Snooker | Barry Hawkins, primul finalist al Masters-ului: 3 break-uri de peste 100 de puncte şi o rezolvare inspirată a unei poziţii complicate a bilelor colorate au temperat revenirea spectaculosului Judd Trump

16 ian 2016 2875 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Snooker | Barry Hawkins, primul finalist al Masters-ului: 3 break-uri de peste 100 de puncte şi o rezolvare inspirată a unei poziţii complicate a bilelor colorate au temperat revenirea spectaculosului Judd Trump 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/14967238/1/hawkins-miss.jpg

Barry Hawkins (36 ani) este primul finalist al ediţiei 2016 a Masters-ului de snooker, găzduit de Alexandra Palace, din Londra. Englezul a câştigat cu 6-4 duelul cu mai tânărul său conaţional, Judd Trump, la capătul unei evoluţii începute senzaţional, cu două break-uri de peste 100 de puncte, care a pierdut apoi din intensitate, însă a crescut din nou în final, profitând de erorile prea numeroase care au fragmentat jocul îndrăzneţ al lui Trump. "Asul din pachet" nu a dus până la capăt o revenire de la 0-2 ce părea promiţătoare, însă a furnizat cele mai spectaculoase lovituri ale meciului.

 

Barry Hawkins a deschis intimidant partida, cu două break-uri fantastice, de 130 şi respectiv 128 de puncte.

Fără să fi trimis vreo bilă în buzunar în primele două jocuri, Judd Trump a lăsat impresia că resimte timpul de aşteptare în fotoliu şi în jocul trei, atunci când a spart gheaţa, reuşind prima sa lovitură, dar nu a fost suficient de sigur la masă pentru a închide jocul dintr-o singură vizită. Hawkins a lăsat însă portiţa larg deschisă, cu o ratare importantă la bila roz, iar "Asul din pachet" a reglat din mers ţinta, a accesat chiar şi tolba sa cu "lovituri obraznice", încheind spectaculos jocul prin care a redus diferenţa pe tabelă, la 1-2: bilă roz dirijată perfect spre buzunar, deşi lovitura poziţională lăsase de dorit şi îi plasase bila albă în apropierea mantei, apoi bilă neagră trimisă la buzunarul de mijloc de parte dreaptă, dar intrată în buzunarul galben, după un tur de masă.

 

Trump a completat o revenire puţin anticipată după debutul de joc, plecând la vestiare, la pauză, cu scor egal, 2-2. "Asul din pachet" a câştigat jocul patru cu emoţii. O decizie tactică nereuşită, la scorul de 16-0, de a juca pentru bila neagră, aproape lipită de alte două bile roşii şi cu un culoar strâmt spre buzunar, i-a adus o ratare fără urmări, pentru că Hawkins nu a avut bilă de atac. Judd a revenit în avantaj după o lovitură magistrală de distanţă la bila roşie, snooker-ul care a urmat provocând ratarea adversarului său, care nu a găsit din prima bila roşie, lăsând poziţie de atac. La acelaşi buzunar la care ratase mai devreme bila neagră, Trump a mai smuls o serie de aplauze, cu o lovitură combinată, păstrând totodată echilibrul semifinalei după primele patru jocuri.

Repriza decisivă: Trump preia conducerea, dar apoi ratează prea mult, Hawkins - pragmatic

Erorile au decis primele două jocuri la revenirea de la cabine: Judd Trump a avut în vârful tacului prima şansă, a ratat însă neaşteptat o bilă roşie la buzunarul de centru, lăsând poziţie mai mult decât favorabilă la bila jucată pentru Hawkins, care a profitat, preluând din nou conducerea. Jocul şase a adus situaţia în oglindă: Hawkins a lăsat o bilă roşie pe marginea buzunarului superior drept, iar Trump a restabilit egalitatea, printr-un break de 103 puncte.


Aceasta este poziţia ideală din care a început singurul break de peste 100 de puncte al lui Judd Trump, în semifinala de sâmbătă

Un risc bine asumat la o lovitură combinată a pus apoi pe şine un break de 72 de puncte care l-a dus în premieră pe Judd Trump la conducerea partidei, la 4-3.

Hawkins nu s-a lăsat intimidat şi a ştiut să profite de fiecare eroare a lui Judd Trump, cel care a alternat erorile uşoare cu execuţiile de meci demonstrativ. Break-ul de 78 de puncte al lui Barry, din jocul opt, a fost suficient pentru a restabili egalitatea, iar jocul nouă, început din nou cu punct de Trump, l-a dus în faţă pe Hawkins, după un break de exact 100 de puncte.

Ajuns la un joc de finală, Hawkins a rămas în expectativă, privind din nou din fotoliu cum Trump încerca să adune suficiente puncte pentru a forţa decisivul. Ajuns la masă, cu puncte suficiente disponibile, dar o distribuţie complicată a bilelor, Hawkins a gestionat perfect presiunea, găsind soluţia perfectă pentru a ataca bila albastră, astfel încât să îşi ofere şi sansa de a trimite în buzunar bila roz - ambele fiind lăsate în apropierea mantelor, departe una de alta. Reuşita de şase puncte care i-a asigurat matematic victoria, a adus descătuşarea lui Hawkins, cu pumnul ridicat prompt în aer, pentru prima finală de Masters a carierei.


Combinaţia bilă albastră - bilă roz decisivă pentru Barry Hawkins

Barry Hawkins îşi aşteaptă acum adversarul pentru finala de duminică, din duelul Ronnie O'Sullivan - Stuart Bingham.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.