Ne mai trezim şi noi? Los Angeles candidează la organizarea JO 2028. În urmă cu 33 de ani, România avea o evoluţie senzaţională în L.A. La ultimele ediţii, am numărat medaliile pe degete

1 aug 2017 520 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Ne mai trezim şi noi? Los Angeles candidează la organizarea JO 2028. În urmă cu 33 de ani, România avea o evoluţie senzaţională în L.A. La ultimele ediţii, am numărat medaliile pe degete

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a confirmat, luni seara, candidatura oraşului Los Angeles la organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2028, cu precizarea că va contribui cu aproximativ 1,8 miliarde dolari (1,5 miliarde euro), informează AFP.

"CIO este mulţumit să publice contractul oraşului gazdă din 2028 ca urmare a declaraţiei de candidatură a Los Angeles-ului pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2028", a anunţat CIO, într-un comunicat de presă.

Astfel, ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice urmează să fie organizată la Paris. Iniţial, atât Los Angeles, cât şi Paris au candidat pentru anul 2024, însă anunţul americanilor a clarificat situaţia. Prin urmare, Paris a rămas singurul oraş aflat în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024.

"Prin acest acord se realizează încă un pas pentru aducerea Jocurilor Olimpice în oraşul nostru pentru prima data în această generaţie", a declarat primarul oraşului Los Angeles, Eric Garcetti.

La rândul lor, oficialii din Paris au salutat decizia luată de americani şi au precizat că vor coopera cu Comitetul Internaţional Olimpic pentru a găsi o soluţie cât mai bună pentru ambele oraşe şi pentru buna desfăşurare a celor două ediţii a Jocurilor Olimpice.

Oraşul Los Angeles a mai găzduit Jocurile Olimpice în 1932 şi 1984, iar Paris, în 1900 şi 1924.

  • Ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice se va desfăşura la Tokyo, după ce ediţia din 2016 a fost organziată la Rio de Janeiro.
  • Jocurile au fost boicotate de URSS, iar Cuba si 14 tari est europene, mai putin Romania (semnatara a Pactului de la Varsovia) si  Iugoslavia, au ales sa nu participe la aceasta editie. 
  • Au fost primele Jocuri organizate fara finantare din partea guvernului, organizatorii folosindu-se de publicitate pentru a acoperi costurile.
  • Vedeta Jocurilor a fost romanca Ecaterina Szabo cu cele mai multe medalii cucerite la gimnastica artistica, patru de aur si una de argint.
  • Romania a ocupat  locul 2 in clasamentul pe medalii, cea mai buna clasare din istoria participarii la Jocuri.

MEDIAFAX

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.