Studenții au susținut-o cu bannere pe Halep, Simona a răspuns cu un mesaj pentru sportul celor din amfiteatre. Student Sport:10 discipline își decid campionii universitari în România, la patru ani de la startul proiectului

Studenții au susținut-o cu bannere pe Halep, Simona a răspuns cu un mesaj pentru sportul celor din amfiteatre. Student Sport:10 discipline își decid campionii universitari în România, la patru ani de la startul proiectului
  • Publicat:
  • Actualizat:

În Statele Unite ale Americii, sportul universitar reprezintă pilonul sportului de performanță: de la sistemul draft-urilor din cel mai puternic campionat al cluburilor de baschet, NBA, sau din NFL campionatul de fotbal american, până la bursele oferite la „colegiu” sportivilor amatori (înot, atletism) sau profesioniști (tenis). Alex Coci, înotător care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Londra, a plecat în America pentru a beneficia de sistemul de pregătire de peste Ocean, ca student bursier al Universității din Alabama, la producție media. În același regim, Coci va pregăti sezonul viitor, în care trebuie să își realizeze baremul pentru Rio, după cum declara pentru ProSport la începutul lunii iulie, la Campionatele Naționale de Înot. În Marea Britanie, celebra cursă de canotaj pe Tamisa, a universităților rivale Oxford și Cambridge, este o adevărată instituție, cu o istorie de 185 de ani, televizată de BBC, ca și cel mai prestigios turneu de tenis din lume – Wimbledon, și înregistrează audiențe de 15 milioane de telespectatori.

Pentru Adrian Socaciu, fondator Student Sport, acestea sunt cele două modele și sursa de inspirație pentru proiectul care încearcă să „trezească studenților români pasiunea pentru sport, să creeze un sentiment de apartenență la o anumită universitate” și să crească importanța „sportului ca activitate complementară actului educațional, pentru că obiectivul nu este să faci sport și să te lași de școală. Nu trebuie să te lași de școală, ci trebuie să le faci în paralel„. „Da, ăsta este visul, să avem burse pentru performanță sportivă, să facem ca în America, în zece ani, cincisprezece, douăzeci….”, admite, la capătul primilor patru ani de proiect, Socaciu, lăsând sugestiv să se înțeleagă că drumul este lung, spre foarte lung, iar pașii spre înainte, mărunți.

Student Sport, programul început pe 14 decembrie 2011, vizează sportul universitar din România, de stat sau privat. A început cu o competiție de fotbal, iar în anul universitar 2014/2015 s-a extins la 10 sporturi incluse în program: tenis de masă, tenis de câmp, șah, biliard, snooker, handbal, baschet, minifotbal, înot și atletism (cros). La șah și tenis de masă, campionii s-au desemnat în noiembrie, iar la biliard și snooker, la jumătatea lui decembrie. Restul de șase sporturi își vor cunoaște campionii universitari, în 2015. la Cluj, oraș desemnat capitala Europeană a Tinerilor începând cu 1 ianuarie. Competițiile pentru studenți se vor relua, după o pauză de trei luni, la începutul lunii martie.

Ne dorim să aducem studenții alături de sport. Să înțeleagă, să iubească sportul. Nu înseamnă că vrem să îi transformăm pe toți în sportivi de performanță. Dar dacă ai trăit emoțiile puternice ale unui concurs, poți deveni un economist, un manager de succes pentru sport, putem crește profesioniști pentru sport„, susține Adrian Socaciuu, cel care privește întregul sistem al sportului, cu exigențele actuale ale sportului ca industrie. Tot fondatorul proiectului explică că prin competiții între universități, se construiește și o comunitate universitară mai strânsă, ceeaîn condițiile în care cele mai multe facultăți nu au culori, enbleme și simboluri cu care studenții să se udentifice cu adevărat și să se mândrească.


Adrian Socaciu promovează sportul universitar neîncetat

„Nu ne așteptăm ca federațiile să ne sprijine cu bani, ci să ne ofere modele, un număr unu de urmat”

Pentru anul universitar 2013/2014, Student Sport a avut un buget de 100.000 de euro, buget dublat pentru următorul an, „pentru că și sporturile acoperite s-au dublat„. „Federațiile sunt alături de noi, la nivel logistic, cu regulamente, ne facilitează acceul la arbitrii, pe care însă îi plătim noi. Nu ne așteptăm să ne susțină financiar, pentru că și ele sunt subfinanțate. Dar nici nu este obiectivul nostru. Ne sprijină ca imagine, pentru noi este important să ne ofere modele, un număr unu de urmat – un campion care să devină model pentru tinerii din universități„. Până acum, au susținut proiectul Alin Petrache, Alexandru Dedu, Mihai Covaliu, Virgil Stănescu, Răzvan Burleanu, Camelia Potec – din rândul oficialilor din sport, Simona Halep, Alina Dumitru, Ana maria Brânză, Eliza Samara – din rândul sportivilor în activitate. Din ianuarie 2015, acești campioni vor ajunge și în amfiteatre, promite fondatorul Student Sport, pentru a le vorbi direct studenților.

Eliza Samara a jucat un meci demonstrativ la finala concursului de tenis de masă. A fost spectaculos. Dintre cei care au ajuns pe tabloul final, au fost și sportivi legitimați,studenți„, a rememorat Adrian Socaciu finala de pe 30 noiembrie, de la Constanța.

Crosurile cele mai populare întreceri Student Sport 

Adrian Socaciu susține că între șapte și opt mii de studenți au participat la competițiile Student Sport. Cei mai mulți participanți s-au aliniat la startul crosurilor, dublate de organizatori, de la 5, în anul școlar 2013/2014 la 10, în 2014/2015. Cursele de alergare au ajuns astfel în 10 orașe ale țării, în principalele centre universitare, de la București până la Cluj și Iași. Crosurile sunt și competițiile care necesită numărul cel mai mare de voluntari, până la 60 de oameni alăturându-se nucleului central al organizatorilor. Student Sport recrutează independent, pe site-ul propriu și lucrează mult cu organizațiile studențești.

Pentru cei zece oameni care alcătuiesc „echipa centrală” Student Sport, succesul se vede din felul în care au reușit să crească numărul sporturilor din program dar și din faptul că, la minifotbal de exemplu, „la cererea studenților, care și-au dorit să joace cât mai mult, nu doar o singură dată pe an, pe baza unui sistem Champions League, s-a trecut la un sistem de campionat tur-retur„, susține Adrian Socaciu.

Banner-ul „N-avem Paște, nici Crăciun / ci doar suflet de român” pentru Halep și Cîrstea de la primul meci jucat acasă în Fed Cup le-a aparținut

La meciul câștigat de România, împotriva Serbiei, în barajul pentru calificarea în Grupa Mondială II a Fed Cup, Student Sport a trimis un grup energic de suporteri ai tricolorelor, înarmați cu bannere precum cele din galeriile echipelor de fotbal, în versuri. Așezați în apropierea tabelei de scor, mai sus de intrarea pe care apare de regulă, în tribunele Arenelor BNR, Ion Țiriac, în loja sa special-rezervată, studenții ajunși la terenuri prin inițiativa „Tribuna Studentului” au impresionat cu două mesaje inspirate pentru Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Monica Niculescu. „(Boj)Ana nu-i de-ajuns / Să nu ținem capul sus / Ca s-obținem o vitală / Accedere-n mondială” și „N-avem Paște, nici Crăciun / ci doar suflet de român„.

Tribuna Sport oferă posibilitatea studenților să trăiască din tribune meciurile echipelor naționale, meciurile echipelor de club, fie gratuit, fie beneficiind de reduceri importante. Potrivit unui studiu realizat în 2013, despre starea sportului universitar, realizat de Human Touch Marketing Research, 63% dintre respondenți nu au participat la nici o oră de educație Fizică și Sport în cadrul facultății, dar peste 70% dintre respondenți au admis că participă de cel puțin 2-3 ori pe lună la evenimente sportive, înafara Universității.

2.000 de studenți s-au aflat în tribune, la meciuri de fotbal, tenis, handbal și volei prin programul „Tribuna Studentului”

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup