Baschetul 3x3 este în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo! Românii au contribuit decisiv la decizia CIO, iar ţara noastră are medalii la ultimele două ediţii de Campionat European

9 iun 2017 1250 afişări Comentează şi tu Baschet
Baschetul 3x3 este în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo! Românii au contribuit decisiv la decizia CIO, iar ţara noastră are medalii la ultimele două ediţii de Campionat European 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7961/16427681/1/sport-arena-streetball-2016.jpg

Comitetul Olimpic Internaţional a decis, vineri, 9 iunie, introducerea baschetului 3x3 în programul Jocurilor Olimpice, începând cu ediţia 2020, de la Tokyo. Singurul sport de echipă în care România are medalie la ultimele două ediţii de Campionat European (la masculin, apoi la feminin), a fost pus pe şine spre roster-ul olimpic de către o echipă de organizatori români, Sport Arena Streetball.

Promoterul din România a organizat la Bucureşti, în 2013, primul turneu 3 la 3 de prezentare pentru Comitetul Internaţional Olimpic, şi a susţinut neîntrerupt campania “din stradă la Olimpiadă”.


9 iunie este ziua care schimbă totul: Comitetul Olimpic Internaţional decide dacă baschetul 3x3 devine disciplină olimpică şi dacă acest “baschet urban” dinamic, spectaculos, desenat pe gustul tinerilor, va fi în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo (2020). Patru discipline intră în discuţie pentru acceptul CIO: baschetul 3x3, BMX Freestyle (acrobaţie cu biciclete motocros BMX – sub umbrela ciclismului), parkour (deplasarea fluidă de la un punct A la B, prin depăşirea tuturor obstacolelor, în viteză – sub umbrela gimnasticii) şi high diving (sărituri de la mare înălţime, de pe stâncă – sub umbrela nataţiei).

A fi sau a nu fi sport olimpic

Printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un sport sau o disciplină sportivă pentru a fi pe roster-ul olimpic, una poate ucide din faşă o candidatură:  trebuie să aibă o arie de răspândire globală. Trebuie practicat, urmărit şi gustat pe toate continentele (tehnic vorbind, pe majoritatea continentelor, gândindu-ne la situaţia Antarcticii – cel mai mic dintre cele 7 continente). De aceea, de exemplu, un sport precum popicele, practicat preponderent în Europa – nu poate fi la Jocuri. Totodată, fotbalul american – sportul-religie din Statele Unite şi cea mai performantă industrie a sportului - nu a fost niciodată sport olimpic, iar baseball-ul a fost în program doar la cinci ediţii ale Jocurilor. Artele marţiale au intrat la Jocuri în 2000 - cu Taekwando, dar Karatele nu sunt disclină olimpică.

Baschetul 3x3 porneşte de pe continentul nord-american. Are toate ingredientele unui ‘battle-street’ specific cartierelor de periferie ale marilor centre urbane, are şi o latură dură, şi o latură spectaculoasă, şi una individualistă, şi una în care se remarcă spiritul de echipă. Oricât de ‘cool’ ar fi fost însă în Americi, pentru a face pasul spre Jocuri, 3 la 3-ul jucat pe jumătate de teren de baschet trebuia să îşi câştige locul în Europa şi în Asia.

Aici a intervenit viziunea cu iz de vis a nucleului Sport Arena Streetball: o mână de români îndrăgostiţi până peste cap de baschet, care ştiu ce înseamnă performanţa şi care au investit timp de 14 într-un proiect pus sub umbrela lui “din stradă la Olimpiadă”. Sport Arena Streetball a patentat o reţetă, în care spectacolul sportiv de sub panou este completat de muzică, majorete şi demonstraţii incredibile de slam-dunk şi a demonstrat că este posibil să aplice cu succes aceleaşi idei, la scale diferite.

Visul aprins în Piaţa Constituţiei, muncit şi făcut mare de români

În 1995 un mare producător mondial de echipament sportiv aducea pentru prima oară conceptul de streetball şi organiza un turneu în premieră în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Au mai existat câteva încercări ale unor branduri, dar nimic nu a fost de durată. Mult mai multă tenacitate şi răbdare de a creşte de la zero un proiect uriaş au avut Radu Petre şi Vlad Constantinescu. În 2005, cu un regulament de două pagini şi un teanc de afişe realizate în Word şi împărţite în Politehnică şi în Regie, a început proiectul Sport Arena Streetball.

Ideea s-a născut în maşină, veneam de la mare, de la Costineşti, unde jucasem baschet pe celebrele terenuri care din păcate astăzi sunt în paragină. Şi eu şi Vlad jucam în Bucureşti pe terenurile de beton din Politehnică şi ne-am aprins discutând despre posibilitatea de a moderniza acele terenuri şi a organiza acolo turnee de baschet 3x3”, povesteşte Radu Petre.

În 2003, am înfiinţat Sport Arena, ne-am apucat de construcţia terenurilor şi îmi aduc aminte că atunci când scriam proiectul pentru Streetball, în decembrie 2004, se năştea şi primul meu copil. Sunt momente pe care n-o să le uit niciodată. Privind acum în spate, conceptul de eveniment a rămas acelaşi: baschet, slam-dunk, muzică, entertainment, atmosferă, distracţie. Au evoluat infrastructura, instrumentele prin care organizezi un turneu şi s-a creat o mare comunitate, care ne-a ajutat să devenim mai buni. Dar ideile acelea simple, deloc speciale, de care am ţinut cu dinţii în tot acest timp, au rămas şi acum o reţetă de succes”, spune Vlad Constantinescu, matematicianul grupului şi omul care dă soluţia la orice ecuaţie cu oricâte necunoscute.

La primul turneu au venit la terenuri inclusiv copii de 12 ani care astăzi joacă în divizia de elită a baschetului românesc de 5 la 5, băieţi şi fete care s-au îndrăgostit de 3 la 3 şi care nu ratează niciodată sezonul de vară de baschet, sportivi de top ai României (de la Petre Brănişteanu, la sabrerul Mihai Covaliu), VIP-uri şi pasionaţi de baschet.

Începând din 2005, Sport Arena Streetball a muncit pentru a transforma baschetul 3x3 într-o disciplină gata să fie prezentă la Jocurile Olimpice, marketabil şi bine marketat.  Proiectul pornit pe terenurile Universităţii Politehnice Bucureşti s-a maturizat, Sport Arena ajungând la performanţa de a organiza turnee de 3x3 în lumea întreagă.

Sunt ani pe care i-am trăit la intensitate maximă. Am crescut împreună cu echipa, ne-am maturizat împreună, odată cu turneele de baschet 3x3. Nu a fost deloc uşor, mai ales că suntem oameni diferiţi ca fire, au fost nenumărate dispute aprinse, dar constructive, iar cel mai important lucru a fost că întotdeauna am trecut împreună peste orice obstacol”, mai spune Vlad.

Gaşca de prieteni Sport Arena Streetball a căpătat experienţă şi a devenit un reper în promovarea sportului jucat la un singur coş. Turnee transmise online de la A la Z, înscrieri, actualizarea programului şi a rezultatelor sută la sută online – iată ingredientele succesului unei comunităţi devenită familie. Programul care acum este folosit la managementul turneelor patronate de FIBA în întreaga lume a fost construit pe modelul celui folosit la Sport Arena Streetball încă din anul 2011.

Încrederea arătată de FIBA: turneul-pilot de prezentare pentru CIO s-a făcut la Bucureşti

FIBA a studiat modelul de organizare pus la punct de Sport Arena Streetball. După ce în 2007 baschetul 3 la 3 a fost testat ca disciplină demonstrativă la Jocurile Asiei, reprezentanţii forului mondial au venit în România, în 2008, pentru a radiografia turneele marca Sport Arena Streetball. Concluzia reprezentanţilor forului international de baschet: “Sport Arena este unul dintre pilonii dezvoltării baschetului 3x3 la nivel mondial, un exemplu de bună practică pentru toate turneele din lume”.

VIDEO: Sport Arena Streetball Love Supreme (2007) - https://youtu.be/V_lJbAc0Y3U

Lucrurile însă nu au fost atât de simple.

Puţină lume ştie că în 2007, atunci când am prezentat prima oară conceptul către FIBA (n. Federaţia Internaţională de Baschet) am fost priviţi cel puţin cu condescendenţă. În ochii lor păream nişte tineri visători probabil. Ni s-a explicat că baschetul de stradă e foarte frumos, e foarte popular peste tot în lume, dar nu poate fi catalogat ca o disciplină de sine stătătoare, cu un regulament global care să păstreze totuşi savoarea jocului din curtea şcolii. Noi am continuat să facem turneele, ei au revenit la noi, iar împreună am pus bazele disciplinei care acum bate la porţile Jocurilor Olimpice”, rememorează Vlad.

“Am dovedit de-a lungul ultimilor zece ani, fapt confirmat în mai multe rânduri şi de FIBA, că suntem unul dintre cei mai activi şi mai de succes promoteri din lume în această disciplină”,
Radu Petre

Din 2016, Sport Arena Streetball se află în FIBA 3x3 Advisory Board, ca reprezentant al promoterilor baschetului 3x3 din întreaga lume.

VIDEO: Raiffeisen Bank Bucharest Challenger, Ediţia 1: https://youtu.be/dtmeQT7kIW8

Dacă echipele străine din Rusia, Serbia, Bulgaria sau Grecia veneau la Sport Arena Streetball încă din anii 2007-2008, ideea unor turnee internaţionale a prins contur în anul 2012, atunci când la Bucureşti era organizată prima ediţie a Raiffeisen Bank Bucharest Challenger, iar la nivel mondial debuta FIBA 3x3 World Tour.

Era momentul în care echipa era completată cu un al treilea membru, căci doar vorbim despre baschet 3x3. Adrian Popa se alătura definitiv proiectului Sport Arena Streetball.

De Vlad şi Radu mă leagă o rivalitate veche, de când ne duelam în campionatul liceelor, eu la Neculce, ei la Nicolae Bălcescu (n. actualul Sfântul Sava). Lângă doi oameni pragmatici, un matematician şi un economist, era nevoie şi de un visător. Am venit practic pe post de marmotă, trebuia cineva să învelească ciocolata în staniol, iar norocul meu a fost că deja ciocolata era foarte bună şi toată lumea voia să mănânce din ea”, spune, mai în glumă, mai în serios, Adrian, fost jurnalist şi comentator de baschet.

După doar un an de la primul turneu international se înfiripa o idee la care oamenii de la Sport Arena Streetball visau încă de la începuturi, dar pe care nu credeau că vor apuca să o vadă devenită realitate. Baschetul 3x3 la Jocurile Olimpice.

FIBA îşi dorea să organizeze un turneu de prezentare pentru Comitetul Internaţional Olimpic şi oare ce gazdă mai potrivită decât Bucureştiul ar fi fost atunci. Acest turneu de prezentare a fost primul “bid” al FIBA către CIO, primul CV şi primul exemplu concret oferit celor care au o decizie importantă de luat, pe 9 iunie. Walter Sieber - membru în comisia de programe a CIO, Patrick Baumann – secretar general FIBA şi membru în boardul CIO, plus trei foste glorii ale baschetului mondial - Vlade Divac, Jorge Garbajosa şi Sarunas Marciulionis au fost la Bucureşti pentru a susţine proiectul “din stradă la Olimpiadă”, alături de gloriile sportive ale României.

VIDEO: Staruri ale sportului românesc şi internaţional susţineau campania “Din stradă, la Jocurile Olimpice”: https://youtu.be/kbMKozZt55g

Turneul din Piaţa Constituţiei a fost un adevărat test pentru noi. Dar pe care l-am trecut cu brio. Ţin minte că eram foarte speriaţi de Walter Sieber, omul de la CIO, şi de renumele său. Ne gândeam doar că a fost în comitetul de organizare la mai multe Jocuri Olimpice, prima sa ediţie fiind cea din 1976 de la Montreal, atât de dragă nouă pentru performanţele Nadiei. Trebuia ca totul să fie perfect. Şi la un moment dat ne-am trezit cu el într-unul dintre corturile noastre de organizatori, unde era un haos de nedescris. Efectiv ni s-au înmuiat picioarele. Ne-a citit imediat şi ne-a spus: 'Nu vă faceţi probleme că e dezordine. Asta arată că munciţi'. Şi a plecat. Am înţeles atunci că suntem pe drumul cel bun”, mai povesteşte Radu.

VIDEO: IOC Showcase Tournament, 2013, Piaţa Constituţiei: https://youtu.be/LS2vler9xrU

Raportul lui Walter Sieber, un om cunoscut pentru exigenţa sa, a fost extrem de favorabil şi doar faptul că Rio era deja sub o mare presiune în ceea ce priveşte numărul de discipline şi de sportivi (au fost peste 11.000 la ediţia din 2016) a făcut ca baschetul 3x3 să aştepte momentul Tokyo 2020.

Tot în 2013 şi nu întâmplător după acel turneu, marca Sport Arena Streetball ajungea şi în Sports Illustrated. “Bucureştiul este o puţin anticipată Mecca a baschetului 3x3”, scriau americanii.

După momentul Piaţa Constituţiei ne-a fost un pic teamă. Ne întrebam, aşa, şi acum ce mai putem să facem? Unde putem ajunge mai sus de atât?”, spune Vlad.

Răspunsurile au venit ca un tăvălug. Prima ediţie din istorie a Campionatelor Europene, Bucureşti, 2014. Două finale mondiale organizate departe de casă, în paradisul petrodolarilor, la Abu Dhabi, 2015 şi 2016. O nouă ediţie a Europenelor, Bucureşti, 2016. Plus o mulţime de alte turnee din întreaga lume unde oamenii din echipa lărgită a Sport Arena Streetball au fost prezenţi în calitate de consultanţi.

Sunt momente în care chiar dacă nu ai fost în prim planul unui eveniment, la final te simţi împlinit. Simt şi acum un mare gol în stomac când îmi aduc aminte de clipele de euforie generală care au urmat titlului european cucerit de băieţi în 2014. În acea nebunie generală din Piaţa Universităţii, când ne bucuram dar trebuia să fim lucizi în acelaşi timp, pentru că pregăteam festivitatea de premiere, jucătorii naţionalei au venit la noi şi ne-au mulţumit pentru tot ce am făcut”,
Radu Petre

La începutul lui 2015, Sport Arena Streetball a primit pe mână organizarea FIBA 3x3 World Tour Final, competiţia-etalon a baschetului 3x3 la nivel mondial. Misiunea: să livreze produsul pe care şeicii l-au dorit, l-au finanţat, dar pe care doar nişte mâini harnice, nişte minţi agere şi obişnuite cu lucrul contra-cronometru, în regim de stres, şi nişte oameni cu un rezervor nesecat de idei puteau să-l transforme în realitate. Românii au dus baschetul 3 la 3 în Asia, în deşert, acolo unde palmieri perfect verzi se înalţă din nisip, fără un fir de iarbă la rădăcini, acolo unde filipinezii muncesc pe brânci şi pe puţini bani pentru a da formă fizică planurilor şeicilor cu sânge albastru.

Marea provocare a fost popularizarea acestei discipline în Abu Dhabi, un loc unde baschetul de orice fel este aproape inexistent la nivel de amatori şi profesionişti, cu o ligă ce se desfăşoară în anonimat. Pentru asta, în perioada februarie-mai am organizat turnee populare, de-a lungul cărora am încercat să atragem cât mai multă lume către baschetul 3x3. Turneele au avut un succes peste aşteptări şi lumea a început să prindă gustul, mai ales că în Emirate există o comunitate filipineză puternică, iar pasiunea filipinezilor pentru baschet este cunoscută în toată lumea. În momentul în care, cu două ore înainte de începerea finalei tribunele erau arhipline, iar a doua zi am fost nevoiţi să montăm un ecran gigant în afara arenei şi să triplăm paza, ne-am dat seama din nou că am dus lucrurile la bun sfârşit”,
Adrian Popa

Anul 2016 a adus o nouă bucurie fanilor baschetului 3x3 din România. Naţionala feminină evolua spectaculos la Campionatele Europene de la Bucureşti şi în urma a două meciuri de infarct în sferturile de finală şi semifinale, atingea ultimul act şi cucerea medaliile de argint. Vocea răguşită a comentatorului britanic pe finalul meciului cu Cehia din sferturile de finală a rămas în istorie: “Aceste fete din România nu înţeleg ce înseamnă să renunţi”.

Unul dintre cele mai importante puncte din grila de analiză CIO a fost bifat şi cu ajutorul românilor. Piaţa s-a mărit. Sport Arena Streetball a betonat poziţia baschetului 3x3 pe două continente – Europa şi Asia. Iar vineri, CIO are de luat o decizie foarte simplă: baschet 3x3 la Tokyo 2020.

Turneele vin şi trec, oricât de mari şi de importante ar fi. Cu adevărat impresionat este faptul că Sport Arena Streetball este în momentul de faţă un puzzle gigant de oameni care dau valoare acestui concept şi care alcătuiesc ceea ce nouă ne place să numim familia Sport Arena Streetball. Sunt sute de oameni care ne-au ajutat în aceşti 14 ani şi fiecare dintre ei a avut un rol esenţial. Cred că cineva, acolo sus, ne-a aliniat aşa cum trebuie. Am avut împreună forţa să împingem baschetul 3x3 din stradă, către Jocurile Olimpice, aşa cum sună sloganul FIBA”,
Vlad Constantinescu.

VIDEO: FIBA 3x3 World Tour Final, Abu Dhabi, 2015: https://youtu.be/e1dJLCI2H04

Sport Arena Streetball este una dintre cele mai mari competiţii de baschet 3x3 din lume în ceea ce priveşte atât numărul jucătorilor implicaţi cât şi pe cel al spectatorilor care vin să urmărească turneele. Nu doar că au stabilit că respectă toate standardele FIBA privind regulile, managementul competiţional sau infrastructura folosită, dar au creat un standard propriu şi cu siguranţă au devenit unul dintre pilonii de bază în dezvoltarea baschetului 3x3”, sunt cuvintele lui Patrick Baumann, secretar general al Federaţiei Internaţionale de Baschet şi membru în board-ul Comitetului Internaţional Olimpic.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.