Halterele mondiale, cu ochii pe România. Decizii importante la şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Internaţionale, desfăşurată la Bucureşti

2 oct 2017 1767 afişări Comentează şi tu Alte sporturi
Halterele mondiale, cu ochii pe România. Decizii importante la şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Internaţionale, desfăşurată la Bucureşti 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/16749963/2/zhanat-tussupbekov-si-nicu-vlad.jpg
  • Cei mai importanţi decidenţi din lumea halterelor mondiale, sportul bărbaţilor şi femeilor puternice, s-au reunit la finele săptămânii trecute la Bucureşti, într-o şedinţă extrem de importantă.


Cei 21 de membri ai Comitetului Executiv al Federaţiei Internaţionale de Haltere au dezbătut o temă fierbinte: situaţia federaţiilor naţionale care au avut mai mult de trei cazuri de violare a codului antidoping în urma reanalizării probelor de la Jocurile Olimpice 2008 şi 2012. Gazda reuniunii a fost Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere şi vicepreşedinte al forului internaţional, o figură emblematică pentru sportul românesc. Printre cei 21 de membri ai Comitetului Executiv prezenţi la şedinţa de la Bucureşti s-au numărat preşedintele federaţiei internaţionale, ungurul Tamas Ajan, şi vicepreşedintele Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International (acţionar unic al Rompetrol). Gigantul petrolier a fost de altfel partenerul organizatoric al reuniunii de la Bucureşti.

”Pentru halterele româneşti este o onoare să găzduim acest eveniment”, a declarat campionul olimpic Nicu Vlad. ”Întreaga lume a halterelor are atenţia îndreptată către Bucureşti. Este un eveniment care ne-a obligat la un anumit standard al protocolului, iar pentru acest lucru vrem să mulţumim partenerului nostru, Rompetrol. Unul dintre vicepreşedinţii Federaţiei Internaţionale este chiar preşedintele Rompetrolului, domnul Zhanat Tussupbekov, care s-a angajat şi a suportat cheltuielile pentru această şedinţă, şi pentru aceste câteva zile în care avem tot Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Haltere. Întotdeauna am încercat să avem lângă noi companii care să ne poată sprijini financiar. Parteneriatul cu Rompetrol a început în urmă cu 2 ani. Întotdeauna când ai o stabilitate financiară şi o putere financiară, automat poţi să te dezvolţi, şi dezvoltându-te rezultatele pot veni. Noi avem un grup de sportivi în pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Tokio”, a mai punctat Nicu Vlad.

Omar Mustafin (foto dreapta), managing director pentru relaţii guvernamentale KMG International / Rompetrol şi secretar general al Federaţiei de Haltere din Kazahstan, prezent la Bucureşti, a pus accent pe responsabilitatea socială a marilor companii în ţările unde îşi desfăşoară activitatea. “Suntem o companie sustenabilă şi durabilă, sprijinim de mai mulţi ani Federaţia Română de Haltere pentru dezvoltarea şi pregătirea sportivilor şi antrenorilor săi şi considerăm că este de datoria noastră să facem acest lucru. Întâlnirea de la Bucureşti a fost una istorică, ce şi-a propus să promoveze activităţile sportive şi să înceapă o nouă eră. În plus, extindem geografia sprijinului nostru către federaţiile de haltere ale mai multe ţări din regiunile în care ne desfăşurăm activitatea, şi anume în Bulgaria, Moldova, România, Georgia, Kazahstan, Turcia”, a declarat Omar Mustafin.

Sportul halterelor a intrat în familia olimpică începând cu ediţia din 1920, desfăşurată la Anvers (Belgia), iar de atunci nu a mai părăsit cel mai important eveniment sportiv al planetei. Cazurile de dopaj multiple au făcut ca Federaţia Internaţională de Haltere să se afle sub reflectorul comunităţii sportive internaţionale după ce, în urma campaniei de retestare a probelor recoltate la Jocurile Olimpice de la Beijing şi Londra au fost depistate 49 de cazuri pozitive, 30 dintre acestea fiind probe recoltate de la medaliaţi. În încercarea de a salva imaginea halterelor şi de a convinge CIO să nu scoată acest sport din programul olimpic, Comitetul Executiv al IWF a tăiat în carne vie. La şedinţa de la Bucureşti,  nouă federaţii naţionale au fost suspendate pe timp de un an. Este vorba despre Armenia, Azerbaidjan, Belarus, China, Moldova, Kazahstan, Rusia, Turcia şi Ucraina.


Campionul olimpic Nicu Vlad (dreapta), alături de Zhanat Tussupbekov (Kazahstan)

MATERIAL REALIZAT DE PROSPORT ÎN PARTENERIAT CU ROMPETROL, SUSŢINĂTOR AL FEDERAŢIEI ROMÂNE DE HALTERE

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.