INTERVIU cu Wonder Woman a României! „Fata cu nervii tari”, tripla campioană mondială din Ibănești, ridică 10-15 tone pe zi pentru a-și îndeplini un vis: Jocurile Olimpice din 2020

INTERVIU cu Wonder Woman a României!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Loredana Toma este vârful primei generații de halterofili de la Clubul Sportiv Botoșani. A fost descoperită în urma unei selecții făcute de profesorul Constantin Urdaș și a confirmat încă de la primele concursuri. În decembrie 2017, botoșăneanca din Ibănești a devenit, la 22 de ani, cea mai bună halterofilă din lume, iar americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

Loredana Toma a revenit duminică acasă, în localitatea Ibănești din județul Botoșani. A venit pentru doar câteva ore. S-a întâlnit cu rudele și oamenii satului, a primit titlul de cetățean de onoare și apoi s-a reîntors în cantonament. Anul acesta o așteaptă două competiții importante care îi pot aduce noi medalii, dar și calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokyo, Japonia.

Într-un interviu acordat pentru ProSport, Loredana Toma a vorbit despre performanța de la Mondialul din SUA, despre începutul carierei sale, despre sacrificiile pe care le face și despre visul de a ajunge pe podium la Jocurile Olimpice.

Cum ai ajuns să practici acest sport? Cum au fost primele zile în sala de haltere?
La început nu știam despre ce este vorba. Habar nu aveam ce se întâmplă într-o sală de haltere. Am început antrenamentele, competițiile. Eram destul de mulți copii. La prima selecție cred că eram vreo 200. A fost ca o provocare să mă întrec cu ei. Apoi a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Pe zi ce trecea mă antrenam tot mai mult.

„Știam că sunt favorită la aur. Emoțiile au fost până deasupra capului”

Care au fost reacțiile părinților și rudelor când le-ai spus că mergi la haltere?
Nu le venea să creadă. Eram foarte mică, slăbuță, firavă. Spuneau: „Nu cred că o să reușești”.

Cum a fost Mondialul din SUA?
A fost cel mai bun concurs din cariera mea. Cu cele mai mari emoții. Din antrenamente, știam că sunt favorită la aur. Emoțiile au fost până deasupra capului. Nu se compară cu nimic presiunea de la Mondiale.

Ce urmează pentru Loredana Toma?
Urmează Campionatul European și apoi încep calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Visez să ajung pe podium la Jocurile Olimpice. Cred că nu există sportiv care să nu viseze la o medalie olimpică.

Care e programul zilnic al unei campioane mondiale?
Masa de dimineață, antrenament, masă, somn, antrenament și somn. A doua zi o luăm de la capăt. Nu mai am timp de altceva. Nu ai cum să realizezi ceva fără sacrificii. Am ales drumul ăsta și merg până la capăt. Îmi place foarte mult ceea ce fac și sper să rămân în domeniu și după încheierea carierei.

Cât ridici într-o zi de pregătire?
10-15 tone.

Ce reprezintă pentru tine acest titlu de cetățean de onoare al comunei Ibănești?
Este o bucurie, un bonus după medalii cucerite la mondiale. Sunt fericită că încă mai sunt oameni care încă mai promovează sportul.

Urdaș: „La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu niște probleme la genunchi”

Constantin Urdaș este omul care a descoperit-o pe Loredana Toma și cel care a pregătit-o pentru a deveni cea mai bună halterofilă din lume. Spune că inițial a fost reticent că Loredana va face performanță în haltere, mai ales că avea probleme medicale. După primele concursuri s-a convins că sportiva are un psihic de mare campioană.

„Loredana face parte dintre primele sportive selectate pentru secția de haltere de la CS Botoșani, în 2007. Loredana Toma, Heghiș, Bianca Ioniță, Florin Bejenariu, care e tot din Ibănești. La început am fost reticent, era plăpândă, a venit cu niște probleme la genunchi, era în tratament. Părinții s-au ocupat foarte bine de ea, a făcut tratamentul și a revenit. Era un copil foarte timid, la primele concursuri era extraordinar de timidă. Dintr-o dată se schimba, nu vorbea cu nimeni înaintea concursurilor. Se vedea că are un potențial fantastic și concura extraordinar de bine. Era foarte determinată și se vedea că are stofă de campion”, ne-a spus Constantin Urdaș.

Chiar o putem numi femeia fantastică

În decembrie 2017, Loredana Toma și-a împlinit visul de a deveni campioană mondială. A fost pe primul loc la stilul smuls, la aruncat și la total. La finalul concursului, americanii au numit-o: „Femeia fantastică” sau „Fata cu nervii tari”.

„A fost foarte, foarte greu. Am avut emoții extraordinare, atât eu, cât și ea. S-a văzut pe podium că a avut emoții fantastice. A fost foarte bine pregătită și a reușit să treacă peste aceste emoții. Ce să mai spun, eram galben la față. Până în ultima secundă am avut emoții. La un campionat mondial se poate întâmpla orice. Este ceva deosebit și sunt concursuri foarte grele. Chiar o putem numi femeia fantastică. A avut un comportament extraordinar, s-a mobilizat foarte bine și a dat tot ce s-a putut. Dacă mai era nevoie de un kilogram sau două, putea să ridice. Era foarte bine pregătită, a fost o perioadă de pregătire lungă”, a mai declarat antrenorul Loredanei Toma.

Performanța înseamnă sacrificii și nu este doar un clișeu. Loredana a avut vacanță de pe 30 decembrie și până pe 3 ianuarie. Când cei mai mulți se distrau de sărbători, Loredana era în sală și se pregătea. Nu a avut timp să se bucure de o vacanță după cele trei medalii de aur de la Mondiale. A continuat pregătirea, deoarece urmează noi competiții foarte importante care îi pot asigura asigura participarea la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am terminat pe 30 decembrie și am reluat pregătirea pe 3 ianuarie. Am intrat în pregătire pentru Campionatul European care va fi în mai puțin de două luni. Apoi ne vom pregăti pentru Campionatul Mondial care va fi la sfârșitul anului. Acolo încep calificările pentru Jocurile Olimpice și trebuie să facă un rezultat foarte bun pentru a câștiga puncte”, a mai precizat Constantin Urdaș.

Fata de aur a Ibăneștiului de devenit cetățean de onoare

În weekendul trecut, Loredana Toma a revenit acasă doar pentru câteva ore, special, la invitația autorităților locale din comuna Ibănești, localitatea botoșăneană din care este originară. Primăria locală a organizat un eveniment pentru a-i oferi titlul de cetățean de onoare al comunei campioanei mondiale.

Autoritățile locale au organizat evenimentul la căminul cultural din satul Ibănești, iar sala s-a dovedit prea mică pentru câți oameni au venit să o vadă și o felicite pe Loredana Toma. Pe pereții căminului erau zeci de afișe și fotografii cu sportiva, pe podium, în competiții sau în sala de antrenamente.

„Vreau să mulțumesc pentru acest titlul de cetățean de onoare, vreau să vă mulțumesc  dumneavoastră pentru că ați acceptat invitația noastră. Îmi doresc să vă bucur în continuare cu rezultate cel puțin la fel de bune”, a spus Loredana Toma.

„Este o zi cu mare rezonanță pentru comuna Ibănești. Loredana Toma este al treilea cetățean de onoare. Sunt foarte multe persoane care merită un astfel de premiu dar Loredana este singura care a adus medalii de aur nu numai Ibăneștiului ci întregii Românii. După cele trei medalii de aur de la Mondiale am luat hotărârea în cadrul Consiliului Local. Este normal ca o întreagă comunitate să-și arate aprecierea față de munca ei, de dăruirea ei, perseverența și sacrificiul. Este o fată deosebită, este fata noastră de aur, pe care o apreciem”, a declarat Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești.

La eveniment au participat antrenorul Constantin Urdaș, mama sportivei, învățătoarea și fostul diriginte al Loredanei Toma. Aceștia din urmă și-au amintit și au povestit cum era actuala campioană mondială în primii ani de școală, înainte de a începe practicarea halterelor.

„Îmi aduc aminte cu drag că am întâlnit-o pe Loredana în toamna anului 2002. Timidă, s-a apropiat cu un buchet de flori. Era bobocel, în clasa I. Astăzi, eu mă apropii timidă de tine și îți ofer un buchet de flori. Ești o triplă campioană mondială și sper eu să ajungi triplă campioană olimpică. Ești un model demn de urmat pentru toți copiii de la noi din sat. Ei trebuie să știe că dacă au curajul să viseze, pot să-și îndeplinească orice vis. E nevoie de ambiție și multă muncă”, a spus Mihaela Berechea, învățător.

„Îmi aduc aminte de eleva Loredana Toma din anul școlar 2006/2007. I-am fost diriginte în clasa a V-a iar apoi a plecat la Botoșani. Era o fetiță micuță, hărnicuță, bună la învățătură, disciplinată și cu o voință de fier. Mă bucur pentru rezultatele pe care le ai”, a spus profesorul Octav Vitcu.

La final, Loredana a fost asaltată de oamenii prezenți care au vrut să facă fotografii cu campioana mondială și să obțină autografe.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte de Paște
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen