INTERVIU | Eliza Buceschi: "Când vine vorba despre handbal şi despre performanţă nu contează atât de mult limba pe care o vorbeşti, cât felul în care eşti tu ca jucător, ca om". Ce a spus centrul echipei Corona despre viitorul ei la naţională

13 aug 2017 4413 afişări Comentează şi tu Handbal
INTERVIU | Eliza Buceschi: "Când vine vorba despre handbal şi despre performanţă nu contează atât de mult limba pe care o vorbeşti, cât felul în care eşti tu ca jucător, ca om". Ce a spus centrul echipei Corona despre viitorul ei la naţională Foto: Zsolt Halmagyi

Eliza Buceschi (24 de ani), centrul naţionalei României la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016, va evolua din acest sezon la Corona Braşov. Jucătoarea transferată de la Dunărea Brăila şi-a propus pentru un prim sezon la poalele Tâmpei o calificare cu echipa în viitoarea ediţie a cupelor europene.

Revenită după un turneu de pregătire în Slovacia cu Corona Braşov, Eliza Buceschi a acceptat să vorbească pentru cititorii ProSport despre cum se simte la noua echipă, despre starea ei de sănătate, echipa naţională, etc.

Bună, Eliza! Cum decurge perioada de pregătire în acest moment?

Ne-am antrenat destul de mult vara asta şi am făcut foarte multe antrenamente fizice. Însă de săptămâna trecută am intrat în sală şi am început să ne antrenăm şi cu mingea, acum încercăm să îmbunătăţim de la meci la meci, de la antrenament la antrenament ceea ce putem. Este o perioadă necesară în viaţa unui sportiv, în perioada precompetiţională.

La ce nivel crezi că vă aflaţi înainte de începerea campionatului?

Cred că în acest moment suntem de abia la 50-60% din potenţialul echipei. Nu ne-am omogenizat, suntem multe jucătoare noi, mai avem de muncit până la startul campionatului şi eu cred că o să reuşim.

Cum te simţi la Braşov?

Mă simt foarte bine. Îmi place colectivul, îmi place lumea de pe lângă echipă şi mai ales oraşul, chiar dacă nu am avut pe atât de mult timp pe cât mi-aş fi dorit să merg să văd tot. Îmi place foarte mult ceea ce am găsit aici.

Este un avantaj pentru voi faptul că sunteţi numai românce în echipă şi că majoritatea dintre voi aţi mai jucat împreună?

Poate fi luat ca un avantaj, însă eu consider că atunci când vine vorba despre handbal şi despre performanţă nu contează atât de mult limba pe care o vorbeşti, cât felul în care eşti tu ca şi jucător, ca şi om. Asta cred că este cel mai important.

Corona a rămas şi acum un proiect sută la sută românesc. Care este părerea ta despre treaba asta?

Nu mă deranjează în niciun fel că la Braşov este proiect 100% românesc, eu sunt deschisă oricărei situaţii. Însă cum am mai spus, am jucat şi împreună cu jucătoare străine, am fost şi în afară, iar pentru mine asta contează mai puţin. Eu sunt la fel de deschisă să lucrez atât cu antrenor, cât şi cu colege, jucătoare străine, cum sunt şi cu cele din România.

Te-ai transferat la Corona împreună cu tatăl tău. Mama ta antrenează tot la Braşov. Cum este să fiţi din nou împreună, handbalistic vorbind, după perioada Baia Mare?

Încă nu ne-am regăsit pentru că mama mea este în vacanţă. Este un sentiment frumos şi cred că o să mă ajute pe mine personal acest lucru, pentru că sufleteşte mă voi simţi foarte bine. Eu sunt o familistă convinsă!

La turneul din Slovacia aţi obţinut o victorie, dar aţi înregistrat şi trei înfrângeri. Dincolo de rezultate, cum a fost acest turneu pentru voi ca echipă?

Au fost şi meciuri bune şi mai puţin bune. Am avut primul meci, l-am câştigat la un gol, însă pot să spun că am fost foarte obosite după drum, am mai avut şi antrenament înainte. A doua zi însă am jucat foarte, foarte slab, am pierdut la 10-11 goluri, iar în ultima zi ne-am mai revenit, am făcut un meci bun cu echipa cea mai bună din turneu. Am avut şi probleme de efectiv, la un moment dat rămăsesem în 9 jucătoare, însă a fost un turneu util, primul nostru turneu, în care am văzut exact unde suntem şi cred că am realizat şi lucruri bune şi acum ştim ce avem de făcut în viitor.

Care sunt aşteptările tale de la acest sezon cu Corona?

Îmi doresc foarte mult o clasare pentru a ne asigura prezenţa în cupele europene de anul viitor, dar îmi doresc să jucăm un handbal frumos şi să închegăm o echipă cu un joc modern.

În ultima perioadă ai avut ceva probleme de sănătate. Cum te simţi în acest moment?

Mă simt bine, dar am învăţat în timp faptul că sunt momente în care corpul îţi dă nişte semnale pe care trebuie să ştii să le interpretezi. După pauza asta pe care am avut-o m-am recuperat, acum nu mai am nici o durerea, dar trebuie să am grijă de corpul meu şi eu sper ca în acest campionat să fiu scutită de ele dacă se poate. Eu fac tot ce îmi stă în putinţă şi am grijă, dar nu se ştie niciodată. Tot ce pot eu să fac este să mă pregătesc cât de bine pot. Acum am mai multă grijă de mine, de recuperarea mea, de alimentaţie şi de tot ce ţine de viaţa unui sportiv profesionist.

Din păcate, ai ratat ultimele acţiuni ale naţionalei României. Când te vom vedea înapoi din punctul tău de vedere?

Asta nu ştiu şi nici nu aş putea să răspund. Tot ce pot să spun este că eu voi face tot posibilul să joc handbal la cel mai înalt nivel, mă voi antrena cât mai bine, voi face totul să am jocuri bune, iar mai departe vom vedea ce se întâmplă.

Cum ai văzut tu echipa naţională în dubla cu Austria?

E o echipă la început de drum, o echipă nouă, sunt jucătoare tinere. Este bine că şi-au obţinut calificarea pentru că acesta era obiectivul. Însă este cert faptul că mai este mult de muncă, dar eu spun că avem jucătoare valoroase. E nevoie însă şi de răbdare pentru ca fetele tinere să capete încredere în ele şi să ajungă să facă în aşa fel încât naţionala României să aibă un cuvânt greu de spus în handbalul mondial.

Tu ai făcut pasul la naţională în 2011 şi ai avut un parcurs destul de bun până acum la echipă, culminând cu bronzul mondial din 2015. Acum putem spune că deja ai devenit o veterană. Cum ţi se pare acum acest schimb de generaţii?

Eu am avut momentul oportun. După un ciclu olimpic, după o olimpiadă, multe jucătoare s-au retras din activitate şi trebuia făcut acest lucru. Aşa cum şi eu am primit şansa acum câţiva ani să joc, cred că acum este momentul jucătoarelor care au venit acum la lot. Însă cum spuneam mai devreme, naţionala are nevoie de timp pentru ca fetele tinere să câştige experienţa de care este nevoie, iar apoi totul va fi bine. România are multe jucătoare tinere şi talentate, dar trecerea de la un nivel la altul trebuie făcută cu răbdare.

Ai avut o perioadă bună la Thuringer şi una mai puţin bună, din păcate, în Danemarca. Cum ai descrie cele două momente în clipa de faţă?

Mie mi-au plăcut ambele momente şi am învăţat atât din experienţa din Germania, cât şi din cea din Danemarca, am luat ceea ce a fost mai bun, ambele m-au ajutat să mă dezvolt atât profesional cât şi ca om. M-am întors din Danemarca pentru că nu aş fi jucat încă şase luni, aş fi stat pe bancă şi cred că mi-ar fi influenţat foarte mult forma. În cele şase luni pe care le-am petrecut în campionatul Danemarcei mi-a fost destul de greu până m-am acomodat, însă eu sunt fericită că am întâlnit oameni noi, locuri noi şi nu regret absolut nimic din ceea ce mi s-a întâmplat în Germania şi în Danemarca.

Ce dorinţe ai pe viitor, profesionale şi personale?

Îmi doresc foarte mult să fiu lipsită de accidentări să pot să joc handbalul la nivelul cel mai înalt, iar pe plan personal îmi doresc să cunosc locuri noi.

Interviu realizat de Alexandra SERAFIM

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.