De ce s-a alergat la Londra în proba de 100 de metri mult sub ce au arătat Bolt şi Gatlin de-a lungul timpului? Bolt: ”Este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”. Decizia organizatorilor pentru evitarea altor huiduieli

6 aug 2017 6433 afişări Comentează şi tu Atletism
De ce s-a alergat la Londra în proba de 100 de metri mult sub ce au arătat Bolt şi Gatlin de-a lungul timpului? Bolt: ”Este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”. Decizia organizatorilor pentru evitarea altor huiduieli

La ultima cursă individuală din carieră – 100 metri plat la Campionatele Mondiale de la Londra -, Usain Bolt a fost învins de Justin Gatlin. Jamaicanul a alergat cu trei sutimi de secundă mai slab decât noul campion mondial, care s-a impus cu 9:92. Clasat pe locul 3, ”Fulgerul” Bolt a irosit astfel şansa de a deveni primul atlet din lume care cucereşte titlul mondial pentru a patra oară în carieră la 100 metri. Astfel, jamaicanul rămas la acelaşi nivel cu Carl Lewis şi Maurice Greene, care s-au impus la rândul lor la trei ediţii.

  • Interesant este faptul că Lewis s-a impus la Campionatele Mondiale, în proba de 100 de metri, din 4 în 4 ani, pentru că la acest interval se desfăşura competiţia în urmă cu mai bine de două decenii. Greene a cucerit cele trei medalii de aur în decurs de 4 ani (1997, 1999, 2001), iar Usain Bolt, într-o perioadă de 6 ani (2009, 2013, 2015).

Finala din acest an la 100 de metri a fost destul de ciudată. În primul rând, Bolt a fost detronat chiar la ultima lui cursă individuală, după un deceniu în care a dat recital după recital. Un singur moment de ”rătăcire” a avut jamaicanul, în finala din 2011 de la Daegu, când a fost descalificat pentru start ”furat”. Apoi, cursa desfăşurată pe ”Olimpicul” din Londra s-a încheiat în huiduielile publicului, cel vizat fiind Justin Gatlin, devenit din nou campion mondial după o pauză de 12 ani. De-a lungul carierei, atletul american a avut probleme cu dopingul, a şi fost suspendat, iar spectatorii l-au taxat la fiecare moment în care a fost în prim-planul camerelor de luat vederi. Din acest motiv, organizatorii au luat duminică şi o decizie radicală. Ceremonia de premiere de la 100 de metri a fost devansată pentru a fi evitate din nou huiduielile la adresa lui Justin Gatlin. Aceasta era programată în sesiunea de seară a zilei de duminică, dar a fost reprogramată înaintea startului acestei sesiuni.

Nu în ultimul rând, finala din 2017 la 100 de metri a fost şi cea mai slabă, din punct de vedere al timpilor consemnaţi, de la Campionatele Mondiale din 2003, când Kim Collins a oprit cronometrul la 10:07. Finala din 2011 de la Daegu, cea în care Bolt a fost descalificat, s-a terminat cu acelaşi timp cu finala de la Londra.

Timpii cu care s-a câştigat titlul mondial la 100 de metri în acest secol

  • Londra 2017: Justin Gatlin (SUA) - 9:92; Usain Bolt s-a clasat pe locul 3, cu timpul de 9:95
  • Beijing 2015: Usain Bolt (Jamaica) – 9:79
  • Moscova 2013: Usain Bolt (Jamaica) – 9:77
  • Daegu 2011: Yohan Blake (Jamaica) – 9:92; Usain Bolt a fost descalificat în final pentru startul ratat
  • Berlin 2009: Usain Bolt (Jamaica) – 9:58, Record Mondial
  • Osaka 2007: Tyson Gay (SUA) – 9:85
  • Helsinki 2005: Justin Gatlin (SUA) – 9:88
  • Paris 2003: Kim Collins (Saint Kitts and Nevis) - 10:07
  • Edmonton 2001: Maurice Green (SUA) – 9:82

De ce s-a alergat la Londra mult sub ce au arătat aceşti băieţi, precum Usain Bolt şi Justin Gatlin de-a lungul timpului? Un jurnalist l-a întrebat pe jamaican dacă nu cumva timpii mai slabi cu peste 10 sutimi faţă de ce a alergat în finala de la Beijing 2015 are vreo legătură cu controalele anti-doping mult mai susţinute din ultima vreme. După ce a părut că nu înţelege la început întrebarea, Bolt a susţinut, conform ziarului britanic The Guardian: ”În primul rând, sunt sigur că toată lumea va susţine acest lucru ca fiind o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun, am muncit din greu. Justin a tras şi el din greu de-a lungul anilor şi şi-a dovedit din nou că poate repeta performanţele din trecut. Copilul mic care a venit, Coleman, s-a descurcat foarte bine, A performat şi a arătat lumii că va fi un mare atlet, Uneori, nu merge totul cum vrei tu, mai e şi vânt negativ. Sunt atâtea lucruri diferite de la o cursă la alta, aşa că doar să spui direct ceva sau să insinueze ceva pentru toţi trei este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”, a venit răspunsul lui Bolt.

Usain Bolt şi-a luat la revedere de la proba pe care a dominat-o în ultimul deceniu, probă în care a stabilit şi cel mai bun timp din toate timpurile – 9:58 la Mondialele de la Berlin -, dar va mai avea o cursă la Londra, la sfârşitul săptămânii viitoare în proba de ştafetă 4x100 metri.

http://www.prosport.ro/alte-sporturi/atletism/s-alergat-londra-proba-100-metri-mult-au-aratat-bolt-gatlin-lungul-timpului-bolt-lipsa-respect-stii-vreau-spun-decizia-organizatorilor-evitarea-altor-huiduieli-16685106
16685106
comments powered by Disqus
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Un gigant american cu afaceri de zeci de miliarde de dolari vine în România. Actele vor fi semnate săptămâna viitoare. Oraşul ales pentru investiţie