19 ţări au cerut ca Rusiei să i se interzică dreptul de a organiza competiţii sportive. Este în pericol Cupa Mondială din 2018? Reacţiile venite de la Kremlin

11 ian 2017 60054 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
19 ţări au cerut ca Rusiei să i se interzică dreptul de a organiza competiţii sportive. Este în pericol Cupa Mondială din 2018? Reacţiile venite de la Kremlin

19 lideri de agenţii naţionale anti-doping au semnat o propunere prin care Rusia să fie interzisă la competiţiile sportive şi să nu aibă voie să organizeze astfel de evenimente. Propunerea vine ca urmare a scandalului de dopaj în care au fost implicaţi peste 1.000 de sportivi ruşi.

Potrivit raportului McLaren, peste 1.000 de sportivi au beneficiat de un program de dopaj susţinut de stat în perioada 2011-2015. Autorităţile de la Kremlin au negat vehement că ar fi susţinut un asemenea program şi au dat vina pe corupţia din Agenţia Rusă Anti-doping. Însă reacţiile internaţionale n-au întârziat să apară. Delegaţia rusă pentru Jocurile Olimpice Rio 2016 a fost pur şi simplu decimată de cazuri de sportivi prinşi că au luat substanţe interzise.

Kremlinul a acuza însă că este o conspiraţie mondială şi toate deciziile luate împotriva sportivilor ruşi au fost dictate pe linie politică. O mare parte din comunitate internaţională nu s-a lăsat însă intimidată. Astfel, 19 organizaţii naţionale anti-doping s-au reunit şi au semnat o propunere prin care Rusia să nu mai aibă voie să participe sau să organizeze vreo competiţie sportivă. Potrivit BBC.co.uk, cele 19 state care au semnat sunt Austria, Belgia, Canada, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finland, France, Germany, Irlanda, Japonia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Elveţia şi Statele Unite. Asta ar afecat inclusiv Cupa Mondială din 2018, pe care Rusia o organizează, dar şi alte competiţii mai mici, precum Campionatele Mondiale de bob şi skeleton, din 2017.

Reacţia Kremlinului nu a întârziat. Ruşii se apără şi susţin în continuare că aceste decizii sunt influenţate politic: ”Oameni care ar trebui să analizeze probele de urică au început să pună presiune pe oamenii care iau decizii politice. Sporturile din Rusia sunt printre cele mai curate din lume”, a declarat pentru R-Sport Vitali Mutko, vicepremierul Rusiei şi fost ministru al Sportului în perioada 2008-2016.

Pavel Kolobkov, ministrul Sportului din Rusia, a reacţionat şi el: ”Federaţiile şi Comitetele Olimpice, după cum ştim, dezvoltă sporturile. Deci le cer oamenilor să-şi facă treaba lor şi să nu se pună ei în poziţia altor organizaţii de sport”, spune oficialul de la Kremlin, care susţine astfel că agenţiile naţionale anti-doping încearcă să influenţeze organismele internaţionale.
 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.