Snooker | Început nebun la Masters: Shaun Murphy, campionul în exerciţiu, eliminat, după o decizie incredibilă luată în jocul al şaselea | VIDEO

10 ian 2016 14759 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Snooker | Început nebun la Masters: Shaun Murphy, campionul în exerciţiu, eliminat, după o decizie incredibilă luată în jocul al şaselea | VIDEO

Masters-ul, cel mai important turneu al începutului de an 2016 în snooker, a debutat cu un adevărat cutremur: eliminarea campionului în exerciţiu, Shaun Murphy. Mark Allen a reuşit surpriza, câştigând duelul din primul tur cu 6-4. Mai mult decât eliminarea propriu-zisă a campionului, a produs rumoare în rândul fanilor maniera în care a evoluat pe alocuri sportivul aflat pe locul patru în clasamentul mondial: în jocul al şaselea, condus fiind cu 3-2 de către Mark Allen, englezul poreclit "Magicianul" a pierdut jocul prin forfait, după ce a ratat de trei ori atingerea bilei roşii.

Având un avantaj de 16 puncte pe tabelă în jocul respectiv, Murphy s-a văzut nevoit să găsească cea mai bună ieşire dintr-o poziţie de siguranţă deloc împosibilă, bila albă având traiectoria liberă spre mai multe bile roşii. Englezul a refuzat însă o lovitură care ar fi putut să îi ofere şanse de atac adversarului său şi a insistat pentru o tăietură fină, care să îi permită obţinerea la rândul său a unei poziţii de siguranţă similare.

REGULĂ. În cazul unui snooker, atunci când bila obiect ce trebuie lovită nu poate fi atacată pe traiectorie directă cu bila albă de pe ambele părţi, jucătorul poate comite fault de un număr nelimitat de ori, adversarul contabilizând puncte pentru fiecare ratare în parte. Însă, în cazul în care cerinţele unui snooker nu sunt îndeplinite, iar jucătorul aflat la masă are o bilă disponibilă pe care o poate ataca direct, acesta are doar trei încercări la dispoziţie pentru a atinge bila obiect, a treia ratare ducând automat pierderea jocului. Cu zece bile roşii aflate pe masă, Shaun Murphy avea multiple variante de a lovi.

Avertizat de arbitrul întâlnirii, după primele două ratări, Murphy a preferat să joace identic şi a treia oară, bila albă a trecut din nou pe lângă bila roşie, iar Mark Allen a primit jocul şi un avantaj de două jocuri pe tabelă.

Fanii nu i-au trecut cu vederea bizara decizie tactică: "joacă de parcă ar avea rezervare la restaurant la ora 16:00". Acesta este doar unul dintre mesajele acide transmise de fani, prin intermediul Twitter-ului.

EVOLUŢIA SCORULUI. Mark Allen s-a aflat mereu la conducerea duelului, nelăsându-şi niciodată adversarul să facă un pas în faţă: a început cu joc câştigat, a dus scorul la 2-1, graţie unui break de 137 de puncte, apoi, fiind egalat din nou de Murphy, a răspuns cu break de 91 de puncte. Jocul şase, cedat la masa verde de Murphy, a rupt echilibrul duelului, Allen profitând de situaţie pentru a se apropia la un joc de victorie, după un alt break de peste 100 de puncte (104 puncte). Murphy a dat semne de luptă, reducând cu o unitate avantajul de trei jocuri al lui Allen, cu un break de 67 puncte, apoi cu încă un punct, printr-un break de fix 100 de puncte. Mark Allen (29 ani) şi-a păstrat însă echilibrul şi a evitat jocul decisiv, câştigând un frame 10 echilibrat.

După campionul ediţiei precedente, următorul aşteptat în arena de concurs din Alexandra Palace este campionul mondial, Stuart Bingham, cel care îl va înfrunta pe chinezul Ding Junhui.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.