Interviu Camelia Potec: „Sunt printre puținele sportive care au reușit să-și întreacă idolul”

Redactor:
Andru Nenciu
Interviu Camelia Potec:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Camelia Potec (32 de ani) a fost prima protagonistă a acțiunii „Săptămâna campionilor” organizată de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.
  • Evenimentul se înscrie în programul educațional „Școala altfel”, derulat în săptămâna premergătoare vacanței școlare de Paște.

În mall-ul AFI Palace Cotroceni, campioana olimpică de la Atena (2004) a vorbit copiilor despre sportul de performanță, a oferit zeci de autografe și s-a fotografiat cu toți fanii. Camelia Potec este cel mai tânăr președinte de federație din România, după ce la 1 noiembrie 2013 și-a adjudecat primul post în cadrul Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, în unanimitate de voturi. Potec a acceptat să vorbească pentru ProSport într-un interviu ce a cuprins câteva sfaturi pentru viitori campioni și în cadrul căruia a făcut o radiografie a natației românești.  

Ce a presupus acțiunea?
Organizatorii au încercat să realizeze „Săptămâna altfel” sau „Săptămâna campionilor”. Este un eveniment organizat de Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, prin care s-a încercat, în colaborare cu AFI Palace Cotroceni, să se aducă un fost sau actual campion de la secții diferite sportive din cadrul clubului, care să poarte discuții, să dea autografe celor mici, copiilor și oamenilor curioși care doresc să afle mai multe despre noi. Pentru că fiecare dintre noi avem programul încărcat, am încercat să ne împărțim în această săptămână, astfel încât în fiecare zi să fie un alt campion.

La sfârșitul zilei, cu ce impresii ați rămas?
Eu am rămas plăcut impresionată, mai ales în momentul în care m-au sunat și m-au invitat la acest eveniment. Este un lucru foarte frumos să vezi că cineva ia atitudine și nu este o atitudine în contextul în care toate lucrurile sunt ușoare. Când vezi că se dorește să se facă altceva, iar faptul că dânșii s-au gândit la un astfel de proiect și l-au pus și în aplicare, nu poate decât să ne bucure. Asta, pentru că știm foarte bine pentru generația viitoare, pentru următorii campioni este foarte important să-i vadă pe foștii și actualii campioni în carne și oase, să existe legătură între generații și să afle exact de la cineva care a trecut prin toate etapele cât de greu este și, bineînțeles, dacă într-adevăr este așa de frumos precum pare la televizor.


4 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară (2000-Sidney, 2004-Atena, 2008-Beijing și 2012-Londra) are în palmares Camelia Potec


Cum vă simțiți  în clubul select al invitaților în care apar alte nume mari ale sportului românesc, precum Virgil Stănescu, Sandra Izbașa, Alina Dumitru, Vasile Stângă sau Ana Maria Brânză?

Noi ne cunoaștem. Suntem cam aceeași generație, ne știm de la clubul Steaua. Am fost în aceeași echipă dintotdeauna. Am participat împreună la Campionate Mondiale, Europene și Jocuri Olimpice, am fost alături de colegii noștri în momentul în care ei participau la o competiție. Deci, noi, chiar dacă sunte în sporturi diferite, am fost întotdeauna, aici la Steaua, o echipă. Ne simțim mândri că facem parte dintr-o echipă. De exemplu, eu la natație, când nu aveam competiție și exista pe plan național o întrecere la scrimă, judo sau baschet, încercam de fiecare dată să ajung la meciurile colegilor mei.

„În momentul retragerii, mă durea sufletul să mă îndrept către un alt domeniu”

Vă permite timpul pentru asemenea evenimente?
Eu am încercat și încerc în continuare să dau curs invitațiilor la astfel de evenimente, pentru că mi se pare extraordinar să promovezi sportul, în primul rând pentru sănătate. Noi, care venim din lumea performanței, ne dorim ca acești copii să ajungă la rezultatele noastre la un moment dat. Dar, ca o generație de copii, să ajungă la un nivel atât de înalt, trebuie să avem o bază de selecție. Și, ca să avem o bază de selecție, trebuie să avem un popor sănătos și a cărui mentalitate trebuie să fie canalizată pe practicarea sportului. Iar, pe viitor, trebuie să fim sănătoși, să renunțăm la medicamentație, să renunțăm la a ne duce la doctor de fiecare dată când avem cea mai mică durere. Trebuie să învățăm să facem mișcare, să avem grijă de alimentație și de noi.

Sunteți de aproximativ șase luni președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern…
Șase au trecut?

Da, aproape șase. Ce v-a determinat să candidați?
În primul rând, iubirea față de acest sport. Știți foarte bine că trăiesc prin acest sport de peste 22 de ani. O dată cu retragerea mea, la sfârșitul lui 2012, am văzut ce a rămas în natația românească. Îți spun sincer că mă durea sufletul să mă despart și să mă îndrept către altă meserie sau alt domeniu, știind că pot schimba lucrurile și că pot aduce prin experiența mea, prin proiectele mele lucruri frumoase în acest sport. Cred că de aici până la a candida la această funcție nu a fost decât un singur pas.

Cu ce fel de probleme v-ați confruntat până acum la federație?
Dacă vorbim de probleme acum, cred că ar trebui să stăm aici încă o oră și jumătate (schițează un zâmbet larg). Există destule probleme în cadrul unei federații. Știți, că noi, sportivii, nu putem practica acest sport în parc sau în fața blocului. Avem nevoie de baze speciale, de piscine de înot. Ne-am confruntat cu aceste probleme și înainte, și acum, pentru că am văzut copii dornici să practice acest sport la sate, în orașe mai mici și, din păcate, nu dispun de infrastructura necesară. De asemenea, ne-am mai confruntat cu motivația sportivilor din ziua de astăzi, dar și cu baza de selecție, care nu este foarte mare. Tocmai de aceea, mă bucur că există astfel de evenimente în care putem să le explicăm copiilor cât de bine este să practice sport și să le vorbim despre sportul pe care îl reprezentăm. Sunt diverse probleme.

„La Jocurile Olimpice de la Tokyo ne vom întoarce cu rezultate notabile”

Dacă tot ați vorbit de baza de selecție, cine vine din urmă la natație? Cine ar putea să fie următoarea Camelia Potec în natația românească?
Săptămâna trecută s-a încheiat Campionatul Național de juniori și seniori. A fost prima ediție, în bazin acoperit, acum urmează vara, în bazin descoperit. Am avut trei recorduri naționale: două la juniori și unul la seniori. Acum, eu nu aș vrea să dau nume, pentru că acești sportivi trebuie să mai muncească, să rămână cu picioarele pe pământ și să fie la fel de ambițioși cum au fost până acum. A existat la acest campionat național o fată de 14 ani care a devenit campioană națională la senioare, o viitoare speranță în natație.

Ce obiective v-ați propus în fruntea federației? Ar fi realizabile?
La Jocurile Olimpice de la Rio, federația și-a propus să aibă patru calificări. Eu cred că la Jocurile Olimpice de la Tokyo ne vom întoarce cu rezultate notabile.

Într-o lume dominată de internet și rețele de socializare, cum putem atrage tinerii către sport?
Dacă vorbim de copii până la vârsta de șase, șapte ani, eu cred că ar trebui să le explicăm părinților efectele adverse pentru sănătate. Dacă ei nu fac sport și stau doar în fața calculatorului și mănâncă doar de la fast-food, atunci se poate remedia. Dacă vorbim de copii de peste șapte, opt ani, cred că ar trebui să existe programe în școli, care să-i atragă către sport. Și noi, la Federația Română de Natație, avem un astfel de proiect, în care antrenorii noștri vor face o selecție și vor încerca să le explice copiilor ce înseamnă sportul și care sunt efectele benefice practicării unui sport.

„Cea mai frumoasă amintire rămâne medalia de aur de la Atena”

Care ar fi rețeta succesului în sport?
Rețeta succesului?! (n.r. întreabă retoric, încercând să găsească răspunsul potrivit). Nu există rețeta succesului, pe care o putem scrie pe hârtie, astfel încât să o dăm de la unii la alții. În primul rând, vă spun din propria experiență că este foarte important să-ți placă ceea ce faci. Dacă nu iubești ceea ce faci, este foarte greu să treci peste momentele dificile. Ar mai fi muncă multă și ambiția de a deveni mai bun ca ceilalți.

Ce idol aveați în momentul în care v-ați apucat de sportul de performanță?
Eu am spus-o și atunci, în momentul în care eram activitate. Idolul meu în natație a fost Franziska van Almsick. Vă spun sincer că sunt printre puținele sportive care a reușit să-și întreacă idolul. Asta, pentru că eu am reușit acest lucru după zece ani. La ultima ei competiție, am reușit să o și întrec. A fost la Atena, când eu am câștigat medalia de aur, iar ea a terminat pe locul cinci.

După 20 de ani de sport, care este cea mai frumoasă amintire?
Cea mai frumoasă amintire rămâne medalia de aur de la Atena. Dar, eu vă spun, ca și sentiment de bucurie, de uimire și mândrie, a fost și în 2009, când am bătut recordul european la 1.500 m.


Invitați la „Săptămâna campionilor”

  • Luni: Camelia Potec (natație-campioană olimpică la înot)
  • Marți: Virgil Stănescu (baschet-căpitanul echipei Steaua)
  • Miercuri: Sandra Izbașa (gimnastică- dublă campioană olimpică)
  • Joi: Alina Dumitru (judo-campioană olimpică)
  • Vineri: Vasile Stângă (handbal-golgeterul Campionatului Mondial de handbal din Spania, 1982)
  • Sâmbătă: Ana Maria Brânză (scrimă – vicecampioană olimpică, dublă campioană mondială)

Camelia Potec deține un palmares formidabil
După 20 de ani petrecuț în natația de mare performanță, Camelia Potec are un palmares ce cuprinde câteva cifre importante. Cel mai valoros este titlul de campioană olimpică la 200 m liber, la JO de la Atena, din 2004. La Campionatele Mondiale, Potec a obținut două medalii de bronz, în 2001 la Fukuoka (200 m liber) și în 2009 la Roma (1.500 m), dar și un argint în bazin scurt, la Manchester (2008, 400 m liber). Fosta elevă a Doinei Sava a mai bifat patru titluri la Campionatele Europene: în 1999 la Istanbul (200 și 400 m liber), în 2000 la Helsinki (ștafetă 4×200 m liber) și în 2004 la Madrid (200 m liber). De asemenea, a mai cucerit  trei medalii continentale de argint, zece de bronz, precum și trei titluri mondiale universitare.


Interviu realizat de Mădălin Răducu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen