul rând să nu scape total jocul din mâna. Rezultatul mai strâns a fost ținut de portarul Nenezic, care a și parat două aruncări de la 7 metri. Echilibrul s-a rupt însă în ultimele 5 minute, când trupa lui Roșca și Kozma s-a desprins din nou la 3 goluri. Tricolorele n-au mai avut răbdare și au început să sărbătorească accederea în marea finală de duminică la 27-24, când mai erau de joc aproximativ 35 de secunde.


Ohrid s-a transformat vineri seara în pământ românesc

România s-a calificat după ce s-a impus cu 28-25, ajungând în premieră într-o finală de Campionat Mondial la junioare. Generația Bazaliu și Laslo au depășit deja echipele din care au făcut parte Neagu și Perianu, semn că handbalul feminin are de unde să aleagă pe viitor și să renască la cel mai înalt nivel. În ultimul act de la Ohrid, naționala țării noastre va înfrunta Germania.

Echipa de aur care s-a calificat în finala Campionatului Mondial s-a prezentat astfel la partida cu Muntenegru:

Ion (43,2%), Roșca (20%) – portari; Taivan, Bucă, Abed-Kader 1, Andrei, Dindiligan, Craiu, A. Ilie 2, Vasiliu, Laslo 10, Bazaliu 9, Corban 1, Carașola, F. Ilie, Ostase 5. Antrenori: Roșca Kozma


De aproximativ 10 ani, niciun sport de echipă din România nu a mai ajuns într-o finală de Campionat Mondial, fie că a fost vorba de o reprezentativă de senioare sau de junioare. Naționala de handbal sub 18 ani este azi la un pas de a deveni prima echipă care se întoarce în vârf. România înfruntă de la ora 18:00 Muntenegru pentru un loc în finala Mondialului de handbal feminin din Macedonia.

România, Muntenegru, Danemarca și Germania sunt cele mai bune patru națiuni din lume în handbalul feminin la nivel de junioare (sub 18 ani). Vineri după-amiază, la Ohrid (localitate unde a jucat și naționala mare la Euro 2008), sunt programate ambele semifinale: România – Muntenegru (ora 18:00) și Danemarca – Germania (ora 20:30). Trei din cele patru națiuni, România, Danemarca și Germania, au făcut parte din aceeași grupă în prima fază a competiției, nordicele ieșind pe primul loc la golaveraj. În precedentele patru ediții ale Mondialului de junioare, doar România și Danemarca au mai jucat în semifinale, Germania și Muntenegru fiind în premieră în această fază. Generațiile Cristinei Neagu și Gabrielei Perianu, cele care s-au bătut pentru medalii la edițiile precedente, n-au trecut însă de semifinale. În schimb, Danemarca a câștigat două titluri mondiale, în 2006 și 2012.

Rezultatele înregistrate de România la Mondialul de junioare sub 18 ani din Macedonia

  • Grupa C: 34-20 cu Argentina, 42-22 cu Uzbekistan, 37-23 cu Macedonia, 27-25 cu Germania, 30-30 cu Danemarca
  • Optimi de finală: 28-22 cu Croația
  • Sferturi de finală: 36-22 cu Olanda

Între România și Muntenegru există deja o rivalitate. Acestea s-au întâlnit în turnee de pregătire, dar și în două meciuri oficiale, la Campionatul European din 2013 pentru junioare sub 17 ani. România și Muntenegru și-au împărțit atunci victoriile: tricolorele s-au impus în grupă cu 27-22, în timp ce adversarele au câștigat cu 26-24 meciul de clasament pentru locurile 5-6. De remarcat însă faptul că cinci jucătoare din actuala echipă a României – Bazaliu, Ostase, Taivan, Florențsa Ilie și Bucă – n-au jucat la Euro 2013. Primele două handbalsite reprezentintă chiar centrul de greutate al trupei pregătite de Aurelian Roșca și Gavril Kozma. De partea cealaltă, Muntenegru este antrenată de fosta mare internațională Maja Savic, câștigătoare de Liga Campionilor cu Slagelse. Linia de 9 metri este punct forte al adversarei.

Ultima finală de Campionat Mondial a unui sport de echipă din România s-a consemnat în 2005. Aceasta a fost jucată de reprezentativa de senioare la handbal: 23-28 cu Rusia, la Sankt Petersburg.

Sursa fotografii: http://wch-mkd2014.mk

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen