Snooker | "Racheta" a gonit pe lângă "Buffon": Ronnie O'Sullivan este primul semifinalist al ediţiei 2016 a Masters-ului

14 ian 2016 7414 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Snooker | "Racheta" a gonit pe lângă "Buffon": Ronnie O'Sullivan este primul semifinalist al ediţiei 2016 a Masters-ului

Masters: revenirea lui Ronnie O'Sullivan în snooker continuă furibund. "Racheta" a câştigat sfertul de finală cel mai aşteptat de fani în Alexandra Palace: 6-3 în faţa "Bufonului din Leicester", Mark Selby. Englezul considerat cel mai talentat vrăjitor al snookerului din istorie a evoluat incredibil la capitolul lovituri de la distanţă, încheind meciul cu un break superb, presărat cu lovituri sclipitoare, într-o situaţie strânsă, Selby având avantaj de 70 de puncte cu 75 de puncte maxim disponibile pe masă, la venirea la masă a campionului de 40 de ani.

O'Sullivan a câştigat 3-1 prima repriză

Cvintuplul câştigător al Masters-ului a încheiat prima repriză cu un 3-1 care, la fel de bine, ar fi putut fi 4-0, în ciuda unei statistici mai mult decât echilibrate - un procent în plus la lovituri reuşite pentru "Rachetă" în faţa "Bufonului", procentaj mai bun la loviturile de siguranţă pentru Selby şi evoluţii perfecte la loviturile de distanţă pentru ambii englezi.

O'Sullivan a debutat cu joc câştigat, a pus 50 de puncte diferenţă între el şi Selby şi în jocul doi, însă "Bufonul" a primit o şansă importantă, furându-i lui Ronnie jocul pentru doar şapte puncte. Închiderea de masă a părut inaccesibilă pentru O'Sullivan, care a ratat din nou, la bila albastră, în jocul trei. Cele 69 de puncte strânse de O'Sullivan au fost însă suficiente, chiar dacă Selby a revenit la masă, încercând să recupereze punctele lipsă, prin trei snookere. "Racheta" a rămas totuşi în control la masă, evitând un nou joc scăpat printre degete şi a plecat la cabine cu avantaj de două jocuri.

Spectacol în repriza a doua a meciului

Selby a revenit de la cabine cu un tonus uşor mai ridicat: a construit ecartul doar până la 61, însă O'Sullivan nu a profitat de ratările consecutive ale lui Seby - mai întâi bila roşie la buzunarul superior stâng, apoi lovitura de siguranţă. Cu bila albă lăsată de Selby în jumătateta superioară, Ronnie părea lansat pentru un 4-1 pe tabelă, însă concentrarea i-a jucat feste după o lovitură combinată spectaculoasă, reuşita cu brio la buzunarul superior drept fiind urmată de o ratare la colţul opus, la bila roz. Revenit la masă, Selby a punctat decisiv, răsfăţând fanii cu o execuţie superbă la buzunarul de mijloc, care l-a ajutat decisiv să înjumătăţească diferenţa de pe tabelă.

Replica lui O'Sullivan a venit sub forma unui break de exact 100 de punct (al 805-lea "century" al carierei), dar care din nou nu i-a adus şi închiderea de masă, ci doar un 4-2 confortabil.

Caruselul şanselor şi al erorilor din jocul şapte

Jocul şapte a adus situaţii incredibile la masă: O'Sullivan a dat startul bâlbâielilor cu o lovitură complet ratată la mijloc, bila sa roşie lovind o a doua bilă roşie în drumul spre buzunar, provocând o serie de grimase comice ale jucătorului de 40 de ani.

Selby a fost pe punctul de a avea o lovitură norocoasă, apoi a rezolvat o poziţie incomodă lăsată de Ronnie cu fault, prin trimiterea bilei albe în buzunar. Într-un joc din ce în ce mai încurcat, cu bilele îngrămădite pe manta superioară, O'Sullivan s-a aflat din nou primul în postura de a se impune, dar odată cu bila albastră, a trimis în buzunar şi o bilă roşie, cedând din nou rândul la masă. Un nou moment de virtuozitate al lui Ronnie s-a încheiat cu un nou fault - bila albă ajungând în buzunar, pentru a doua oară în jocul şapte! Linia de finiş a fost atinsă însă tot de O'Sullivan, care s-a apropiat la un joc de victorie şi prezenţa în semifinale.

Selby a părut capabil de o revenire istorică: a recuperat un joc, iar la 3-5 a pornit pe un brek de 70 de puncte. Spargerea deloc fastă a pachetului de bile roşii i-a oprit însă evoluţia, iar O'Sullivan a revenit la masă în modul "Rachetă", reuşind o închidere de masă trăită cu sufletul la gură de fani, cu destule lovituri riscante - de la ultima bilă roşie, apropiată puţin prea mult de manta laterală pentru a fi jucată cu mâna dreaptă, la o poziţionarea incomodă a bilei albastre în preajma bilelor inferioare, care a complicat loviturile poziţionale.

O'Sullivan, absent opt luni din circuit, l-a trimis acasă pe jucătorul numărul unu din clasamentul mondial, aşteptându-şi acum rivalul din duelul John Higgins - Stuart Bingham - programat vineri seară. În această seară este programat duelul Mark Allen - Barry Hawkins.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.