De ce s-a alergat la Londra în proba de 100 de metri mult sub ce au arătat Bolt şi Gatlin de-a lungul timpului? Bolt: ”Este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”. Decizia organizatorilor pentru evitarea altor huiduieli

6 aug 2017 6497 afişări Comentează şi tu Atletism
De ce s-a alergat la Londra în proba de 100 de metri mult sub ce au arătat Bolt şi Gatlin de-a lungul timpului? Bolt: ”Este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”. Decizia organizatorilor pentru evitarea altor huiduieli

La ultima cursă individuală din carieră – 100 metri plat la Campionatele Mondiale de la Londra -, Usain Bolt a fost învins de Justin Gatlin. Jamaicanul a alergat cu trei sutimi de secundă mai slab decât noul campion mondial, care s-a impus cu 9:92. Clasat pe locul 3, ”Fulgerul” Bolt a irosit astfel şansa de a deveni primul atlet din lume care cucereşte titlul mondial pentru a patra oară în carieră la 100 metri. Astfel, jamaicanul rămas la acelaşi nivel cu Carl Lewis şi Maurice Greene, care s-au impus la rândul lor la trei ediţii.

  • Interesant este faptul că Lewis s-a impus la Campionatele Mondiale, în proba de 100 de metri, din 4 în 4 ani, pentru că la acest interval se desfăşura competiţia în urmă cu mai bine de două decenii. Greene a cucerit cele trei medalii de aur în decurs de 4 ani (1997, 1999, 2001), iar Usain Bolt, într-o perioadă de 6 ani (2009, 2013, 2015).

Finala din acest an la 100 de metri a fost destul de ciudată. În primul rând, Bolt a fost detronat chiar la ultima lui cursă individuală, după un deceniu în care a dat recital după recital. Un singur moment de ”rătăcire” a avut jamaicanul, în finala din 2011 de la Daegu, când a fost descalificat pentru start ”furat”. Apoi, cursa desfăşurată pe ”Olimpicul” din Londra s-a încheiat în huiduielile publicului, cel vizat fiind Justin Gatlin, devenit din nou campion mondial după o pauză de 12 ani. De-a lungul carierei, atletul american a avut probleme cu dopingul, a şi fost suspendat, iar spectatorii l-au taxat la fiecare moment în care a fost în prim-planul camerelor de luat vederi. Din acest motiv, organizatorii au luat duminică şi o decizie radicală. Ceremonia de premiere de la 100 de metri a fost devansată pentru a fi evitate din nou huiduielile la adresa lui Justin Gatlin. Aceasta era programată în sesiunea de seară a zilei de duminică, dar a fost reprogramată înaintea startului acestei sesiuni.

Nu în ultimul rând, finala din 2017 la 100 de metri a fost şi cea mai slabă, din punct de vedere al timpilor consemnaţi, de la Campionatele Mondiale din 2003, când Kim Collins a oprit cronometrul la 10:07. Finala din 2011 de la Daegu, cea în care Bolt a fost descalificat, s-a terminat cu acelaşi timp cu finala de la Londra.

Timpii cu care s-a câştigat titlul mondial la 100 de metri în acest secol

  • Londra 2017: Justin Gatlin (SUA) - 9:92; Usain Bolt s-a clasat pe locul 3, cu timpul de 9:95
  • Beijing 2015: Usain Bolt (Jamaica) – 9:79
  • Moscova 2013: Usain Bolt (Jamaica) – 9:77
  • Daegu 2011: Yohan Blake (Jamaica) – 9:92; Usain Bolt a fost descalificat în final pentru startul ratat
  • Berlin 2009: Usain Bolt (Jamaica) – 9:58, Record Mondial
  • Osaka 2007: Tyson Gay (SUA) – 9:85
  • Helsinki 2005: Justin Gatlin (SUA) – 9:88
  • Paris 2003: Kim Collins (Saint Kitts and Nevis) - 10:07
  • Edmonton 2001: Maurice Green (SUA) – 9:82

De ce s-a alergat la Londra mult sub ce au arătat aceşti băieţi, precum Usain Bolt şi Justin Gatlin de-a lungul timpului? Un jurnalist l-a întrebat pe jamaican dacă nu cumva timpii mai slabi cu peste 10 sutimi faţă de ce a alergat în finala de la Beijing 2015 are vreo legătură cu controalele anti-doping mult mai susţinute din ultima vreme. După ce a părut că nu înţelege la început întrebarea, Bolt a susţinut, conform ziarului britanic The Guardian: ”În primul rând, sunt sigur că toată lumea va susţine acest lucru ca fiind o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun, am muncit din greu. Justin a tras şi el din greu de-a lungul anilor şi şi-a dovedit din nou că poate repeta performanţele din trecut. Copilul mic care a venit, Coleman, s-a descurcat foarte bine, A performat şi a arătat lumii că va fi un mare atlet, Uneori, nu merge totul cum vrei tu, mai e şi vânt negativ. Sunt atâtea lucruri diferite de la o cursă la alta, aşa că doar să spui direct ceva sau să insinueze ceva pentru toţi trei este o lipsă de respect. Ştii ce vreau să spun?”, a venit răspunsul lui Bolt.

Usain Bolt şi-a luat la revedere de la proba pe care a dominat-o în ultimul deceniu, probă în care a stabilit şi cel mai bun timp din toate timpurile – 9:58 la Mondialele de la Berlin -, dar va mai avea o cursă la Londra, la sfârşitul săptămânii viitoare în proba de ştafetă 4x100 metri.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.