Antrenorul de handbal acuzat că a violat şapte fete, condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. În solidar, Federaţia Română de Handbal este obligată să plătească daune morale

10 mar 2017 28708 afişări Comentează şi tu Handbal
Antrenorul de handbal acuzat că a violat şapte fete, condamnat definitiv la 19 ani de închisoare. În solidar, Federaţia Română de Handbal este obligată să plătească daune morale

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, vineri, pe Ion Ţibru, antrenorul de handbal acuzat că a violat şapte fete minore în timpul cantonamentelor sau la locuinţa sa din Bucureşti, la 19 ani de închisoare. Decizia instanţei este definitivă.

Totodată, Ion Tibru în solidar cu Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010 sunt obligate să le plătească handbalistelor violate de antrenor daune morale de 58.000 de euro şi 76.100 de lei, pentru recuperarea acestor sume fiind pus sechestru pe bunuri ale acestora.

Antrenorul de handbal Ion Ţibru a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, fiind acuzat că a violat şapte fete, cu vârste între 11 şi 14 ani, în timpul cantonamentelor sau la locuinţa sa din Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Ion Ţibru, antrenor al unei echipe de handbal feminin pe care acesta a organizat-o, începând din 2010, în cadrul unui club sportiv din Bucureşti, a dobândit, de-a lungul timpului, autoritate şi influenţă asupra mai multor fete din echipă, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, "persoane vulnerabile atât prin prisma vârstei, cât şi prin prisma situaţiilor personale şi familiale".
Anchetatorii îl acuză pe Ion Ţibru că le-a violat pe cele şapte fete, atât în cantonamentele pe care le-a organizat la Costineşti şi la Predeal, cât şi la locuinţa sa din Bucureşti.

"În acest context, în perioada iulie 2013 - iunie 2015, profitând de împrejurările create în cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat - Costineşti, iulie 2013 şi iulie 2014, Predeal, decembrie 2014 - sau invitând minorele la locuinţa sa din Bucureşti, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse şcoli pentru a împărţi pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar şi fizică), a întreţinut raporturi sexuale sau a realizat alte acte de penetrare vaginală asupra acestora. O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezenţa altora", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Antrenorul era în atenţia anchetatorilor din decembrie 2014, când mama unei fete s-a plâns de faptul că fiica ei a fost abuzată sexual de antrenorul de handbal. Opt luni mai târziu, anchetatorii au reuşit să îl prindă în flagrant pe Ţibru. Antrenorul şi-a recunoscut atunci faptele, însă a arătat că, din punctul lui de vedere, nu a făcut nimic rău, în condiţiile în care actele sexuale au avut loc numai cu acordul fetelor.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.