BREAKING NEWS | Poziție vehementă a legendarului Mike Powell, după ce forul european de atletism a propus o revoluție, în urma căreia recordurile mondiale și europene stabilite înainte de 2005 ar putea fi anulate: „Am vorbit cu avocații”

BREAKING NEWS | Poziție vehementă a legendarului Mike Powell, după ce forul european de atletism a propus o revoluție, în urma căreia recordurile mondiale și europene stabilite înainte de 2005 ar putea fi anulate:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Congresul IAAF (International Association of Athletics Federations), programat în luna august a acestui an, va vota o propunere care vrea să rescrie istoria atletismului.
  • Svein Arne Hansen, președintele European Athletics „încurajează aprobabrea propunerii”, iar Seb Coe, președintele IAAF a apreciat că este „un pas în direcția corectă”
  • Gabriela Szabo ar pierde, în cazul această propunere este aprobată, recordul european pe distanța de 3.000 m, stabilit pe 19 iulie 2002, la Monaco. 8:21,42 este timpul-reper al româncei

 

Miercuri, ora 20:00 Mike Powell, unul dintre cei mai mari atleți ai tuturor timpurilor, anunță că este pregătit să își apere în instanță recordul mondial la lungime. Propunerea European Athletics „este rușinoasă, nedreaptă, o palmă peste față„, a declarat americanul care a stabilit reperul probei de lungime în august 1991, la 8,95 metri, ca urmare a unei rivalități fabuloase cu Carl Lewis.

Eu mi-am sunat deja avocații. Există recorduri dubioase, care merită să fie puse sub semnul întrebării, dar eu am un record veritabil. Este o poveste despre inimă și curaj, este unul dintre cele mai importante momente din istoria sportului. Ar distruge atât de multe lucruri prin această decizie, fără ca măcar să se gândească la asta. Pur și simplu este greșit„, susține Powell.

Încă din 2011, Mike Powell critica starea atletismului și lipsa marilor rivalități, explicând totodată propria performanță. „Uitați-vă la ce a trebuit să fac eu pentru a-l învinge pe Carl Lewis… a trebuit să dobor un record de nebătut (n. recordul de 23 de ani al lui Bob Beamon). El m-a motivat și m-a forțat să îmi depășesc toate limitele. Am fost contemporan și am concurat împotriva unuia dintre cei mai mari atleți ai tuturor timpurilor„, declara Powell pentru Reuters, în urmă cu șase ani.


Joi, ora 18:00 Pierce O’Callaghan, președintele comisiei care a propus reforma în atletism, prin anularea recordurilor europene și mondiale stabilite înainte de 2005, și-a prezentat scuzele sportivilor „britanici care pierd recordurile obținute în mod onest”, într-o intervenție radiofonică la unul dintre posturile deținute de BBC.

Cu toate acestea, oficialul European Athletics susține în continuare demersul, comparând acest proiect de recredibilizare a atletismului cu ceea ce s-a întâmplat în rugby, în anul 2000, atunci când „Turneul celor cinci națiuni” a devenit „Turneul celor șase națiuni” sau în fotbal, în 1992, prin introducerea Premier League, ca ligă de fotbal superioară „Primei Divizii”.

Potrivit oficialului atletismului european, sportivi precum Paula Raddcliffe, Jonathan Edwards sau Colin Jackson sunt „victime colaterale„, dar asigură că există o „imagine de ansamblu mai importantă„. „Scuze sportivilor, nu am intenționat să aducem vreo atingere integrității sau demnității lor. Este o măsură menită să redea publicului încrederea în ceea ce urmăresc. Este vorba despre o recalibrare. Sper că oamenii nu vor înțelege că le furăm acestor campioni rezultatele, Lumea nu ar trebui să se uite la recordurile Paulei și să le pună în aceeași oală cu ideea de doping. Și ea, și Jonathan, și-au stabilit performanțele cu integritate 100%. Din păcate, Paula și-a stabilit timpii într-o eră de aur a atletismului, dar cu doi ani înainte ca tehnologia să facă pasul înainte”, a concluzionat O’Callaghan.

„Cred că motivele din spatele acestei propuneri sunt greșite. Toți înțelegem că este o problemă cu dopingul, dar sportivii curați nu au nicio vină”, Colin Jackson

 

„Mi se pare soluția cea mai la îndemână pentru ei. Arată ca un exercițiu de PR, din punctul meu de vedere. Suntem toți trași în jos. Nu este vina noastră că ani de zile, sportul nu a fost condus așa cum trebuie”

                                 Steve Cram, campion mondial la 1.500 m


Forul european al atletismului a lansat o propunere revoluționară de a anula toate recordurile europene și mondiale stabilite înainte de anul 2005, anunță CNN. Este o consecință directă a rapoartelor prezentate către WADA de Richard McLaren, cel care a condamnat dopajul în masă al sportivilor ruși: în luna ianuarie a acestui an, la mai puțin de o lună de la cel de-al doilea raport al profesorului de la Universitatea din Ontario (Canada) șefii atletismului european au înființat o comisie specială care să investigheze credibilitatea recordurilor existente.

Svein Arne Hansen, președintele European Athletics, a declarat că „recordurile sunt nule dacă lumea nu are încredere în ele. Cu siguranță, este o soluție radicală, dar toți cei care iubim atletismul ne-am săturat ca peste reperele noastre să plutească un nor uriaș de neîncredere. Avem nevoie de măsuri radicale, pentru a ne recăpăta credibilitatea„. Astfel, propunerea forului european este ca pe viitor, recordurile să fie omologate doar dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:

  • performanțele au fost obținute într-o competiție importantă
  • sportivul a fost supus unui anumit număr de controale anti-doping în lunile dinaintea competiției
  • probele recoltate pentru testele anti-doping după stabilirea performanței de record sunt păstrate timp de zece ani, existând astfel posibilitatea tetstării ulterioare.

În condițiile în care probele atleților nu sunt stocate decât începând cu 2005, cele mai multe recorduri europene și mondiale stabilite până atunci nu vor mai fi recunoscute drept recorduri, dar vor continua să figureze pe lista celor mai bune performanțe din toate timpurile.

Dintre sportivii care și-ar pierde recordurile, Paula Radcliffe a avut, până acum, poziția cea mai vehementă. „Este o soluție lașă”,  a declarat deținătoarea recordului mondial la maraton.

„Mă simt atacată, rănită și cred că îmi este afectată reputația și demnitatea. Din nou, forul de conducere face o nedreptate atleților curați. Publicul devine confuz astfel”   

                            Paula Radcliffe

 

Cele mai importante recorduri mondiale stabilite înainte de 2005

  • 100 m, feminin:  10,49 – Florence Griffith-Joyner (SUA, 16 iulie 1988)
  • 200 m, feminin:  21,34 – Florence Griffith-Joyner (SUA, 29 septembrie1988)
  • 400 m, feminin:  47,60 – Marita Koch (Republica Democrată Germană 6 octombrie 1985)
  • 800 m feminin: 1:53,28 – Jamila Kratochvilova (Cehoslovacia, 26 iulie 1983)
  • triplusalt, masculin: 18,29 m – Jonathan Edwards (Marea Britanie, 7 august 1995)

Cele mai importante recorduri europene stabilite înainte de 2005

  • 100 m, feminin:  10,73 – Christine Arron (Franța19 august 1998)
  • 110 m garduri, masculin: 12,91 – Colin Jackson (Marea Britanie, 20 august 1993)
  • 400 m garduri, masculin: 47,37 – Stephane Diagana (Franța, 5  iulie 1995)
  • 1500 m, feminin: 3:52,47 – Tatyana Kazankina (URSS, 13 august 1980)
  • 3000 m, feminin: 8:21,41 – Gabriela Szabo (România, 19 iulie 2002)
  • 10000 m, feminin: 30:01,09 – Paula Radcliffe (Marea Britanie, 6 august 2002)

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…