Șah MAT șahului românesc?! Primul sport în România după ”89, e pe cale de dispariție,

Șah MAT șahului românesc?! Primul sport în România după ''89, e pe cale de dispariție,
  • Publicat:
  • Actualizat:

Elisabeta Polihroniade contrazice cifrele. Doar cele ale viitorului! „Copiii revin la șah, s-au săturat de calculator!!„, susține aceasta. Să fie oare așa, în era facebook-ului și a twitter-ului?

Romanii ne-au lăsat moștenire, „mens sana in corpore sano”. Ce-am făcut cu ea la aproape 2000 de ani distanță? De sport ne-am lăsat, orele obligatorii în școli sunt tot mai puține. Dar cu mintea ce facem? Cum o mai antrenăm?

Institutul Național de Statistică, citat de Prosport în varianta tipărită din 10 ianuarie 2012, pune pe masă niște cifre alarmante și, poate pentru unii dezarmante. Din 1993 până-n 2010, tot mai puțini cetățeni români fac sport în regim organizat, tot mai puțini sportivi apar în analele celor legitimați. Excepție de la regulă face fotbalul și baschetul…..

În schimb, cifrele legitimărilor din cadrul Federației Române de Șah trag un puternic semnal de alarmă! Dacă în 1993 România avea în jur de 48.000 de sportivi cu acte, la șapte ani distanță apare o „gaură” de aproape 40.000 de sportivi! Incredibil, nu? Era digitală, atracțiile tot mai diverse par să fi răpit tinerii din fața table de șah. Dacă în anii post-Revoluției, șahul era numărul unu la sporturi în România, după cele două jocuri, fotbalul și handbalul, astăzi „sportul minții” își face greu loc pe o nesperată poziție…4! De ce? Să vedem ce spun cei ce știu exact cu „ce se mănâncă”…

Cum explică declinul o voce autorizată: Polihroniade

O evaluare are pregătită chiar de unul din oamenii cu cea mai puternică vizibilitate în ultimii ani în domeniu.Unde s-au pierdut aproape 40.000 de jucători legitimați la cluburi sau asociații? Iată părerea Elisabetei Polihroniade. „Da, șahul era al III-lea sport în România după ’90, la fel ca și înainte de Revoluție”, începe Polihroniade, membru de onoare al FRȘ. „Libertatea descoperită în ’89 a dat cep unui val de plecări sau mai exact unei reorientări. A căutat alte sporturi în care simțea că are un talent și, care, poate erau mai rentabile. Adică, puteau aduce mai mult profit, imediat sau în timp. O altă explicație e și calculatorul. Copilul a găsit mijloace noi, moderne, nemaiavute până atunci de a-și petrece timpul liber”, e de părere marea maestră, care întrevede însă „luminița de la capătul tunelului”. „Eu am însă speranțe că numărul sportivilor legitimați la șah va crește. Pe ce mă bazez? Păi, uite un exemplu. Eu am un club unde vin tot mai mulți copii. E semn că au testat noile gadgeturi și vor mai mult, așa că revin la realitate. Eu cred că și-au dat seama că șahul e un domeniu care poate să le schimbe orizontul”, susține Polihroniade. Dar oare ce cred cei din baza sistemului? Antrenorii coordonatori și jucătorii….Oare ei mai cred în revinimentul lui?

Antrenorii simt altceva…?

Ioan Todisiciuc, președinte la CS Voința Satu Mare crede că șahul nu e ajutat. În primul rând financiar! „Șahul se intreține numai din sponsorizări, nu este sprijinit, statul nu e interesat, nu mai sunt bani pentru șah, nici o societate sportivă nu poate să-și desfășoare normal activitățile di din cauza asta a scăzut numărul de șahiști. Nivelul competitiv și interesul public s-au dus la vale. ” Tot președintele clubului SC Voința Satu Mare susține că această problemă are și consecințe, firesc. ,, Acum se organizează câte un turneu, două, față de înainte când era lunar sau bisăptămânal. La olimpiada de anul trecut România nu a avut reprezentanți, e pentru prima dată în ultimii 60 de ani când România nu a avut echipă olimpică, decât patru fete”, crede Todisiciuc.

O notă optimistă vine dinspre Cluj. Prin vocea antrenorului-președinte al Clubului de Șah al Col. Naț. „Emil Racoviță”, Alin Marcu.,, În Cluj, la nivel de copii numărul de sportivi crește!”, spune acesta, după care nota de optimism își pierde din forță. ,, Șahul nu are un viitor foarte strălucit atâta timp cât autoritățile nu ne ajută. Fără sală, fără sponsori, ne vom zbate ca și până acum.În ziua de azi sunt tot mai mulți tineri dezinteresați de sport în general, probabil pentru că acum sunt alte atracții gen : facebook etc.. Se simte de la an la an o degradare a calității elevilor care vin la șah”.

Ce susțin jucătorii de șah?

Dar ce cred jucătorii? Eroii principali ai poveștii? Iată opinia unuia dintre cei mai talentați, Petre Nad Titus. ,, Ca și pregătire șahul nu e un sport scump, spre deosebire de tenis, unde trebuie să-ți plătești un antrenor, o sală, un echipament, dar la șah competițiile sunt scumpe. În momentul în care are loc o competiție, un turneu la șah normal, care durează cel puțin o săptămână, apar anumite costuri. Trebuie să-ți plătești drumul, cazarea, mancarea, tot…. „, explică franc Nad. Deci totul e legat de bani. Dar cum stăm la nivelul echipelor de club?

Ca la fotbal, am importat străini și în șah:

Dacă infuzia de jucători străini s-a făcut remarcată cu precădere în fotbal, baschet sau handbal, nici la șah situația nu e diferită, dar la altă scară. Astfel, potrivit siteului federației naționale, în ianuarie 2012 figurau 123 de străini legitimați la cluburile din România din 2002 până astăzi. Cei din spațiul ex-sovietic sunt în număr mare deși am „cumpărat” și de la vecinii unguri, ucrainieni ba chiar și de la francezi.

Concluzie? Sau speranțe…
Lumea virtuală a furat foamea tinerilor de a-și prelucra visele și planurile din fața tablei către tablete. Fără investiții șahul nu-și pierde viitorul în România dar își risipește pas cu pas șansa spre performanță. Dacă nu cumva, puștii își vor strămuta pasiunea pentru strategie, luptă și mai ales dorința de a învinge spre piesele de șah. Fie ele și virtuale, mai ales că numărul utilizatorilor de șah-online e încă nedefinit în .RO.

TOPUL ȘAHIȘTILOR ROMÂNI ÎN LUME
*potrivit FIS (federația internațională) remis FRȘ la data de 1 ianuarie 2012

BĂ‚IEȚI
Mircea Emilian Parligras 2650 ELO 31 ani
Constantin Lupulescu 2648 ELO 27 ani
Dieter Nisipeanu 2647 ELO 35 ani

FETE
Corina Peptan 2425 ELO 33 ani
Cristina Foișor 2395 ELO 44 ani
Irina Bulmaga 2360 ELO 18 ani

*La băieți niciunul nu e clasificat in top 100 ai lumii, în timp ce la fete Corina Peptan e pe locul 50 la finele anului trecut, Cristina Foișor e pe 70, în timp ce Irina Bulmaga e pe 101. Irina e pe locul 9 mondial la junioare!!

TOP 10 NUMĂ‚R DE SPORTIVI LEGITIMAȚI (1993)
Federație Sportivi Secții
1. Fotbal 72.871 2.266
2. Handbal 61.000 427
3. Șah 48.193 1.528
4. Modelism 19.146 285
5. Karate 10.000 270
6. Baschet 9.825 142
7. Judo 8.880 150
8. Atletism 6.235 155
9. Rugby 4.485 105
10. Lupte 4.477 174

TOP 10 NUMĂ‚R DE SPORTIVI LEGITIMAȚI (2010)
1. Fotbal 109.463 2.798
2. Tenis 18.103 243
3. Baschet 13.219 216
4. Șah 7.905 197
5. Handbal 7.620 270
6. Dans sp. 6.572 158
7. Atletism 5.764 242
8. Lupte 4.379 141
9. Rugby 4.370 87
10. Karate 4.346 116

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen